Διεθνή

Προς επιδείνωση οι σχέσεις Ε. Ε. – Κίνας

Προς επιδείνωση οι σχέσεις Ε. Ε. – Κίνας

Πηγή Φωτογραφίας: hoover/zougla

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να απαντήσει δυναμικά στις εμπορικές προκλήσεις του Πεκίνου σε σχέση με την Λιθουανία, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να απαντήσει δυναμικά στις εμπορικές προκλήσεις του Πεκίνου σε σχέση με την Λιθουανία, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, όπως αναφέρεται σήμερα από την Commission. Αυτές οι κινήσεις της Ε.Ε. έρχονται να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση ότι η Ένωση αντιμετωπίζει όλο και πιο απορριπτικά τις εξαρτήσεις από την δεύτερη πλανητική δύναμη, ελάχιστες ημέρες μετά την καταγγελία ότι η Κίνα λογόκρινε ομιλία του Σαρλ Μισέλ, προέδρου του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Πράγματι, η Ένωση αποδεικνύεται, όλο και πιο συχνά, ο πιο έντονος ανταγωνιστικός πόλος έναντι της Κίνας και του ολοκληρωτικού καθεστώτος του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι κλιμακώνει τον εμπορικό ανταγωνισμό με την Κίνα στον ΠΟΥ με την κατάθεση αγωγών κατά των εμπορικών περιορισμών εναντίον της Λιθουανίας και της παρεμπόδισης προσφυγών ευρωπαϊκών εταιρειών με αντικείμενο τις πατέντες.

Η Κίνα έχει μπει σε τροχιά αντιπαράθεσης με τη Λιθουανία, αφού η τελευταία επέτρεψε στην Ταιβάν να ανοίξει επίσημη αντιπροσωπεία στην πρωτεύουσά της, Βίλνιους, με το όνομά της πριν από ένα χρόνο. Ωστόσο, το Πεκίνο δεν αναγνωρίζει την ιδιότητα του κράτους στην Ταιβάν, την οποία διεκδικεί ως αναπόσπαστο μέρος της εδαφικής επικράτειάς της.

Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι, από τον Δεκέμβριο του 2021, η Κίνα έχει εφαρμόσει «μέτρα που εισάγουν διακρίσεις και καταναγκασμό»  κατά των λιθουανικών εξαγωγών και προϊόντων της ΕΕ που ενσωματώνουν λιθουανικά συστατικά, ισχυρισμό που η Επιτροπή δύναται να αποδείξει.

Επιπλέον, η ΕΕ κατηγορεί το Πεκίνο ότι παρεμποδίζει δραστικά τη νομική δράση από ευρωπαϊκές εταιρείες, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας των οποίων, ιδίως στις τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών, χρησιμοποιούνται παράνομα από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κινεζική επικράτεια.

Αυτές οι αποφάσεις της Commission έρχονται να προστεθούν στην καταγγελία ότι ο Σαρλ Μισέλ έπεσε θύμα λογοκρισίας από το κινεζικό καθεστώς, κατά την πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Πεκίνο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Κίνα απέτρεψε τη μετάδοση μέσω video ομιλίας του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ. Τα αποσπάσματα προφανώς αφορούσαν τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Οι αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας δεν παρουσίασαν μια προηχογραφημένη επικριτική εναρκτήρια ομιλία του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ σε μεγάλη εμπορική έκθεση, στην Σαγκάη. Ο Μισέλ ήθελε να ασκήσει δριμεία κριτική στον «παράνομο πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας» και να παροτρύνει την Κίνα να κάνει περισσότερα για να τερματιστεί η αιματοχυσία στα ουκρανικά εδάφη, δεδομένου ότι η Κίνα αρνείται σταθερά να επικρίνει τον πόλεμο που διεξάγει η Μόσχα εναντίον του Κιέβου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments