Κόσμος

Άκυρη η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, ισχυρίζονται Τουρκία και Λιβύη με κοινή επιστολή

Άκυρη η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, ισχυρίζονται Τουρκία και Λιβύη με κοινή επιστολή

Πηγή Φωτογραφίας: real.gr/ Αρχείου

Κοινή επιστολή στον ΟΗΕ απέστειλαν Τουρκία και Λιβύη, ετην οποία ισχυρίζονται ότι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου είναι άκυρη.

Κοινή επιστολή στον ΟΗΕ απέστειλαν Τουρκία και Λιβύη, ετην οποία ισχυρίζονται ότι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου είναι άκυρη. Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ στην επιστολή αναφέρεται πως η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα θαλάσσιας δικαιοδοσίας σε νησιά, νησίδες και βραχονησίδες. Επίσης, αναφέρουν ότι η Λιβύη έχει δικαίωμα να υπογράφει συμφωνίες. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Λιβύης στον ΟΗΕ Ταχέρ Ελ Σόνι απάντησαν με κοινή επιστολή προς την Ελλάδα.

Στην επιστολή που απέστειλε στη Γραμματεία του ΟΗΕ τονίζεται ότι η Ελλάδα προσπαθεί να «υπονομεύσει» τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης με «αβάσιμους ισχυρισμούς και επιχειρήματα».

Στην επιστολή αναφέρθηκε ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Ελλάδας, έχει την εξουσία να συνάπτει και να τερματίζει διεθνείς συμφωνίες και ότι οι νόμοι της εξουσιοδοτούν την κυβέρνηση να συνάπτει συμφωνίες με άλλα κράτη.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει νομική βάση για τους ισχυρισμούς της Ελλάδας ότι η συμφωνία που υπέγραψαν Λιβύη και Τουρκία στον τομέα των υδρογονανθράκων έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική διαδικασία υπό την εποπτεία του ΟΗΕ.

Στην επιστολή υπογραμμίστηκε ότι η Ελλάδα αγνόησε σκόπιμα τις συμφωνίες που συνήψαν πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη λιβυκή κυβέρνηση στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και της οικονομίας και ότι καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δεν μπορούσε να παρέμβει στις συμφωνίες μεταξύ κυρίαρχων κρατών.

Επίσης, σημειώνεται ότι η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, που υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου 2019, καταγράφηκε σύμφωνα με το άρθρο 102 της Σύμβασης του ΟΗΕ και επετεύχθη δίκαιη λύση βάσει του διεθνούς δικαίου, δηλώνοντας ότι οι ισχυρισμοί της Ελλάδας ότι η εν λόγω συμφωνία παραβίασε τα κυριαρχικά της δικαιώματα δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί.

Στην επιστολή επισημαίνεται ακόμη ότι, μετά τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, η παρόμοια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στην εν λόγω περιοχή είναι «άκυρη».

Στην επιστολή, η οποία αναφέρει ότι η Ελλάδα αγνοεί τα δικαιώματα κυριαρχίας της Τουρκίας και της Λιβύης με τις επεκτατικές διεκδικήσεις της στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην περιοχή και ερμηνεύει το ναυτικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο όπως θέλει, «η Ελλάδα αγνοεί την αρχή της ισότητας στην οριοθέτηση. των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας και η τοποθεσία, το μέγεθος, την οικονομική ζωή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments