Διεθνή

Η Βόρεια Κορέα και η νέα επίδειξη δύναμης στους νότιους γείτονές της

Η Βόρεια Κορέα και η νέα επίδειξη δύναμης στους νότιους γείτονές της

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/tovima.gr

Βόρεια Κορέα υποστηρίζει ότι έχει δοκιμάσει με επιτυχία την σχετική τεχνολογία.

Πρόγραμμα στερεών καυσίμων δρομολογεί η Β. Κορέα, προκαλώντας ευρύτερες ανησυχίες. Σύμφωνα με τους ειδικούς και με διεθνείς αναφορές των τελευταίων ωρών, οι πύραυλοι που τροφοδοτούνται από στερεά καύσιμα μπορούν να εκτοξευθούν ταχύτερα. Η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει ότι έχει δοκιμάσει με επιτυχία την σχετική τεχνολογία. Ο κομμουνιστής ηγέτης Κιμ Γιονγκ – Ουν δηλώνει ικανοποιημένος, ενώ η Νότια Κορέα εξακολουθεί να ανησυχεί.

Πιο συγκεκριμένα, η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει ότι αναπτύσσει τεχνολογία στερεών καυσίμων για το πυραυλικό της πρόγραμμα. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, το οποίο επικαλείται τα νοτιοκορεάτικα μέσα ενημέρωσης, η χώρα έχει δοκιμάσει έναν κινητήρα στερεού καυσίμου υψηλής ώθησης. Κατά τους ειδικούς, αυτό επιτρέπει μια ταχύτερη και πιο ευέλικτη εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων. Σύμφωνα με το KCNA, η δοκιμή επιβλήθηκε ουσιαστικά από τον άνθρωπο που ενσαρκώνει τον ολοκληρωτισμό στη Β. Κορέα, τον Κιμ Γιονγκ – Ουν. Η δοκιμή, που πραγματοποιήθηκε χθες, έγινε με επιτυχία και ο Κιμ Γιονγκ – Ουν επαίνεσε τους επιστήμονες και τους τεχνικούς που συμμετείχαν, και εξέφρασε την προσδοκία ότι το νέο όπλο θα κατασκευαστεί το συντομότερο δυνατό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, η δοκιμή είχε προφανώς στόχο την ανάπτυξη ενός ICBM στερεού καυσίμου με υψηλότερη ώθηση, που θα μπορούσε να φτάσει στην ηπειρωτική χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών. Υπενθυμίζεται ότι σε συνέδριο του Εργατικού Κόμματος που διεξήχθη πέρυσι, ο κυβερνήτης Κιμ υποσχέθηκε τέτοια οπλικά συστήματα.

Σε σύγκριση με τα όπλα υγρού καυσίμου, οι πύραυλοι στερεού καυσίμου είναι πιο ευέλικτοι και πιο ταχείς στην εκτόξευση και πιο εύκολο να κρυφτούν. Αυτά τα χαρακτηριστικά τους καθιστούν πιο «χρηστικούς», πιο αποτελεσματικούς σε περίπτωση σύγκρουσης.

Οι φόβοι στρέφονται στην Νότια Κορέα, η οποία κινείται σε διαφορετική οικονομική και πολιτική τροχιά.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γιόλ εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των πυρηνικών και πυραυλικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, μετέβη στη Σεούλ για συνομιλίες, προκειμένου για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.

Σημειώνουμε ότι, τους τελευταίους μήνες, η Βόρεια Κορέα έχει δοκιμάσει μεγάλο αριθμό βαλλιστικών πυραύλων με ικανότητα πυρηνικής ενέργειας, με πιο πρόσφατη την εκτόξευση του περασμένου Νοεμβρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments