Διεθνή

Λευκορωσία – Μακέι: Ο τυχαίος θάνατος ενός Υπουργού Εξωτερικών

Λευκορωσία – Μακέι: Ο τυχαίος θάνατος ενός Υπουργού Εξωτερικών

Πηγή Φωτογραφίας: reuters/tass

 Ο θάνατος του Λευκορώσου ΥΠΕΞ έρχεται σε μια στιγμή που αναμφίβολα καταγράφεται μια έντονη κινητικότητα στο διπλωματικό μέτωπο της σύγκρουσης Ρωσίας – Ουκρανίας

Πέθανε αιφνιδίως ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας Βλαντιμίρ Μακέι, σε ηλικία 64 ετών, αν και δεν είχε παρουσιάσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Ο επικεφαλής της λευκορωσικής διπλωματίας ήταν ένα πραγματικά πολύπειρο στέλεχος της διπλωματικής υπηρεσίας της χώρας και ο αιφνιδιαστικός θάνατός του λύπησε βαθιά την πολιτική ηγεσία της Λευκορωσίας. Ο Μακέι εργάστηκε σε κορυφαίες θέσεις του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας του. Υπήρξε διαδοχικά αναπληρωτής προϊστάμενος της Υπηρεσίας Κρατικού Πρωτοκόλλου του Υπουργείου Εξωτερικών, εκπρόσωπος της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης,  βοηθός του Προέδρου της Λευκορωσίας και επικεφαλής της Προεδρικής Διοίκησης, πριν αναλάβει τα υπουργικά καθήκοντα, που ασκούσε ανελλιπώς από το 2012.

Ο θάνατος του Λευκορώσου ΥΠΕΞ έρχεται σε μια στιγμή που αναμφίβολα καταγράφεται μια έντονη κινητικότητα στο διπλωματικό μέτωπο της σύγκρουσης Ρωσίας – Ουκρανίας. Οι κινήσεις εκτυλίσσονται είτε προς την κατεύθυνση της έναρξης διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα δύο εμπόλεμα μέρη, είτε προς την αντίθετη κατεύθυνση της αρτιότερης στρατιωτικής και επιχειρησιακής προετοιμασίας των δύο μερών.

Στο πλαίσιο αυτής της δεύτερης προσέγγισης εντάσσονται και οι δηλώσεις του Αλεξάντερ Λουκασένκου, ενός ανθρώπου ασκεί κατ’ ουσίαν δικτατορικά την εξουσία στη χώρα, γεγονός που έχει εγείρει τις αντιδράσεις του δημοκρατικού δυτικού κόσμου.

Ελάχιστες ώρες πριν από τον αιφνίδιο θάνατο του υπουργού Εξωτερικών Β. Μακέι, ο πολιτικός προϊστάμενός του και πρόεδρος της Λευκορωσίας προέβη σε οργισμένες δηλώσεις, συνιστώντας στον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι η γειτονική Πολωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εκείνες που τον αποτρέπουν.

Ο πολιτικός προϊστάμενος του εκλιπόντος Μακέι υπενθύμισε τη στρατιωτική συμμαχία της χώρας του με τη Ρωσία και αναφέρθηκε στην πιθανή εκρηκτική αντίδραση της Λευκορωσίας: «Αν κάποιος ξαφνικά μας επιτεθεί, δεν μπορείτε να φανταστείτε πως θα αντιδράσουμε. Δεν θα συζητούμε πλέον το πρόβλημα μίας βρώμικης ή πυρηνικής βόμβας. Θα απαντήσουμε με τέτοιον τρόπο που θα σειστεί όχι μόνο η Ευρώπη. Δεν εννοώ μόνον από εμάς. Κι αναφέρομαι στις συμφωνίες μας με την Ρωσία, την κοινή στρατιωτική μας δύναμη κρούσης».

Ο Α. Λουκασένκο έχει μια τάση να υιοθετεί θεωρίες συνωμοσίας που, κατά τον ίδιο, εξυφαίνονται εναντίον του ιδίου και της αυταρχικής εξουσίας του. Αυτό έχει ως συνέπεια για τους αντιπάλους του, φανταστικούς ή μη, την άμεση και σκληρή αντιμετώπισή τους. Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, για παράδειγμα, ο Λουκασένκου υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σε συνεργασία με Λευκορώσους εμιγκρέδες σχεδίαζαν τη δολοφονία του, με αποτέλεσμα την άμεση σύλληψη και προσαγωγή των φερομένων ως συνωμοτών.

Ο εκλιπών υπουργός Εξωτερικών, Β. Μακέι, είχε καλλιεργήσει διπλωματικές σχέσεις με δυτικές δυνάμεις. Ήταν πεπεισμένος ότι το εθνικό συμφέρον της χώρας του εξυπηρετείτο καλύτερα μέσα από τον απογαλακτισμό του καθεστώτος από την επιρροή της Μόσχας και του Β. Πούτιν και την δυτική αναπροσαρμογή της Λευκορωσίας προς την Δύση, πριν αλλάξει γεωπολιτικό προσανατολισμό.

Ο θάνατος του Βλαντιμίρ Μακέι ήταν αιφνίδιος και απρόσμενος. Η Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε «σοκαρισμένη» από την απώλεια του Μακέι. Αναμένονται οι ανακοινώσεις για τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες του θανάτου του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments