Κόσμος

Μπορέλ: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει δικαιώματα τρίτων χωρών

Μπορέλ: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει δικαιώματα τρίτων χωρών

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σε καταδίκη του παράνομου τουρκολιβυκου μνημονίου προχώρησε ο Yπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Σε καταδίκη του παράνομου τουρκολιβυκου μνημονίου προχώρησε ο Yπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ζοσέπ Μπορέλ. «Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη» αναφέρει χαρακτηριστικά σε γραπτή απάντηση προς τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Παράλληλα ο Μπορέλ καλεί την Τουρκία, σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, να αποφεύγει ενέργειες που υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και σε άλλο σημείο προσθέτει «είναι επιτακτική ανάγκη να τηρούνται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των θαλασσίων ζωνών όλων των παράκτιων κρατών συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων που γεννώνται από τα νησιά τους. Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συμμορφώνονται με τις αρχές αυτές».

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο κατά την επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη 

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Λίβυη καθώς η κυβέρνηση Ντμπέιμπα επιχείρησε να παγιδεύσει τον Έλληνα υπουργό κατά την άφιξή του στην Τρίπολη.

Συγκεκριμένα όπως μετέδωσε η ΕΡΤ το επεισόδιο σημειώθηκε όταν το αεροσκάφος το οποίο μετέφερε τον Νίκο Δένδια στη Λιβυή προσγειώθηκε στην Τρίπολη προκειμένου εκεί ο υπουργός Εξωτερικών να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι.

Όπως διαπιστώθηκε, όμως, στο αεροδρόμιο της Τρίπολης τον Νίκο Δένδια περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνηση Ντμπέιμπα, η οποία πριν από λίγο διάστημα είχε υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες.

Ακολούθησαν συνεννοήσεις κατά τις οποίες η σκάλα του αεροπλάνου που μετέφερε τον Νίκο Δένδια δεν κατέβηκε ποτέ και τελικά αποφασίστηκε η ακύρωση της επίσκεψης στην Τρίπολη και η συνέχιση του ταξιδιού του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Βεγγάζη προκειμένου να συναντηθεί με τον με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, καθώς και με άλλους Λίβυους αξιωματούχους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments