Πολιτική

Κώτσηρας: Θωρακίζουμε την προστασία των ανηλίκων

Κώτσηρας: Θωρακίζουμε την προστασία των ανηλίκων

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Πριν από λίγες ημέρες στο Κοινοβούλιο, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης είχε επιμείνει ιδιαίτερα στην αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου αντιμετώπισης των αδικημάτων εναντίον των ανηλίκων

Ομιλία – χαιρετισμό απεύθυνε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Κώτσηρα σε ημερίδα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με θέμα «Προστασία παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση».

Όπως τόνισε ο κ. Γ. Κώτσηρας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης συμμετέχει ενεργά στην «αλυσίδα» των οριζόντιων κυβερνητικών δράσεων για τη θωράκιση του πλαισίου προστασίας της ανηλικότητας, σε συνεργασία και με άλλα Υπουργεία.

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης επέμεινε στο γεγονός ότι, στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη «αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και υλοποιούμε δράσεις για την προστασία των ανηλίκων, τόσο από τη σεξουαλική κακοποίηση, όσο και από άλλα ειδεχθή εγκλήματα εις βάρος τους, αλλά και με ευρύτερο στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση της θυματοποίησής τους, καθώς και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ανηλίκων κατά τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας».

Ως ενδεικτικές πρωτοβουλίες, που έχουν αναληφθεί έως σήμερα από την Κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το Ειδικό Ποινικό Μητρώο για εγκλήματα εις βάρος ανηλίκων, τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, έχοντας ως βασικό άξονα την ενίσχυση της προστασία των ανηλίκων, τη λειτουργία του «Σπιτιού του Παιδιού», μία κομβική πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της φιλικότητας του συστήματος δικαιοσύνης προς τα παιδιά, την επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών και δικηγόρων, μέσω ειδικών σεμιναρίων για τα δικαιώματα των θυμάτων εγκληματικών πράξεων.

Ο κ. Γιώργος Κώτσηρας συμπλήρωσε ότι «το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με συνέπεια και θεσμικότητα, έχει προχωρήσει σε στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των ανηλίκων και της φιλικότητας του συστήματος δικαιοσύνης προς αυτούς», προσθέτοντας ότι «σε αυτή τη συστηματική μας προσπάθεια, είναι ωφέλιμη η συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από λίγες ημέρες στο Κοινοβούλιο, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης είχε επιμείνει ιδιαίτερα στην αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου αντιμετώπισης των αδικημάτων εναντίον των ανηλίκων.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ο κ. Γιώργος Κώτσηρας έκανε λόγο για «νομική ρύθμιση που έρχεται να καλύψει νομικά κενά που άφησε ο ποινικός κώδικας του 2019». Αναφερόμενος σε αδικήματα κατά ανηλίκων, ο κ. Κώτσηρας μίλησε για  «κενά», τα οποία, όπως υπογράμμισε, «θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερη νομική απαξία αλλά αντιμετωπίζονταν πιο ήπια».

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη «προσφάτως έφερε νομοθεσία που αυστηροποιεί το πλαίσιο αντιμετώπισης των αδικημάτων εις βάρος των ανηλίκων, ιδίως σε θέματα βίας».

Ο κ. Γ. Κώτσηρας πρόσθεσε ότι, συνολικότερα, «η Πολιτεία είναι εδώ για να στέλνει τα σωστά μηνύματα στους δράστες και να προστατεύει τα θύματα», υπενθυμίζοντας στους παριστάμενους βουλευτές ότι «αυτή είναι απαρέγκλιτη θέση της Κυβέρνησης, ότι δηλαδή όπου χρειάζεται, εμείς νομοθετούμε κατόπιν νηφαλιότητας, κατόπιν σωστής και ορθολογικής αξιολόγησης, κατόπιν επιστημονικής τεκμηρίωσης, αλλά δεν νομοθετούμε αποκομμένοι από τα προβλήματα της κοινωνίας, διότι το δίκαιο είναι ένας ζωντανός οργανισμός και οφείλει συνεχώς να προσαρμόζεται και να παρακολουθεί τα κοινωνικά δεδομένα».

Στο σημείο αυτό, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης έφερε ως παράδειγμα την εισαγωγή της διάταξης για την εκδικητική πορνογραφία.

Η καίρια αυτή παρέμβαση του κ. Γιώργου Κώτσηρα έρχεται να υπενθυμίσει την πάγια και σταθερή μέριμνα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τα αδικήματα εναντίον ανηλίκων.

Η κοινοβουλευτική τοποθέτηση του κ. Γιώργου Κώτσηρα εγγράφεται στη συνέχεια της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για τη θέσπιση ενός ειδικού ποινικού μητρώου για τα αδικήματα κατά ανηλίκων, που ανέπτυξε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι, ειδικότερα, θεσπίζεται ειδικό ποινικό μητρώο, στο οποίο θα καταχωρίζεται κάθε καταδικαστική απόφαση που αφορά σε αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, με θύματα ανήλικα παιδιά.

Το ειδικό ποινικό μητρώο για τα αδικήματα κατά ανηλίκων θεσπίζεται σε μία χρονική στιγμή που καθημερινά γίνονται, μέσω των μέσων ενημέρωσης, γνωστές περιπτώσεις σεξουαλικής και οικονομικής εκμετάλλευσης ανηλίκων και ειδικότερα κοριτσιών.

Σύμφωνα με τον κ. Γ. Κώτσηρα, «θα προστεθεί στην υφιστάμενη διάταξη του ποινικού μητρώου ειδικό σκέλος που θα αφορά τα αδικήματα της ανηλικότητας, προκειμένου να υπάρχει αυτοτελής καταγραφή αυτών των ειδεχθών, απαράδεκτων αδικημάτων και να μπορούν όλοι όσοι έχουν ανάγκη πληροφόρησης κατά τον νόμο, να μπορούν να προστρέχουν σε αυτόν, να έχουν μία καταγραφή για τα αδικήματα που αφορούν τη γενετήσια ελευθερία των ανηλίκων, την προστασία της σωματικής και προσωπικής τους ακεραιότητας και της ελευθερίας τους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments