Διεθνή

ΗΠΑ: Ελεύθερη η Αμερικανίδα Γκράινερ σε ανταλλαγή με τον Ρώσο «έμπορο του θανάτου» Μπουτ

ΗΠΑ: Ελεύθερη η Αμερικανίδα Γκράινερ σε ανταλλαγή με τον Ρώσο «έμπορο του θανάτου» Μπουτ
Στο πλαίσιο της συμφωνίας σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο θα αφεθεί ελεύθερος ο Ρώσος λαθρέμπορος όπλων Βίκτορ Μπουτ, γνωστός και ως ο «έμπορος του θανάτου»

Η Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκράινερ αφέθηκε ελεύθερη στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων με την Ρωσία, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος και μετέδωσε το CNN.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο θα αφεθεί ελεύθερος ο Ρώσος λαθρέμπορος όπλων Βίκτορ Μπουτ, γνωστός και ως ο «έμπορος του θανάτου».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι η Γκράινερ είναι ασφαλής και λίγο αργότερα ανάρτησε στον επίσημο λογαριασμό εάν βίντεο στο οποίο μεταφέρει τα ευχάριστα νέα στη μητέρα της.

Η Γκράινερ συνελήφθη σε αεροδρόμιο της Μόσχας τον Φεβρουάριο για κατοχή ελαίου κάνναβης και τον περασμένο μήνα στάλθηκε σε σωφρονιστική αποικία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρότεινε ανταλλαγή κρατουμένων τον περασμένο Ιούλιο, γνωρίζοντας ότι η Μόσχα είχε από καιρό ζητήσει την απελευθέρωση του Μπουτ. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την ανταλλαγή και είπε ότι πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο του Άμπου Ντάμπι. «Ο Ρώσος πολίτης επέστρεψε στην πατρίδα του», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε το διάταγμα για την απελευθέρωση του Μπουτ από την 25ετή ποινή φυλάκισης που εξέτιε.

Ο Βίκτορ Μπουτ πωλούσε όπλα σε πολέμαρχους και παράνομες κυβερνήσεις, γενόμενος έτσι ένας από τους πιο καταζητούμενους ανθρώπους στον κόσμο.

Ονομάστηκε ο «έμπορος του θανάτου» λόγω του εμπορίου όπλων που διεξήγαγε τα χρόνια μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης,  ενώ τα «κατορθώματά» του ενέπνευσαν την ταινία του Χόλιγουντ  Lord of War (2005), η οποία βασίστηκε εν μέρει στη ζωή του. Η μυστική καριέρα του τερματίστηκε από μια ενέδρα των ΗΠΑ το 2008, όταν ο Μπουτ συνελήφθη σε ξενοδοχείο στην Μπανγκόκ, προς οργή της ρωσικής κυβέρνησης.

Εκδόθηκε δύο χρόνια αργότερα και έχει περάσει τα τελευταία 12 χρόνια σε μια αμερικανική φυλακή, έχοντας κατηγορηθεί ότι συνομωτούσε υπέρ τρομοκρατών που ήθελαν να σκοτώσουν Αμερικανούς πολίτες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments