Κόσμος

Ουκρανία: Μειωμένες οι εξαγωγές σιτηρών τον Νοέμβριο

Ουκρανία: Μειωμένες οι εξαγωγές σιτηρών τον Νοέμβριο

Πηγή Φωτογραφίας: thebreakthrough

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τους τρεις τόνους έναντι των περίπου 4,2 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών έφυγαν από τα λιμάνια της Ουκρανίας, τον Οκτώβριο

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας δεν θα φτάσουν τους 3 εκατομμύρια τόνους τον Νοέμβριο, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να περιορίσει τις επιθεωρήσεις πλοίων στα λιμάνια, δήλωσε αργά την Κυριακή ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Ολεξάντερ Κουμπράκοφ.

Τον Οκτώβριο, περίπου 4,2 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έφυγαν από τα λιμάνια της Ουκρανίας, ανέφερε ο Kubrakov στη σελίδα του στο Facebook.

«Ήταν συνήθεια να γίνονται 40 επιθεωρήσεις την ημέρα, τώρα, λόγω της θέσης της Ρωσίας, γίνονται πέντε φορές λιγότεροι έλεγχοι», είπε.

Μια συμφωνία με στόχο τη μείωση των παγκόσμιων ελλείψεων τροφίμων βοηθώντας την Ουκρανία να εξάγει τα αγροτικά της προϊόντα και να προστατεύσει τον διάδρομο διέλευσης από τρία λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας που είχε αρχικά επιτευχθεί τον Ιούλιο, παρατάθηκε για τέσσερις μήνες στα μέσα Νοεμβρίου.

Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι οι σημαντικότεροι παγκόσμιοι εξαγωγείς σιτηρών. Συμφώνησαν ότι οι ομάδες θα ελέγχουν τα πλοία για να διασφαλίσουν ότι δεν έφθασαν ή αναχωρούσαν απαγορευμένα άτομα ή εμπορεύματα από τα ουκρανικά λιμάνια.

Αλλά οι εξαγωγές της Ουκρανίας ξεκίνησαν πιο αργά με το Κίεβο να ρίχνει την ευθύνη στην απροθυμία της Ρωσίας να επιταχύνει τις επιθεωρήσεις πλοίων.

Ο Κουμπράκοφ είπε ότι 77 πλοία έκαναν ουρά για να περάσουν την επιθεώρηση στην Τουρκία, ενώ τα τρία λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας χρησιμοποιούν μόνο το 50% της χωρητικότητάς τους.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι η Ρωσία και ο αναπτυσσόμενος κόσμος «εξαπατήθηκαν» από τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών της Ουκρανίας με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, παραδίδοντας τα σιτηρά στα δικά της κράτη.

Το Σάββατο, ο Ουκρανός πρόεδρος φιλοξένησε μια σύνοδο κορυφής στο Κίεβο με συμμαχικά έθνη για να ξεκινήσει ένα σχέδιο εξαγωγής σιτηρών αξίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων σε χώρες που είναι πιο ευάλωτες στον λιμό και την ξηρασία

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Καλύπτει διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, διπλωματικές σχέσεις και ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ, έχοντας παρακολουθήσει σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό. Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο