Διεθνή

Ζυμώσεις και εξελίξεις στη γαλλική κεντροδεξιά

Ζυμώσεις και εξελίξεις στη γαλλική κεντροδεξιά

Πηγή Φωτογραφίας: bloomberg/derstandard

Οι Ρεπουμπλικάνοι αποτελούν την κομματική έκφραση της παραδοσιακής δημοκρατικής δεξιάς της Γαλλίας, του κομματικού χώρου από τον οποίο προήλθε σημαντικός αριθμός Προέδρων της Δημοκρατίας, όπως ο Ζακ Σιράκ και ο Νικολά Σαρκοζί

Έντονες διεργασίες και εξελίξεις σημειώνονται στην γαλλική πολιτική σκηνή, κατά το τελευταίο διάστημα. Μετά τη μετονομασία του κόμματος του κεντρώου κινήματος του Μακρόν, στην ηγεσία της δημοκρατικής δεξιάς αναδεικνύεται ένας νέος ηγέτης.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Ερίκ Σιοτί εξελέγη πρόεδρος του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, μετά και τον δεύτερο γύρο των εσωτερικών ψηφοφοριών.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αποτελούν την κομματική έκφραση της παραδοσιακής δημοκρατικής δεξιάς της Γαλλίας, του κομματικού χώρου από τον οποίο προήλθε σημαντικός αριθμός Προέδρων της Δημοκρατίας, όπως ο Ζακ Σιράκ και ο Νικολά Σαρκοζί.

Οκτώ μήνες μετά τη χαμηλή επίδοση της υποψήφιας Βαλερί Πεκρές στις προεδρικές εκλογές, με ποσοστό που δεν ξεπέρασε το 5%, ο νέος πρόεδρος θα έχει τη λεπτή αποστολή να επαναφέρει την πολιτική του οικογένεια σε τροχιά εξουσίας.

Οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν περίπου εξήντα βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση και επιμένουν, παρά την θεαματική εκλογική υποχώρησή τους, να διατηρούν ένα ευκρινές πολιτικό στίγμα στην πολιτική ζωή της χώρας. Οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται διχασμένοι ανάμεσα στην Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λε Πεν και το προεδρικό στρατόπεδο του κεντρώου μακρονισμού.

Ο νέος πρόεδρος έχει συντηρητικό αλλά δημοκρατικό προφίλ. Παίρνει σταθερές θέσεις σε θέματα ασφάλειας και ταυτότητας, σε σημείο να έχει δηλώσει ότι προτιμούσε τον ακροδεξιό δημοσιογράφο και πολιτικό επιστήμονα Ερίκ Ζεμούρ από τον Εμμανουέλ Μακρόν κατά την τελευταία προεδρική εκστρατεία. Το πρόγραμμά του προτείνει ειδικότερα την «αποκατάσταση της αξίας της εργασίας, την καταπολέμηση της βίας και της αταξίας στους δρόμους, τον τερματισμό της μεταναστευτικής εισβολής και την άνοδο του ισλαμισμού».

Ο κεντρώος Μακρόν γεύθηκε την πίκρα της μη υποστήριξης της υποψηφιότητάς του στον δεύτερο γύρο απέναντι στην Μαρίν Λε Πεν, αλλά γνωρίζει ότι, σε επίπεδο εκλογικής βάσης, υπήρξαν διαρροές ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων προς την υποψηφιότητά του. Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν επιθυμούν να δουν το δημιούργημα του στρατηγού Ντε Γκωλ να κατρακυλάει σε ακροδεξιές ατραπούς. Αναμένεται, δε, μέσα στο επόμενο διάστημα να υπάρξουν επαφές ανάμεσα στους δύο πολιτικούς χώρους του φιλελεύθερου κέντρου και της συντηρητικής δεξιάς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments