Διεθνή

Η ύφεση δεν είναι μονόδρομος για την ευρωζώνη

Η ύφεση δεν είναι μονόδρομος για την ευρωζώνη

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/dnb

Εδώ και αρκετούς μήνες, ο όρος «ύφεση» επανέρχεται όλο και πιο συχνά στα δελτία ειδήσεων,  καθιστώντας αυτό το σενάριο μια ολοένα και πιο πιθανή πιθανότητα

Ευχάριστες είναι οι ειδήσεις που φθάνουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Αν επιβεβαιωθούν οι απόψεις που κατατέθηκαν σήμερα, η ευρωζώνη των 19 χωρών μελών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η χώρα μας, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η ύφεση, για την οποία τόσο συχνά γίνεται λόγος, είναι μονόδρομος για την ζώνη του ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, την άποψη αυτή διατύπωσε ο Κlaas Knot, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τον Knot, η ανάπτυξη θα είναι πιο αδύναμη στην ευρωζώνη κατά το τέταρτο τρίμηνο, αλλά η ύφεση δεν είναι αναπόφευκτη.

Εδώ και αρκετούς μήνες, ο όρος «ύφεση» επανέρχεται όλο και πιο συχνά στα δελτία ειδήσεων,  καθιστώντας αυτό το σενάριο μια ολοένα και πιο πιθανή πιθανότητα.

Ενδεικτικά, στα μέσα Νοεμβρίου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, προέβλεψε τον ερχομό δύσκολων, επώδυνων μηνών για την Ευρώπη. Για τον Ευρωπαίο Επίτροπο, δεν είναι πλέον αν θα εισέλθουμε σε μια περίοδο ύφεσης, αλλά το σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πόσο σοβαρή θα είναι η ύφεση αυτή και πόσο θα επηρεάσει τις οικονομίες των 19 κρατών μελών της ευρωζώνης.

Για τον Klaas Knot, η ύφεση δεν είναι δεδομένη. Αυτό θα εξαρτηθεί από το ύψος του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμό είναι το κλειδί των εξελίξεων.

Κατά τον διακεκριμένο Ολλανδό οικονομολόγο, το σημαντικό είναι ο πληθωρισμός, ανατρέποντας την έως τώρα εικόνα.

«Η ανησυχία μου εξακολουθεί να είναι ο πληθωρισμός, ο πληθωρισμός, ο πληθωρισμός», είπε ο Knot, προσθέτοντας πως «εφόσον οι κίνδυνοι για τις προοπτικές μας για τον πληθωρισμό είναι ξεκάθαρα ανοδικοί, νομίζω ότι ο κίνδυνος να κάνουμε πολύ λίγα είναι σαφώς πιο έντονος από το να κάνουμε πάρα πολλά», πρόσθεσε λέγοντας ότι «δε θα πρέπει να τα παρατήσουμε πολύ νωρίς».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments