Διεθνή

Τουρκία: «Άμεση αποστρατιωτικοποίηση του Αιγαίου!»

Τουρκία: «Άμεση αποστρατιωτικοποίηση του Αιγαίου!»

Πηγή Φωτογραφίας: cumhuriyet/sabah

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, στο οποίο συμμετάσχουν ορισμένοι ανώτατοι αξιωματικοί του τουρκικού στρατού και η πολιτική ηγεσία του εξ Ανατολών γείτονα

Μπροστά σε νέα ανθελληνική συμπεριφορά εκ μέρους της Τουρκίας φαίνεται ότι βρίσκεται η χώρα μας, αν αληθεύει η πληροφορία, ότι η τουρκική πλευρά θέτει ζήτημα άμεσης αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Η πληροφορία φαίνεται όμως να έχει αντίκρισμα αλήθειας γιατί δεν έχει διαψευστεί ακόμη από την Άγκυρα και γιατί η προκλητική και αναθεωρητική τοποθέτηση φέρεται να έγινε στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Με βάση τη σχετική απόφαση του κορυφαίου θεσμικού οργάνου της γειτονικής χώρας, οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως η Ελλάδα είναι αντίθετη στον διάλογο και «αναμένουν από την Ελλάδα, η οποία αδιαφορεί για τις προτάσεις διαλόγου, να τερματίσει το συντομότερο δυνατό τις δραστηριότητες στρατιωτικοποίησης των νησιών με αποστρατικοποιημένο καθεστώς και όλες τις παραβιάσεις διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου».

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, στο οποίο συμμετάσχουν ορισμένοι ανώτατοι αξιωματικοί του τουρκικού στρατού και η πολιτική ηγεσία του εξ Ανατολών γείτονα.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αποτελείται από κρατικούς αξιωματούχους και ανώτατους στρατιωτικούς. Προεδρεύεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και περιλαμβάνει τον Αρχηγό του Επιτελείου, τους τέσσερις στρατηγούς που διοικούν τις Ένοπλες Δυνάμεις (αέρα, ξηρά, θάλασσα) και τη Χωροφυλακή, τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εσωτερικών, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τους Αντιπροέδρους της Κυβέρνησης.

Πρόκειται λοιπόν για όργανο με υψηλό θεσμικό κύρος, το οποίο, μετά από αναθεώρησή του, έχει μετατραπεί σε θεσμικό χώρο υποδοχής των άμεσων και μεσοπρόθεσμων αποφάσεων του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά τηρεί στάση αναμονής και περιμένει να λάβει γνώση του κειμένου της απόφασης πριν τοποθετηθεί επ’ αυτού.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments