Διεθνή

Πετρέλαιο: Εξανεμίστηκαν τα κέρδη της χρονιάς, κλείνοντας σε χαμηλό του 2022

Πετρέλαιο: Εξανεμίστηκαν τα κέρδη της χρονιάς, κλείνοντας σε χαμηλό του 2022

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι απώλειες της Τετάρτης οφείλονται στις μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις στα αποθέματα καυσίμων στις ΗΠΑ

 Η τιμή του πετρελαίου έπεσε την Τετάρτη στο χαμηλότερο επίπεδο φέτος, χάνοντας όλα τα κέρδη από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδείνωσε τη χειρότερη παγκόσμια κρίση εφοδιασμού σε ενέργεια εδώ και δεκαετίες.

Το πιο ενεργά εμπορεύσιμο προϊόν στον κόσμο εκτινάχθηκε σχεδόν στα 140 δολάρια το βαρέλι τον Μάρτιο, κοντά σε ρεκόρ όλων των εποχών, μετά την έναρξη μιας “ειδικής επιχείρησης” στην Ουκρανία που μαίνεται έκτοτε.

Η αγορά υποχωρεί σταθερά τους τελευταίους μήνες του έτους, καθώς οι οικονομολόγοι προετοιμάζονται για εξασθενημένη παγκόσμια ανάπτυξη εν μέρει λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους. Οι απώλειες της Τετάρτης οφείλονται στις μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις στα αποθέματα καυσίμων στις ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν 2,18 δολ. ή 2,8%, στα 77,17 δολ. το βαρέλι, διαμορφώνοντας άνετα κάτω από το προηγούμενο χαμηλό κλεισίματος του έτους των 78,98 δολ. το βαρέλι που άγγιξε την πρώτη ημέρα του 2022. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate υποχώρησε 2,24 δολ., αποδυναμώνοντας περαιτέρω από το κλείσιμο της Τρίτης ήδη ένα ετήσιο χαμηλό, στα 72,01 δολάρια το βαρέλι.

Οι πρόσφατες μειώσεις έρχονται σε αντίθεση με αυτό που θα έπρεπε να είναι ένα υποστηρικτικό σκηνικό για τις τιμές. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο, ανακοίνωσε τις πιο σαρωτικές αλλαγές στο καθεστώς της κατά του COVID από την έναρξη της πανδημίας. Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της χώρας τον Νοέμβριο αυξήθηκαν 12% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών, σύμφωνα με στοιχεία.

Οι χώρες της G7 ξεκίνησαν την εφαρμογή ενός ανώτατου ορίου τιμών για τον περιορισμό των ρωσικών εξαγωγών που θα μπορούσαν να αναγκάσουν τη χώρα αυτή να μειώσει την παραγωγή το επόμενο έτος.

Τα αποθέματα αποστάγματος των ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση 6,2 εκατομμυρίων βαρελιών, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις για άνοδο 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών. Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 5,3 εκατομμύρια βαρέλια έναντι προσδοκιών για αύξηση 2,7 εκατομμυρίων βαρελιών.

Η αύξηση των αποθεμάτων καυσίμων αντιστάθμισε την άντληση 5,2 εκατομμυρίων βαρελιών σε αποθέματα αργού. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου είχε αναφέρει μείωση των αποθεμάτων αργού κατά περίπου 6,4 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με πηγές της αγοράς.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 20 πετρελαιοφόρα που βρίσκονται σε ουρά στα ανοιχτά της Τουρκίας αντιμετωπίζουν περισσότερες καθυστερήσεις για να περάσουν από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας στη Μεσόγειο, καθώς οι αερομεταφορείς αγωνίζονται να συμμορφωθούν με τους νέους τουρκικούς ασφαλιστικούς κανόνες που προστέθηκαν πριν από το ανώτατο όριο τιμών της G7 για το ρωσικό πετρέλαιο, ανέφεραν πηγές την Τρίτη.

Η Ρωσία, όπως ανέφερε την Τετάρτη η εφημερίδα Vedomosti , εξετάζει επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης πωλήσεων πετρελαίου σε ορισμένες χώρες για να αντιμετωπίσει το ανώτατο όριο τιμών που επιβάλλουν οι δυτικές δυνάμεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments