Διεθνή

Euractiv: Η Αυστρία πιέζει για φράχτη μεταξύ Τουρκίας – Βουλγαρίας

Euractiv: Η Αυστρία πιέζει για φράχτη μεταξύ Τουρκίας – Βουλγαρίας

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Σύμφωνα με την αυστριακή κυβέρνηση, είναι καιρός να σπάσει το «ταμπού του φράχτη» με την ανέγερση ενός φράχτη ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκτίμηση της Σόφιας, στα σύνορα μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ άσκησε πιέσεις για την από κοινού χρηματοδότηση από την ΕΕ ενός φράχτη στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας ενόψει της σουηδικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών στην Κάτω Αυστρία στις αρχές του 2023, το μεταναστευτικό εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά στην αυστριακή ατζέντα.

Ενισχυμένη από την επερχόμενη σουηδική προεδρία της ΕΕ, η οποία έχει θέσει ως προτεραιότητα «την αναθεώρηση του συστήματος μετανάστευσης και ασύλου», ο Νεχάμερ συνεχίζει να θέτει τις βάσεις στις Βρυξέλλες.

«Εάν πάνω από 75.000 μετανάστες περάσουν ανεξέλεγκτα από τα κράτη της ΕΕ, αυτό αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για την ασφάλεια ολόκληρης της ΕΕ», δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος πριν από την τακτική σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Πρέπει να στηρίξουμε τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα. Η Αυστρία κάνει εκστρατεία για αυτό στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την αυστριακή κυβέρνηση, είναι καιρός να σπάσει το «ταμπού του φράχτη» με την ανέγερση ενός φράχτη ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκτίμηση της Σόφιας, στα σύνορα μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας. «Οι ίδιοι οι φράχτες δεν είναι κάτι καινούργιο», πρόσθεσε, δείχνοντας τον ελληνοτουρκικό συνοριακό φράχτη.

Η Αυστρία είχε ασκήσει βέτο στην πρόσφατη ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη Σένγκεν, τη ζώνη χωρίς σύνορα της ΕΕ, επικαλούμενη μεταναστευτικές ροές. «Η Αυστρία επιβαρύνεται δυσανάλογα με τις αιτήσεις ασύλου και την παράτυπη μετανάστευση στην ΕΕ», τόνισε και πάλι ο Νεχάμερ.

Η προώθησή του στην ΕΕ δέχθηκε σκληρή κριτική στο εσωτερικό της χώρας του. «Η απλή κραυγή «χτίστε τείχη γύρω από την Ευρώπη» από την αποκλεισμένη από την ξηρά Αυστρία συμβάλλει περισσότερο στην πολεμική της συζήτησης παρά στη λύση», υπογράμμισε ο Σίγκι Μάουρερ, επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων, εταίρων του Νεχάμερ στον συνασπισμό.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments