Αθλητισμός

Μουντιάλ 2022: Μπορούν Μαρόκο ή Κροατία να σπάσουν την “κατάρα” και να μπουν στην ελίτ;

Μουντιάλ 2022: Μπορούν Μαρόκο ή Κροατία να σπάσουν την “κατάρα” και να μπουν στην ελίτ;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Στις 21 εκδόσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου για 92 χρόνια, με 79 έθνη, εξακολουθούν να υπάρχουν μόνο οκτώ νικητές και μόνο 13 έχουν φτάσει στον τελικό

 Η Κροατία και το Μαρόκο είναι οι εκπλήξεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, αλλά, όπως ανακάλυψαν οι Κροάτες το 2018 και πολλοί άλλοι πριν, μπορεί οι ημιτελικοί να είναι δυο βήματα από το όνειρο να γίνουν παγκόσμιοι πρωταθλητές, αλλά αυτά μπορεί να αποδειχθούν απότομα.

Στις 21 εκδόσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου για 92 χρόνια, με 79 έθνη, εξακολουθούν να υπάρχουν μόνο οκτώ νικητές και μόνο 13 έχουν φτάσει στον τελικό. Η Ισπανία ήταν η τελευταία που εντάχθηκε στην ελίτ των πρωταθλητών το 2010 μετά τη Γαλλία το 1998 και την Αργεντινή το 1978.

Έκτοτε υπήρξε ένας καταιγισμός «αουτσάιντερ» που έφτασαν στα ημιτελικά, με σχεδόν όλους να μην καταφέρνουν να προχωρήσουν περισσότερο.

Η Πολωνία και το Βέλγιο έχασαν από τις μετέπειτα νικήτριες Ιταλία και Αργεντινή αντίστοιχα το 1982 και το 1986 και ενώ ως πρώην νικήτρια η Αγγλία δεν θα ήθελε να συμπεριληφθεί στον όμιλο των “μακρινών βολών”, ήταν ακόμα μια έκπληξη όταν πέρασαν στα ημιτελικά το 1990, όπου έχασαν από τη Δυτική (τότε) Γερμανία.

Το 1994 η Βουλγαρία έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς να έχει κερδίσει ποτέ αγώνα Παγκόσμιου Κυπέλλου σε 16 προσπάθειες και σημείωσε δεόντως την 11η ήττα στο πρώτο της παιχνίδι.

Στη συνέχεια ανέτρεψαν τα πράγματα εντελώς, κερδίζοντας δύο παιχνίδια των ομίλων, νικώντας το Μεξικό στα πέναλτι στους 16 και στη συνέχεια  τη Γερμανία στους προημιτελικούς.

Στην άλλη πλευρά η σουηδική έκπληξη με νίκη επί της Ρουμανίας στα 16-16.

Το κανονικό παιχνίδι άρχισε ξανά στους ημιτελικούς, καθώς η Ιταλία τελείωσε την ονειρεμένη πορεία της Βουλγαρίας και η Βραζιλία ξεπέρασε τη Σουηδία.

Η Βουλγαρία, με την εμπνευσμένη από τον Χρήστο Στόιτσκοφ τη χρυσή γενιά της, βγήκε στη φάση των ομίλων με έναν βαθμό τέσσερα χρόνια αργότερα και έκτοτε δεν έχει προκριθεί στους τελικούς.

Η (πρώην) Γιουγκοσλαβία έφτασε στα ημιτελικά το 1930 και το 1962, αλλά μετά τη διάλυση της χώρας, η Κροατία εμφανίστηκε ως ανεξάρτητο έθνος για πρώτη φορά το 1998.

Το αποκορύφωμα της συναισθηματικής τους πορείας στο Fina Four ήταν η υπέροχη νίκη με 3-0 στα προημιτελικά επί της Γερμανίας, πριν ηττηθούν τελικά με 2-1 από τη γηπεδούχο Γαλλία στα ημιτελικά.

Το τουρνουά του 2002 ήταν άλλο ένα όπου δύο συνολικά αουτσάιντερ μπήκαν στους “4”, αλλά τελικά τα ίχνη τους χάθηκαν .

Η γηπεδούχος Νότια Κορέα αύξησε την αυτοπεποίθησή της αφού έφτασε στην κορυφή του ομίλου της και στη συνέχεια κατέπληξε τον κόσμο νικώντας την Ιταλία στους 16 με ένα χρυσό γκολ στην παράταση και μετά την Ισπανία στα πέναλτι για να γίνει η πρώτη ασιατική ομάδα που προκρίθηκε στα ημιτελικά.

Ένας προημιτελικός μεταξύ Σενεγάλης και Τουρκίας σήμαινε ότι ένας άλλος νέος ημιτελικός ήταν εξασφαλισμένος και ήταν η Τουρκία που προχώρησε.

Στη συνέχεια, η Γερμανία και η Βραζιλία πήραν την κατάταξη, νικώντας την Κορέα και την Τουρκία αντίστοιχα, αν και αμφότερες μόνο με 1-0. Ήταν μόλις η δεύτερη παρουσία της Τουρκίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο και έκτοτε δεν έχει επιστρέψει.

Η Πορτογαλία έφτασε στον δεύτερο ημιτελικό της το 2006, χάνοντας από τη Γαλλία, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα η ιστορική «έκπληξη» των ημιτελικών ήταν η Ισπανία, η οποία δεν είχε φτάσει ποτέ στο παρελθόν (αν και ήταν στη δεύτερη φάση των ομίλων το 1950) και η δύο φορές πρωταθλήτρια Ουρουγουάη, με τελευταία το 1970.

Η Ισπανία, ωστόσο, έφτασε στη Νότια Αφρική ως πρωταθλήτρια Ευρώπης και δεν ήταν καθόλου αναστατωμένη καθώς τελικά αποτίναξε την αποτυχία δεκαετιών του Παγκοσμίου Κυπέλλου νικώντας την Ολλανδία στον τελικό.

Η Κροατία έφτασε στα ημιτελικά το 2018 και πήγε ένα καλύτερο από 20 χρόνια νωρίτερα, νικώντας την Αγγλία, μόνο για να χάσει από τη Γαλλία στον τελικό.

Επιστρέφουν φέτος, κόντρα στην Αργεντινή, αλλά το Μαρόκο κρατά τη σημαία των αληθινών αουτσάιντερ, καθώς είναι η πρώτη αφρικανική ομάδα που μπήκε στην τελευταία τετράδα και το έκανε με στυλ στέλνοντας σπίτια τους, τα ευρωπαϊκά βαρέων βαρών Βέλγιο, Ισπανία και Πορτογαλία.

Η Γαλλία και η Αργεντινή, που επιδιώκουν ο καθένας έναν τρίτο τίτλο, θα είναι φαβορί για να τερματίσουν τις παραμυθένιες σειρές, αλλά οι ουδέτεροι παντού θα είναι σίγουρα πρόθυμοι να θριαμβεύσει κάποιος από τους αουτσάιντερ και μετά να φτάσει μέχρι το τέλος και να γίνει ο ένατος παγκόσμιος πρωταθλητής.

πηγή:Reuters

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments