Διεθνή

ΕΕ: Δοκιμαστική συμφωνία για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο;

ΕΕ: Δοκιμαστική συμφωνία για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο;

Πηγή Φωτογραφίας: oilprice/ intelligence

Ο καθορισμός ενός κοινά αποδεκτού πλαφόν θα αποτελέσει μια σημαντική ενεργειακή και οικονομική εξέλιξη για τη Γηραιά Ήπειρο

Έντονες είναι οι διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωση, προκειμένου να εξευρεθεί κοινή λύση στο ενεργειακό ζήτημα. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονται τις τελευταίες ώρες, η Ένωση είναι πολύ κοντά στο να δώσει μια κοινοτική απάντηση στο ζήτημα του ορισμού ανώτατου ορίου στο ρωσικό πετρέλαιο.

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός από την Πολωνία, συμφώνησαν προσωρινά να περιορίσουν την τιμή του ρωσικού πετρελαίου, που μεταφέρεται δια θαλάσσης, στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Αυτή η συμφωνία θα συνοδεύεται από έναν μηχανισμό προσαρμογής, ο οποίος θα επιτρέπει τη διατήρηση του ανώτατου ορίου στο 5% κάτω από την τιμή της αγοράς, σύμφωνα με πηγές της Ε.Ε. που θεωρούνται έγκυρες.

Η Πολωνία, η οποία είχε πιέσει για το χαμηλότερο δυνατό όριο, έχει δεσμευτεί να απαντήσει εντός της ημέρας. Εάν και η Πολωνία δώσει το «πράσινο φως», οι κυβερνήσεις θα έχουν προθεσμία έως την Παρασκευή για να επικυρώσουν τη συμφωνία.

Ο καθορισμός ενός κοινά αποδεκτού πλαφόν θα αποτελέσει μια σημαντική ενεργειακή και οικονομική εξέλιξη για τη Γηραιά Ήπειρο. Υπενθυμίζεται ότι έχει προγραμματιστεί ειδική σύνοδος των Υπουργών Ενέργεια των 27 χωρών μελών για τις αρχές ή τα μέσα του τρέχοντος μηνός.

Μια μειοψηφία, με επικεφαλής τη Γερμανία και την Ολλανδία, αρνείται οποιαδήποτε παρέμβαση στις αγορές. Αυτά τα κράτη μέλη ανησυχούν για τον αντίκτυπο αυτού του συστήματος στις προμήθειες στην Ευρώπη.

Σημειώνουμε ακόμη πως αυτές οι διαιρέσεις απέτρεψαν την έγκριση δύο άλλων σημαντικών κειμένων: εκείνου για τις ομαδικές αγορές φυσικού αερίου και εκείνου για τον μηχανισμό αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών. Αυτοί οι δύο μηχανισμοί αποτελούν αντικείμενο άτυπης συμφωνίας, αλλά ορισμένες χώρες αποφεύγουν να συναινέσουν, στοιχείο που εκ των πραγμάτων διευκολύνει τον άτυπο ενεργειακό εκβιασμό της Ρωσίας και του Β. Πούτιν προσωπικά

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments