Διεθνή

ΙΕΑ: Σε επίπεδα ρεκόρ η κατανάλωση άνθρακα έως το 2025

ΙΕΑ: Σε επίπεδα ρεκόρ η κατανάλωση άνθρακα έως το 2025

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Για το 2022, η κατανάλωση του ρυπογόνου ορυκτού καυσίμου αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,2% σε σχέση με πέρυσι και να ξεπεράσει τους 8 δισ. τόνους για πρώτη φορά στα χρονικά

Παρά τη δέσμευση των κυβερνήσεων ανά τον κόσμο να καταργήσουν σταδιακά τη χρήση άνθρακα προκειμένου να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, εντούτοις η κατανάλωση άνθρακα αναμένεται φέτος να ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ. Αυτό αναφέρει στην τελευταία του έκθεση ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) και το ακόμη πιο αποθαρρυντικό είναι ότι στις εκτιμήσεις του αναφέρει ότι η κατανάλωση θα παραμείνει στα επίπεδα αυτά έως το 2025.

Για το 2022, η κατανάλωση του ρυπογόνου ορυκτού καυσίμου αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,2% σε σχέση με πέρυσι και να ξεπεράσει τους 8 δισ. τόνους για πρώτη φορά στα χρονικά. Όπως προαναφέρθηκε στα επίπεδα αυτά η κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει έως το 2025, καθώς η συρρίκνωση της κατανάλωσης άνθρακα στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα αντισταθμισθεί από την έντονη ζήτηση στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας, όπως στην Κίνα και στην Ινδία.

Οι προβλέψεις αυτές έρχονται σε μια συγκυρία στην οποία η Ευρώπη έχει στραφεί σε άλλες πηγές ενέργειας στην προσπάθειά της να απεξαρτηθεί από τον άνθρακα και το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιθυμούν να επιταχυνθεί η μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ούτως ώστε το ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης να καταστεί φιλικότερο προς το περιβάλλον.

«Η ανάλυση υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη ευρείας κλίμακας μετάβαση σε ενέργεια από ΑΠΕ και ενεργειακή απόδοση, έτσι ώστε να μειώσουμε τους λογαριασμούς των καταναλωτών, να διασφαλίσουμε τις ενεργειακές προμήθειες και να παραμείνουν οι κλιματικοί στόχοι άθικτοι. Το πιο σημαντικό είναι ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει αναθεωρήσει τα σχέδιά της για την πλήρης κατάργηση του άνθρακα έως του 2030 και η Ευρώπη βρίσκεται σε τροχιά απεξάρτησης από τον άνθρακα στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας», αναφέρει ο Αλεξάντρου Μουστάτα, μέλος της Europe Beyond Coal.

πηγή:ot

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments