Διεθνή

Κόμης Δράκουλας: Πώς ήταν πραγματικά; Αποκαλύπτεται 550 χρόνια μετά

Κόμης Δράκουλας: Πώς ήταν πραγματικά; Αποκαλύπτεται 550 χρόνια μετά

Πηγή Φωτογραφίας: nbcnews

Μεταφυσικές συμπτώσεις και επιστήμη ίσως δώσουν μία πιο πλήρη εικόνα του Βλαντ Δράκουλα, που ενέπνευσε την τρομακτική μυθιστορηματική μορφή του Κόμη Δράκουλα

Γενετικό υλικό που εξάγεται από μια επιστολή που έγραψε ο Βλαντ ο Ανασκολοπιστής θα αποκαλύψει μέχρι τώρα άγνωστες λεπτομέρειες για τον ιστορικό χαρακτήρα, ελπίζουν οι επιστήμονες.

Ο Βλαντ, γνωστός και ως Βλαντ Δράκουλας, ήταν ο τρεις φορές ηγεμόνας της Βλαχίας (μεταξύ 1448 και μέχρι τον θάνατό του γύρω στο 1477) και αργότερα αποτέλεσε την έμπνευση για τον περίφημο Κόμη Δράκουλα του Ιρλανδού συγγραφέα Μπραμ Στόκερ το 1897.

Τώρα, περισσότερα από 500 χρόνια μετά τον θάνατό του, οι επιστήμονες έλαβαν «ιστορικά βιομόρια» από επιστολές που έγραψε ο διαβόητος πολέμαρχος.

Ο Γκλεμπ και η Σβετλάντ Ζίλμπερσταϊν ελπίζουν ότι το γενετικό υλικό που έχει απομείνει στα γράμματα – όπως ο ιδρώτας, τα δακτυλικά αποτυπώματα και το σάλιο του – θα δώσει νέα εικόνα για τη ζωή του άνδρα.

Το ζευγάρι, που έχει ονομαστεί «ντετέκτιβ πρωτεϊνών», λέει ότι μπορεί να δημιουργήσει μια εικόνα όχι μόνο της φυσικής κατάστασης του ιστορικού προσώπου, αλλά και των περιβαλλοντικών συνθηκών – όπως η υγεία, ο τρόπος ζωής και η διατροφή του.

Αυτό, ελπίζουν, θα δώσει στον κόσμο μια καλύτερη ιδέα για το πώς ο Βλαντ – διάσημος για το παλούκωμα των εχθρών του σε πασσάλους – ζούσε στη Ρουμανία του 15ου αιώνα.

Το ζευγάρι των ερευνητών γνωστοί και ως «ιστορικοί χημικοί», είπαν ότι απέσπασαν το γενετικό αποτύπωμα τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ακριβώς 125 χρόνια από τη δημοσίευση του δημοφιλούς μυθιστορήματος.

«Ήταν μυστικιστικό που εξάγαμε τα μόρια του Δράκουλα την ημέρα που κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα του Μπραμ Στόκερ πριν από 125 χρόνια», είπε ο Γκλέμπ στον The Guardian .

«Δεν σχεδιάσαμε συγκεκριμένα αυτήν την ημερομηνία. Όλη τη νύχτα, μετά την εξαγωγή των μορίων του Δράκουλα, έβρεχε, τα σκυλιά ούρλιαζαν και οι κεραυνοί έλαμψαν. Ήταν πραγματικά μια πολύ μαγική ατμόσφαιρα. Ο Κόμης Δράκουλας ευλόγησε την απελευθέρωσή του από το αρχείο της Ρουμανίας ».

Η επιστολή χρονολογείται στις 4 Αυγούστου 1475, και γράφτηκε στους κατοίκους του Σιμπίου από έναν άνδρα που περιγράφει τον εαυτό του στο κείμενο ως «ο πρίγκιπας των Υπεραλπικών περιοχών». Ενημέρωσε τους κατοίκους της πόλης ότι σύντομα θα έμενε στο χωριό τους.

Στο κάτω μέρος, υπέγραψε το “τρομακτικό” όνομά του: Vlad Dracula.

Ο κ. Zilberstein είπε στον Guardian ότι η πρώτη δουλειά του επιστημονικού συνεργάτη του είναι να βρουν τυχόν βιοχημικά ίχνη που έχουν απομείνει από την εποχή που χειρίστηκε την επιστολή ο Vlad.

Ενώ το DNA – το οποίο χρησιμοποιείται για την αναγνώριση ατόμων από ιστορικά λείψανα – παραμένει ίδιο σε όλη τη ζωή ενός ατόμου, υποβαθμίζεται άσχημα με την πάροδο του χρόνου.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές ενδιαφέρονται επίσης να βρουν πρωτεΐνες, οι οποίες είναι τα μόρια που κωδικοποιεί το DNA. Ενώ το DNA παρέχει μια στατική καταγραφή της καταγωγής ενός ατόμου, οι πρωτεΐνες παρέχουν ένα ιστορικό σχόλιο για την υγεία και τις συνήθειές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments