Διεθνή

Πώς οι Έλληνες αποχαιρετούν τον Πελέ

Πώς οι Έλληνες αποχαιρετούν  τον Πελέ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Έλληνες πολιτικοί και αθλητικογράφοι δεν φείδονται διθυραμβικών αναφορών στον «βασιλιά» του ποδοσφαίρου, ο οποίος «έφυγε» χθες από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, μετά από αξιοπρεπή μάχη με τον καρκίνο.

Παγκόσμια θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του Πελέ, του κορυφαίου ποδοσφαιριστή στην ιστορία του αθλήματος. Έλληνες πολιτικοί και αθλητικογράφοι δεν φείδονται διθυραμβικών αναφορών στον «βασιλιά» του ποδοσφαίρου, ο οποίος «έφυγε» χθες από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, μετά από αξιοπρεπή μάχη με τον καρκίνο.

Πρώτος ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποχαιρέτισε τον Πελέ με ανάρτησή του στο Twitter, γράφοντας ότι «ήταν και θα είναι ο βασιλιάς του ποδοσφαίρου. Αντίο Πελέ».

Τη «σκυτάλη» έλαβε ο πρόεδρος του Σύριζα – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας. Με ανάρτησή του στην ίδια διαδικτυακή πλατφόρμα ο κ. Τσίπρας σημειώνει «για εμάς που βρεθήκαμε παιδιά σε ένα γηπεδάκι με μια μπάλα στα πόδια, ο Πελέ ήταν ο πρώτος ήρωας που θέλαμε να γίνουμε την ώρα που σουτάραμε. Ύστερα θέλαμε να γίνουμε Μαραντόνα, σήμερα τα παιδιά μας θέλουν να γίνουν Μέσι. Ο Πελέ ήταν ο πρώτος των πρώτων – η αφετηρία όλων».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε, από την πλευρά του ότι «έφυγε εκείνος που, μόνο από τα 4 γράμματα του ονόματός του, αναγνώριζαν παντού στη γη το ποδόσφαιρο. Έφυγε ο Πελέ, που στο πρόσωπό του το ποδόσφαιρο & ο αθλητισμός κατέδειξαν την υπέροχη δύναμη να ενώνουν τους λαούς!

Έφυγε ο πρώτος από τους μέγιστους! Όχι, δεν έφυγε! Θα είναι πάντα εδώ».

Συγκινητική είναι η αναφορά στον Πελέ, σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Μανιφέστο», από τον πρώην ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και κορυφαίο αθλητικογράφο Μανώλη Μαυρομμάτη.

«Γνωριστήκαμε με τον Πελέ το καλοκαίρι του 1974 στη Φρανκφούρτη με αφορμή την έναρξη του Παγκοσμίου κυπέλλου στη Γερμανία. Ο τότε πανίσχυρος πρόεδρος της ΦΙΦΑ Ζοάο Χαβελάνζ τον είχε καλέσει να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα μαζί με τον επίσης διάσημο Γερμανό άσσο Ούβε Ζέελερ! Στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ στρατηγείο της επιτροπής είχα μάθει ότι θα διέμενε και ο Πελέ. Ώσπου μπροστά στην είσοδο φθάνει μία ολοκαίνουργη άσπρη 600αρα Μερσεντές. Όταν άνοιξαν οι πόρτες ο Πελέ κρατούσε από το χέρι μια καλλονή ντυμένη στ’ άσπρα! Ήταν η Ρόζμαρυ Κόλμπυ. Από λίγες ημέρες σύντροφος του. Το ταξίδι του μέλιτος η Φρανκφούρτη και το Μουντιάλ.Φωτογραφίες και πρώτες αγκαλιές σε μία αναπάντεχα συγκλονιστική στιγμή! Δημοσιευμένες φωτό και οι πρώτες δηλώσεις την επομένη! Με τον Βραζιλιάνο άσσο έκτοτε συναντήθηκα πολλές φορές. Στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Στις κληρώσεις μουντιάλ… ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων».

Στο σχετικό δημοσίευμα, Μανώλης Μαυρομμάτης απαντά και στο δίλημμα Πελέ ή Μαραντόνα: «Πολλοί με ρωτούν σήμερα “Πελέ ή Μαραντόνα;” Χωρίς περιστροφές: Πελέ φυσικά!! Άλλες εποχές για τους δύο άσσους. Όμως ο χαρακτήρας και η πορεία στη ζωή μέσα και έξω από τα γήπεδα είναι εκείνος που μετράει για μένα αλλά και άλλα πολλά εκατομμύρια φίλων του ποδοσφαίρου στον πλανήτη!»

Γεννημένος στις 23 Οκτωβρίου 1940 σε μια φτωχή οικογένεια στο Tres Coraçoes, μια μικρή πόλη στο Minas Gerais (νοτιοανατολικά) που περιβάλλεται από φυτείες καφέ, ο μικρός Edson, μετέπειτα Πελέ, έπρεπε να πουλάει φιστίκια στο δρόμο για να βοηθήσει τους γονείς του. Ο θρύλος λέει ότι, όταν ήταν παιδί, είδε τον πατέρα του να κλαίει στο «Μαρακανάζο» του 1950, αυτή η ήττα της Βραζιλίας από την Ουρουγουάη να στερεί από τη χώρα το «futebol» τον πρώτο της παγκόσμιο τίτλο και του υποσχέθηκε ότι θα το έκανε. Θα κερδίσω. Και εκπλήρωσε την υπόσχεσή του στα 17 του, συμμετέχοντας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958 στη Σουηδία. Η Βραζιλία κατακτά το Μουντιάλ και ο Πελέ, δακρυσμένος, μεταφέρεται θριαμβευτικά από τους συμπαίκτες του. Κέρδισε ξανά τον τίτλο το 1962, ακόμα κι αν το τουρνουά του κόπηκε από τραυματισμό – ένας άλλος έκοψε επίσης τη συμμετοχή του στην έκδοση του 1966. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970, η πρώτη έγχρωμη μετάδοση στην τηλεόραση, σηματοδότησε την αποθέωσή του.

Έκτοτε υπήρξε εθνικό και παγκόσμιο σύμβολο και πρόσωπο αναφοράς, αν και, σε αντίθεση με τον αιώνιο αντάρτη Ντιέγκο Μαραντόνα ή το είδωλο του λαού Garrincha, οι φίλοι έβλεπαν τον Πελέ στη Βραζιλία ως έναν νομοταγή και φιλήσυχο πολίτη.

Η φήμη του θα τον ωθήσει και σε άλλους τομείς – κινηματογράφο, τραγούδι, ακόμη και πολιτική, με μια θέση Υπουργού Αθλητισμού (1995-1998), παράλληλα προς την τέλεση τριών γάμων και την απόκτηση επτά παιδιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments