Διεθνή

ΕΕ  – Αζερμπαϊτζάν: Ενεργειακή συμφωνία κάτω από τη μύτη της Ρωσίας

ΕΕ  – Αζερμπαϊτζάν: Ενεργειακή συμφωνία κάτω από τη μύτη της Ρωσίας

Πηγή Φωτογραφίας: guardian

Το οικονομικό και τεχνικό πλαίσιο της συμφωνίας δεν διευκρινίζεται στο δελτίο τύπου, το οποίο δημοσιεύθηκε, αλλά πρόκειται για μία συμφωνία που μόνον ευχαρίστηση δεν θα προκαλέσει στη Ρωσία

Το Αζερμπαϊτζάν θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω ενός νέου υποθαλάσσιου καλωδίου, σύμφωνα με συμφωνία που υπογράφηκε στη Ρουμανία και αποσκοπεί στη διαφοροποίηση των πόρων του μπλοκ, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πιο συγκεκριμένα, το οικονομικό και τεχνικό πλαίσιο της συμφωνίας δεν διευκρινίζεται στο δελτίο τύπου, το οποίο δημοσιεύθηκε, αλλά πρόκειται για μία συμφωνία που μόνον ευχαρίστηση δεν θα προκαλέσει στη Ρωσία.

Η συμφωνία προβλέπει το άνοιγμα του εργοταξίου τον Σεπτέμβριο του 2023 για θέση σε λειτουργία το συντομότερο το 2029. Το Αζερμπαϊτζάν θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μέσω ενός νέου υποθαλάσσιου καλωδίου

Με μήκος 1.195 km και σχεδόν αποκλειστικά βυθισμένο στη Μαύρη Θάλασσα, το καλώδιο πρέπει να συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με την Ουγγαρία μέσω Γεωργίας και Ρουμανίας. Αυτές οι τέσσερις χώρες είναι μέρη της συμφωνίας. Η Ρουμανία και η Ουγγαρία, μέλη της ΕΕ, επωφελούνται από την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Ετοιμαζόμαστε να κατασκευάσουμε το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο. Αν ήμουν νεότερος, θα έλεγα ότι πρέπει να είσαι rock’n roll για να ξεκινήσεις ένα τέτοιο έργο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η ΕΕ έχει πολλαπλασιάσει τις στρατηγικές συνεργασίες με διάφορα κράτη παραγωγούς σε μια προσπάθεια να μειώσει την εξάρτησή της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Είναι «η συμβολή μας στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και μια νέα γέφυρα μεταξύ της ΕΕ και του Αζερμπαϊτζάν», εκτίμησε ο πρόεδρός της Ιλχάμ Αλίεφ.

Το καλώδιο αντιπροσωπεύει μια «νέα διαδρομή γεμάτη ευκαιρίες» για τη Γεωργία, «μια χώρα με ευρωπαϊκό πεπρωμένο» που θα μπορούσε να γίνει «ενεργειακός κόμβος», σύμφωνα με την φον ντερ Λάιεν. Θα καταστήσει δυνατή τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας «στις γείτονές μας όπως η Μολδαβία και η Ουκρανία και θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού ενεργειακού συστήματος», πρόσθεσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments