Κόσμος

Euronews: Η ΕΕ ενέκρινε την εκταμίευση 3,56 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Euronews: Η ΕΕ ενέκρινε την εκταμίευση 3,56 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 3,56 δισ. ευρώ επιδοτήσεων και δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης άναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 3,56 δισ. ευρώ επιδοτήσεων και δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης άναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,κάτι που αναμένεται να συμβεί στις αρχές του 2023 και αφού μεσολαβήσουν μία σειρά από επικυρώσεις διαδικαστικού περισσότερου χαρακτήρα.

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η χώρα έχει σημειώσει επαρκή πρόοδο στην εφαρμογή του εθνικού της σχεδίου ανάκαμψης».

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από την εκπλήρωση 28 συνολικά ορόσημων που είχαν τεθεί στο πλαίσιο υλοποίησης υποχρεώσεων της χώρας που απορρέουν από το πλαίσιο που διέπει το Ταμείο.

Να σημειωθεί ότι μαζί με τη 2η δόση το συνολικό ποσό που έχει εγκριθεί φτάνει στα 11,1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει το 37% των κονδυλίων που αντιστοιχεί στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές από τις Βρυξέλλες, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ελλάδα εκπλήρωσε πιο νωρίς το ορόσημο των δανείων, που έπρεπε έως το τέλος του έτους να συμβασιοποιηθούν και τα οποία αντιπροσώπευαν ποσό δανείων ύψους 586,4 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, επισήμως, οι συμβάσεις ανάμεσα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους επενδυτές ξεπερνούν τα 629 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με πηγές από την ελληνική πρωτεύουσα το ποσό ανέρχεται κοντά στο 1 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα είναι μία από τις τέσσερις χώρες που έχουν υποβάλει αίτημα για δεύτερη δόση, αλλά και η 2η χώρα για την οποία προωθείται η σχετική έγκριση.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα αναφορικά με την πορεία υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments