Διεθνή

Μπουλέντ Κενές: Ο νούμερο ένα στόχος του Ερντογάν

Μπουλέντ Κενές: Ο νούμερο ένα στόχος του Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: AFP

Η επιμονή, όμως, του Τούρκου προέδρου εικονογραφείται πλέον, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, στο πρόσωπο του Μπουλέντ Κενές, ενός Τούρκου δημοσιογράφου, που κατηγορείται από το καθεστώς της Άγκυρας  για συμμετοχή στο κίνημα του Γκιουλέν

Μπουλέντ Κενές είναι  το ονοματεπώνυμο του δημοσιογράφου που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του Ερντογάν, ο οποίος ζητεί επιτακτικά την έκδοσή του από τις σουηδικές αρχές, προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Πιο πριν, η Σουηδία εξέδωσε τον πρώτο Κούρδο, τον Μαχμούτ Τατ, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί για τρομοκρατικές ενέργειες, ως μέρος έκδοσης του πρώτου μνημονίου της ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η επιμονή, όμως, του Τούρκου προέδρου εικονογραφείται πλέον, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, στο πρόσωπο του Μπουλέντ Κενές, ενός Τούρκου δημοσιογράφου, που κατηγορείται από το καθεστώς της Άγκυρας  για συμμετοχή στο κίνημα του Γκιουλέν και ερευνητική δραστηριότητα στη Σουηδία.

Ο Κενές ζει αυτοεξόριστος σε ένα προάστιο, που βρίσκεται βορειοατλαντικά της Στοκχόλμης. Ο 47χρονος Τούρκος δημοσιογράφος στοχοποιείται από τον πρόεδρο Ερντογάν, που τον θεωρεί έναν εξαιρετικά επικίνδυνο για το καθεστώς και την δημοκρατία τρομοκράτη. Ο Ερντογάν δηλώνει για αυτόν: «Θα αναφέρω τώρα ένα άτομο στη Σουηδία: τον Μπουλέντ Κένες, έναν τρομοκράτη. Μόνο ένα παράδειγμα. Είναι όμως πολύ σημαντικό για εμάς να εκδοθεί άμεσα στην Τουρκία».

Το όνομά του βρίσκεται στην κορυφή, σε λίστα που παρουσίασε ο Ερντογάν στη σουηδική κυβέρνηση. Το όνομά του έχει ακουστεί και στο παρελθόν, αλλά ο Ερντογάν επιμένει ιδιαίτερα στο πρόσωπο του δημοσιογράφου, μεταξύ του καταλόγου των εβδομήντα ατόμων που περιλαμβάνονται στον «μαύρο κατάλογο».

Ο Τούρκος δημοσιογράφος σε συνέντευξή του στη σουηδική τηλεόραση, δήλωσε: «Δεν περιμένω τίποτα και τα πάντα από έναν δεσποτικό ηγέτη σαν τον Ερντογάν».

Κενές είναι συνιδρυτής του «Κέντρου της Στοκχόλμης για την Ελευθερία», μιας οργάνωσης που, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει τους διωκόμενους δημοσιογράφους στην Τουρκία. Διδάσκει, επίσης, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Σπουδών για τον Λαϊκισμό στις Βρυξέλλες.

Ο Κενές έχει εργαστεί για διάφορα μέσα ενημέρωσης, διετέλεσε προϊστάμενος του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu στη Νέα Υόρκη και για μεγάλο χρονικό διάστημα αρχισυντάκτης της αγγλόφωνης εφημερίδας «Today’s Zaman». Φυλακίστηκε για λίγο το 2015, αλλά διέφυγε, την επόμενη χρονιά, για την Σουηδία, όπου κατοικεί μαζί με την οικογένειά του.

Ο δημοσιογράφος φέρεται να είναι «γκιουλενιστής», αλλά ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί το κίνημα Γκιουλέν για το πραξικόπημα πριν από οκτώ χρόνια. Οι Γκιουλενιστές είναι ένα ισλαμιστικό δίκτυο, που λέγεται ότι έχει περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως. Η εφημερίδα, στην οποία εργαζόταν ο Κενές λέγεται ότι ήταν κοντά στον Γκιουλέν, και η κυκλοφορία της έχει απαγορευθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments