Διεθνή

Euronews: Σχέδιο Γερμανίας – Νορβηγίας για την καλύτερη προστασία των θαλάσσιων υποδομών

Euronews: Σχέδιο Γερμανίας – Νορβηγίας για την καλύτερη προστασία των θαλάσσιων υποδομών

Πηγή Φωτογραφίας: reuters

Η ανακοίνωση έρχεται μετά από εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream, που μεταφέρουν αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, και ύποπτες παρατηρήσεις drones γύρω από τις υπεράκτιες εξέδρες πετρελαίου της Νορβηγίας

Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Νορβηγίας ξεκίνησαν την Τετάρτη ένα σχέδιο για την καλύτερη προστασία των θαλάσσιων υποδομών εντός του ΝΑΤΟ. 

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη την προστασία της υποδομής μας και ότι κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι οι επιθέσεις θα παραμείνουν χωρίς συνέπειες», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο με τον Νορβηγό ομόλογό του Γιόνας Γκαρ Στόρε. 

Η ανακοίνωση έρχεται μετά από εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream, που μεταφέρουν αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, και ύποπτες παρατηρήσεις drones γύρω από τις υπεράκτιες εξέδρες πετρελαίου της Νορβηγίας.

Ο Σολτς διευκρίνισε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα πραγματοποιηθεί υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ και θα διασφαλίσει μια «ταχεία αντίδραση», σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. 

«Είμαστε στη διαδικασία να ζητήσουμε από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ [Γενς Στόλτενμπεργκ] να δημιουργήσει ένα συντονιστικό όργανο για την προστασία των θαλάσσιων υποδομών», είπε, αποκαλώντας αυτές τις υποδομές «αρτηρίες της σύγχρονης οικονομίας».

Τέσσερις τεράστιες διαρροές φυσικού αερίου εντοπίστηκαν στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 που τροφοδοτούν την Ευρώπη, ιδιαίτερα τη διψασμένη για ενέργεια Γερμανία, με ρωσικό αέριο.

Στο πλαίσιο του πολέμου της Ουκρανίας και των κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας, πολλές ευρωπαϊκές δυνάμεις πρότειναν δολιοφθορά και ξεκίνησαν έρευνα. Η Μόσχα αρνείται ότι βρίσκεται πίσω από το περιστατικό, κατηγορώντας το Ηνωμένο Βασίλειο.  

Ούτε οι Γερμανοί, ούτε οι Νορβηγοί ηγέτες πρόσφεραν συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς σκόπευαν να προστατεύσουν τις θαλάσσιες υποδομές ή πώς θα λειτουργούσαν τα σχέδια. 

«Άτυπο» σε αυτό το στάδιο, ο Στόρε είπε ότι θα περιλαμβάνει «ανταλλαγή μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών παραγόντων» που υποστηρίζονται από το ΝΑΤΟ. 

Η ασφάλεια των ενεργειακών εγκαταστάσεων και άλλων κρίσιμων υποδομών, όπως οι τηλεπικοινωνίες, θα απασχολούσε, πρόσθεσε. 

Η Νορβηγία έχει γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης από τότε που η Ρωσία έκλεισε τις στρόφιγγες τον Σεπτέμβριο.

Ο αρχηγός του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε τη γερμανο-νορβηγική πρόταση. Επισκέπτεται το Βερολίνο από το βράδυ της Τετάρτης έως την Παρασκευή.

«Το ΝΑΤΟ εργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια για να εγγυηθεί την ασφάλεια των θαλάσσιων υποδομών», ανέφερε σε δήλωσή του.

«Έχουμε εντείνει τις προσπάθειές μας μετά την πρόσφατη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream και είναι ζωτικής σημασίας να κάνουμε περισσότερα για να διασφαλίσουμε ότι η υπεράκτια υποδομή μας παραμένει ασφαλής από μελλοντικές πράξεις καταστροφής», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments