Οικονομία

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Με απώλειες έκλεισε η χειρότερη χρονιά της τελευταίας 4ετίας

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Με απώλειες έκλεισε η χειρότερη χρονιά της τελευταίας 4ετίας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Μια δύσκολη χρονιά την οποία σημάδεψε η μετάβαση από την πανδημική κρίση στον πόλεμο και την εκτόξευση του πληθωρισμού

Με απώλειες έκλεισαν το χειρότερο έτος της τελευταίας τετραετίας οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι εστίες αβεβαιότητας που δημιούργησαν ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο υψηλός πληθωρισμός και η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής εξακολουθούν να επηρεάζουν τα περιουσιακά στοιχεία σε όλο τον κόσμο.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,5%, ενώ από την αρχή του έτους έχασε πάνω από 12,7%, τη χειρότερη επίδοση από το -13,24% του 2018. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,81% στις 7.451 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,05% στις 13.923 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,52% στις 6.473 μονάδες.

Οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο ξεκίνησαν το 2022 προσπαθώντας ακόμη να βγουν από την πανδημία του Covid-19, με τα επίμονα “λουκέτα” στην Κίνα και άλλες παρατεταμένες δυσχέρειες στην προσφορά να διαμορφώνουν αυτό που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ χαρακτήρισε το 2021 ως “παροδική” πληθωριστική πίεση.

Η κρίση του κόστους ζωής που προέκυψε από την εκτίναξη των λογαριασμών ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές άρχισε τελικά να επιβαρύνει τη δραστηριότητα, ενώ η Fed και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες αναγκάστηκαν να συσφίξουν τη νομισματική πολιτική με επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων προκειμένου να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες καταστολής της ζήτησης βάρυναν σε μεγάλο βαθμό τις ήδη παραπαίουσες οικονομίες. Το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται ότι θα βρίσκεται ήδη στη μακρύτερη ύφεση που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ μια ύφεση στην ευρωζώνη θεωρείται επίσης πολύ πιθανή.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μην δείχνει σημάδια ύφεσης και την Κίνα να βρίσκεται στη διαδικασία επαναλειτουργίας της οικονομίας της, καθώς τερματίζει τρία χρόνια αυστηρών μέτρων Covid, οι επενδυτές βλέπουν με κάποια ανησυχία το 2023.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments