Nέα της αγοράς

Epic Games: Θα πληρώσει 520 εκατ. δολαρίων για παραβιάσεις απορρήτου στο Fortnite

Epic Games: Θα πληρώσει 520 εκατ. δολαρίων για παραβιάσεις απορρήτου στο Fortnite

Πηγή Φωτογραφίας: Epic Games

Η Epic θα πρέπει να υιοθετήσει επιπλέον «ισχυρές προεπιλεγμένες ρυθμίσεις απορρήτου για παιδιά και εφήβους»

Η Epic Games, εταιρεία που έχει δημιουργήσει μεταξύ άλλων το εξαιρετικά δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι Fortnite, συμφώνησε να πληρώσει 520 εκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο συμβιβασμού μετά από κατηγορίες ότι παραβίασε την ψηφιακή προστασία απορρήτου για παιδιά και χρησιμοποίησε τα λεγόμενα «σκοτεινά μοτίβα» για να εξαπατήσει τους χρήστες να κάνουν ακούσιες αγορές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αρμόδιας Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), η συμφωνία αποτελείται ουσιαστικά από δύο ξεχωριστούς διακανονισμούς.

Ο ένας αφορά δικαστική απόφαση που κατατέθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για λογαριασμό της FTC και περιλαμβάνει πρόστιμο 275 εκατομμυρίων δολαρίων για παραβίαση του Νόμου για την Προστασία του Απορρήτου των Παιδιών στο Διαδίκτυο (COPPA).

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί ποτέ για παραβίαση κανόνα της FTC, σύμφωνα με την ίδια την υπηρεσία, ενώ η Epic θα πρέπει να υιοθετήσει επιπλέον «ισχυρές προεπιλεγμένες ρυθμίσεις απορρήτου για παιδιά και εφήβους».

Ο δεύτερος διακανονισμός αφορά την αναγκαστική επιστροφή ποσού ύψους 245 εκατομμυρίων δολαρίων σε πελάτες της εταιρείας για το «σκοτεινό μοτίβο» και τις πρακτικές χρέωσης. Πρόκειται επίσης για το μεγαλύτερο ποσό επιστροφής χρημάτων της FTC σε υπόθεση τυχερών παιχνιδιών.

Βιντεοπαιχνίδια «χρυσωρυχεία»

Η Epic Games, με έδρα στη Βόρεια Καρολίνα, αναπτύσσει μια από τις δημοφιλέστερες μηχανές βιντεοπαιχνιδιών (ουσιαστικά ο πυρήνας του λογισμικού), όπως επίσης και τα εξαιρετικά δημοφιλή βιντεοπαιχνίδια Fortnite, Gears of War και Infinity Blade. Το Fortnite θεωρείται η μεγαλύτερη επιτυχία της αφού είχε περίπου 400 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες το 2021 και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στα παιδιά και τους εφήβους.

Η FTC ισχυρίστηκε σε καταγγελία που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο ότι η Epic παραβίασε τον COPPA συλλέγοντας πληροφορίες από παιδιά χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους και παραβίασε την απαγόρευση αθέμιτων πρακτικών, επιτρέποντας από προεπιλογή την επικοινωνία με φωνή και κείμενο σε πραγματικό χρόνο για παιδιά και εφήβους.

Σε ανακοίνωσή της η Epic γνωστοποίησε μια σειρά από βήματα που έχει ήδη λάβει και πρόσθετα που θα λάβει στο μέλλον για να διορθώσει τα σφάλματα που έχει εντοπίσει η FTC.

Η διαμάχη με την Apple

Η Epic έγινε γνωστή στο ευρύτερο κοινό (και όχι μόνο στους gamers) μετά τη διένεξή με την Apple. Θυμίζουμε ότι η Apple απομάκρυνε το Fortnite από το App Store επειδή το παιχνίδι λάνσαρε το δικό του σύστημα πληρωμών, σε μια προσπάθεια να παρακάμψει το σύστημα της Apple, το οποίο χρεώνει προμήθεια 30%.

Ακολούθως, η Epic κατέθεσε αγωγή κατηγορώντας την Apple για μονοπωλιακή συμπεριφορά. Δικαιώθηκε εν μέρει τον Σεπτέμβριο του 2021 από αμερικανικό δικαστήριο, το οποίο έκρινε ότι η Apple δεν μπορεί να εμποδίζει τις εταιρείες λογισμικού από το να κατευθύνουν τους χρήστες σε εναλλακτικές λύσεις πληρωμών. Ωστόσο οι κατηγορίες της Epic περί μονοπωλιακής συμπεριφοράς απορρίφθηκαν ως ατεκμηρίωτες. Και οι δύο πλευρές κατέθεσαν έφεση για επιμέρους τμήματα της δικαστικής απόφασης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments