Διεθνή

Βραζιλία: Ορκίζεται πρόεδρος ο Λούλα ντα Σίλβα

Βραζιλία: Ορκίζεται πρόεδρος ο Λούλα ντα Σίλβα

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Η ορκωμοσία του νέου προέδρου Λούλα ντα Σίλβα θα γίνει σήμερα απόντος του προκατόχου του, καθώς ο Ζαΐχ Μπολσονάρου εγκατέλειψε τη Βραζιλία

Η ορκωμοσία του νέου προέδρου Λούλα ντα Σίλβα θα γίνει σήμερα απόντος του προκατόχου του, καθώς ο Ζαΐχ Μπολσονάρου εγκατέλειψε τη Βραζιλία προτού καν ολοκληρωθεί η θητεία του, και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, εξαιτίας της απειλής που εγείρουν οι πιο ανυποχώρητοι οπαδοί του απερχόμενου ακροδεξιού αρχηγού του κράτους.

Στα 77 του χρόνια, ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα θα ορκιστεί ξανά πρόεδρος της μεγαλύτερης δύναμης της Λατινικής Αμερικής, έπειτα από τις δυο προηγούμενες θητείες του (2003-2010), σηματοδοτώντας την επιστροφή της βραζιλιάνικης κεντροαριστεράς στο Πλανάλτου, το προεδρικό μέγαρο.

Ως και 300.000 άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις, ορισμένες πομπώδεις, με τελετές χορογραφημένες ως το τελευταίο χιλιοστό, άλλες πιο χαλαρές, με γιορτές και συναυλίες στη συνήθως νυσταλέα βραζιλιάνικη πρωτεύουσα με τη φουτουριστική αρχιτεκτονική.

Στις περίπου πενήντα ξένες αντιπροσωπείες συγκαταλέγονται 17 αρχηγοί κρατών, ανάμεσά τους οι πρόεδροι της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, κρατών της περιοχής, ο βασιλιάς της Ισπανίας…

Οι ΗΠΑ έστειλαν την υπουργό Εσωτερικών Ντεμπ Χάαλαντ, η Κίνα τον αντιπρόεδρο Ουάνγκ Τσισάν. Τη Γαλλία θα αντιπροσωπεύσει ο Ολιβιέ Μπεστ, υπουργός αρμόδιος για το Διεθνές Εμπόριο.

Βραζιλία: Συνάντηση Τσίπρα με τον Λούλα – Τι συζήτησαν

«Δεν αγωνιζόμαστε πια μόνο για να υπερασπιστούμε την κοινωνία, αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία», αναφέρει σε ανάρτησή του στα social media ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα Ντα Σίλβα λίγο πριν την ορκωμοσία του.

Στην ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Ο Λουίς Ιγκνάσιο Λούλα Ντα Σιλβα επέστρεψε. Αυτή τη φορά το έργο του πιο δύσκολο. Δε θα αγωνιστεί μόνο για να καταπολεμήσει τις ανισότητες, τη φτώχεια και τον αναλφαβητισμό, αλλά και για να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία και να ενώσει τη χώρα του. Μια χώρα διαιρεμένη από τον διχασμό, τα fake news, το μίσος και την ακροδεξιά προπαγάνδα των αντιπάλων του. Γιατί ο Μπολσονάρο νικήθηκε αλλά ο Μπολσοναρισμός είναι ακόμη εδώ, όπως χαρακτηριστικά μού είπε στη συνάντησή μας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments