Διεθνή

Ο απόλυτος εμφύλιος στους Ρεπουμπλικάνους

Ο απόλυτος εμφύλιος στους Ρεπουμπλικάνους

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO/CNN

Οι δημοσκοπήσεις διαδέχονται η μία την άλλη στην ισχυρότερη χώρα του πλανήτη και καταγράφουν ένα εκλογικό ντέρμπι στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων ανάμεσα στον Τραμπ και τον πολλά υποσχόμενο ντε Σάντις

Οι δημοσκοπήσεις διαδέχονται η μία την άλλη στην ισχυρότερη χώρα του πλανήτη και καταγράφουν ένα εκλογικό ντέρμπι στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων ανάμεσα στον Τραμπ και τον πολλά υποσχόμενο ντε Σάντις, τροφοδοτώντας αντιθετικά ερμηνευτικά σχήματα και πολιτικές αναλύσεις στον Τύπο της δυτικής όχθης του Ατλαντικού.

Συγκεκριμένα,  ο Ντόναλντ Τραμπ βλέπει ότι μέσα σε ελάχιστο χρονικο διάστημα, η δημοτικότητά του, αν και δεν καταρρέει, κινείται σε ιστορικά χαμηλά μεταξύ του εσωκομματικού ακροατηρίου. Η κατεξοχήν κοινωνική δύναμη πολιτικής νομιμοποίησής του έχει αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο της εναλλακτικής υποψηφιότητας του Ρίο ντε Σάντις.

Από την πλευρά του Τραμπ, διαπράχθηκαν σοβαρά επικοινωνιακά λάθη στις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές, λάθη που υποδηλώνουν μια ισχυρή δόση πολιτικής οίησης.

Το σημαντικότερο λάθος είναι το γεγονός, ότι προσέδωσε έναν περίπου δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις εκλογές για την ανάδειξη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Είναι,  βέβαια, ορθή η παρατήρηση, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζονταν από πολλά κυρίαρχα μέσα και φορείς κεντρικών πολιτικών θεσμών ως ο «αποκλίνων», ο «πολιτικά παραβατικός» παίκτης της αμερικανικής πολιτικής σκηνής. Επόμενο ήταν λοιπόν να περιμένει την πολιτικά κατάλληλη στιγμή για να αντιστρέψει το φορτισμένο κλίμα και να αποκαταστήσει την αποδοχή του ως κεντρικού πολιτικού παίκτη.

Οι ενδιάμεσες εκλογές προσφέρονταν για μια δυναμική, à la Trump, επάνοδο. Τα επικοινωνιακά λάθη ήταν, ωστόσο, πραγματικά τραγικά. Και είναι από τις λίγες φορές που το επικοινωνιακό πεδίο τέμνεται με το ουσιαστικό αντίστοιχο. Ο Τραμπ θα μπορούσε να θεωρείται, σήμερα, ο νικητής των ενδιάμεσων εκλογών και ο αδιαφιλονίκητος υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Κέρδισε οριακά την πιο κρίσιμη εκλογή, αυτή της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά αυτή η πύρρειος νίκη συνοδεύθηκε από τραγικά σφάλματα.

Η ατυχής επιλογή του για έναν αμφιλεγόμενο υποψήφιο για την πολιτεία της Πενσυλβάνια είναι δηλωτική της επιπολαιότητας, που προκαλεί η οίηση στην πολιτική. Η βάση των Ρεπουμπλικάνων είναι ιδιαίτερα συντηρητική. Η πολιτεία χάθηκε για τον Τραμπ.

Από την πλευρά του ντε Σάντις, μόνο πολιτική αλαζονεία δεν μπορεί να του προσάψει κάποιος αναλυτής. Σε καμία σοβαρή προσέγγιση του εσωκομματικού «εμφυλίου» δεν γίνεται λόγος για αλαζονικές συμπεριφορές.

Απεναντίας, ο 43χρονος ντε Σάντις άρχισε να τηρεί μεθοδικά αποστάσεις από τον απρόβλεπτο πρώην πρόεδρο, να αυτονομείται πολιτικά, ως ένα βαθμό, και να απολαμβάνει τον θρίαμβο που κατέγραψε στην Φλόριντα. Αυτό που συχνά του καταλογίζεται, κυρίως από δημοσιογράφους και λιγότερο από δημοσκόπους και αναλυτές, είναι ότι καθυστερεί να αναμετρηθεί με τον «πολιτικό πατέρα» του.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν ξέρει ότι, αργά ή γρήγορα, θα αναμετρηθεί με το ηφαιστειώδες ταπεραμέντο και λιγότερο με τις πολιτικές ιδέες του Τραμπ.

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ότι οι πολύ θερμές (very warm) απόψεις για τον πρώην πρόεδρο μειώθηκαν από το 48% στο 41%, με την πτώση να είναι ιδιαίτερα έντονη μεταξύ των ψηφοφόρων με πτυχίο πανεπιστημίου, όπου η πτώση γίνεται από το 63% στο 49%.

Επίσης, οι νεότεροι, οι πιο μορφωμένοι, οι πιο μετριοπαθείς και οι λιγότερο θρησκευόμενοι ψηφοφόροι απέχουν σαφώς από τον Τραμπ, σύμφωνα με έρευνα της Pew Research Center, η οποία είναι προσβάσιμη στους χρήστες του διαδικτύου (https://www.pewresearch.org/ ).

Έτσι, η αποδυνάμωση του Τραμπ ανοίγει, για πρώτη φορά, την πιθανότητα να αμφισβητηθεί σοβαρά στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων το 2024. Ο παράγων «ντε Σάντις» υπεισέρχεται σε αυτό ακριβώς το σημείο των ερευνών.

Μια πιο πρόσφατη έρευνα του ινστιτούτου Morning Consult δείχνει ότι μπορούμε να μιλάμε για «ντέρμπι».  Η συγκεκριμένη εταιρεία θεωρείται αξιόπιστη και η έρευνά της αποτυπώνει ένα οριακό προβάδισμα για τον Τραμπ, ενώ ο ντε Σάντις αρχίζει να κερδίζει ακόμη περισσότερο τις πιο ηλικιακά προχωρημένες κατηγορίες.

Πιο συγκεκριμένα, η διχοτόμηση καταγράφεται με ενάργεια.   Σε περίπτωση μονομαχίας ανάμεσα σε Τραμπ και Μπάιντεν, ο πρώτος θα νικούσε (47/53),  σε περίπτωση μονομαχίας μεταξύ ντε Σάντις και Μπάιντεν, ο ντε Σάντις θα κέρδιζε με 52%., ενώ μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων ο Τραμπ διατηρεί ένα καχεκτικό και εύθραυστο προβάδισμα, με 51,5% έναντι 48,5%.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά και για τον πρώην πρόεδρο και για τον 43χρονο δελφίνο. Μέχρι το2024 όλα είναι πιθανόν να συμβούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments