Διεθνή

Το καθεστώς των Ταλιμπάν ακόμη πιο κατασταλτικό

Το καθεστώς των Ταλιμπάν ακόμη πιο κατασταλτικό

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Σε περίπτωση παραβίασης της Σαρίας, επιβάλλεται η αυστηρή σωματική τιμωρία, όπως είναι το μαστίγωμα,  ο ακρωτηριασμός άκρων, ακόμη και οι δημόσιοι λιθοβολισμοί

Ο ηγέτης των Αφγανών Ταλιμπάν, Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, διέταξε στις  την εφαρμογή των κυρώσεων που προβλέπονται από τον ισλαμικό νόμο από τους δικαστές της χώρας. Οι συνέπειες αυτής της απόφασης, όπως αναφέρεται, θα είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Το Αφγανιστάν φαίνεται να γίνεται ακόμη πιο κατασταλτικό, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ακραίων θεοκρατικών καθεστώτων.

Συγκεκριμένα, η Σαρία, ο ισλαμικός κώδικας διαβίωσης, πρέπει να επιβάλεται πλήρως από τους δικαστές. Γίνεται ουσιαστικά μια μορφή ισλαμικού ποινικού δικαίου. Επτά αδικήματα συνοδεύουν τη σαρία: μοιχεία ή σεξουαλική σχέση εκτός γάμου, ψευδής κατηγορία για μοιχεία, κατανάλωση αλκοόλ, κλοπή, ληστεία, αποστασία, εξέγερση.

Σε περίπτωση παραβίασης της Σαρίας, επιβάλλεται η αυστηρή σωματική τιμωρία, όπως είναι το μαστίγωμα,  ο ακρωτηριασμός άκρων, ακόμη και οι δημόσιοι λιθοβολισμοί.

Ωστόσο, απαιτείται πολύ υψηλός βαθμός απόδειξης για την καταδίκη ορισμένων αδικημάτων και εγκλημάτων, όπως η ομολογία ή η μαρτυρία τεσσάρων ενήλικων μουσουλμάνων ανδρών σε περίπτωση μοιχείας.

Σύμφωνα με τη Ραχίμα Ποπαλζάι, νομικό και πολιτική αναλύτρια στο Αφγανιστάν, η οποία παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αυτή η απόφαση, εάν εφαρμοστεί πραγματικά, θα μπορούσε να χρησιμεύσει για να «ενσταλάξει τον φόβο στην κοινωνία, ότι οι Ταλιπάν ως θεοκρατική δομή εξουσίας θέλουν να ενισχύσουν τη θρησκευτική τους ταυτότητα στις μουσουλμανικές χώρες».

Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός της κατασταλτικής σκλήρυνσης του καθεστώτος, τη στιγμή που η ιρακινή κοινωνία διαπερνάται, ενώ και δύο σχεδόν μήνες, από αλλεπάλληλα κινήματα διαδηλώσεων, με αφορμή την παραβίαση το θρησκευτικού ενδυματολογικού κώδικα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments