Nέα της αγοράς

«Πάρτι» στήθηκε στη Wall Street με τα στοιχεία της αγοράς εργασίας – «Άλμα» 700 μονάδων ο Dow

«Πάρτι» στήθηκε στη Wall Street με τα στοιχεία της αγοράς εργασίας – «Άλμα» 700 μονάδων ο Dow

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Ξέφρενο πάρτι στήθηκε την Παρασκευή στη Wall Street μετά από τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, που γέμισαν με αισιοδοξία τους επενδυτές που τα εξέλαβαν ως σημάδι για επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Ξέφρενο πάρτι στήθηκε την Παρασκευή στη Wall Street μετά από τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, που γέμισαν με αισιοδοξία τους επενδυτές που τα εξέλαβαν ως σημάδι για επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Στο κλείσιμο των δεικτών ο Dow Jones κέρδισε 2,13% ή 700 μονάδες στις 33.630 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε 2,28% ή 86 μονάδες στις 3.895 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 2,56% ή 264 μονάδες στις 10.569 μονάδες.

Επιβραδύνθηκε τον Δεκέμβριο η αύξηση των μισθοδοσιών στις ΗΠΑ, αν και ήταν καλύτερη από το αναμενόμενο, σημάδι ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή ακόμη και όταν η Fed αυξάνει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Οι μισθοδοσίες εκτός του γεωργικού τομέα, αυξήθηκαν κατά 223.000 τον μήνα, πάνω από την εκτίμηση του Dow Jones για 200.000, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,5%, 0,2 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τις προσδοκίες.

Η αύξηση των θέσεων εργασίας σημείωσε μικρή μείωση από την άνοδο 256.000 τον Νοέμβριο, το οποίο αναθεωρήθηκε κάτω από 7.000 από την αρχική εκτίμηση.

Η αύξηση των μισθών ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη, ένδειξη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να εξασθενήσουν. Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,3% για τον μήνα και αυξήθηκαν 4,6% σε σχέση με πέρυσι. Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις ήταν για ανάπτυξη 0,4% και 5%.

Στο μεταξύ, «χαστούκι» για τους υπεραισιόδοξους ήταν δηλώσεις αξιωματούχων της Fed μέσα στην ημέρα. Πιστή στην γραμμή της επιφυλακτικής απαισιοδοξίας της Fed για τον πληθωρισμό παρέμεινε η αξιωματούχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Lisa Cook την Παρασκευή, σε αντίθεση με ορισμένους παράγοντες της αγοράς που πιστεύουν ότι τα χειρότερα έχουν περάσει. «Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός, παρά κάποια ενθαρρυντικά σημάδια τον τελευταίο καιρό, και ως εκ τούτου προκαλεί μεγάλη ανησυχία», είπε η Cook, σε ομιλία της στη Νέα Ορλεάνη. «Τα μηνιαία δεδομένα είναι αρκετά ασταθή, επομένως θα ήθελα να προειδοποιήσω να μην δώσουμε πολύ βάρος στις προηγούμενες λίγες ευνοϊκές μηνιαίες εκθέσεις στοιχείων», τόνισε.

Ακόμα, η Fed πρέπει να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο πάνω από το 5% φέτος, αλλά δεν θα χρειαστεί να το αυξήσει πολύ περισσότερο, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed της Aτλάντα, Raphael Bostic, την Παρασκευή. Η Fed έχει «περισσότερη δουλειά να κάνει», είπε ο Bostic, σε μια ομιλία στη Νέα Ορλεάνη, σύμφωνα με το Marketwatch. Προσέθεσε ότι θα ήθελε να δει τη Fed να κινεί τα επιτόκια πάνω από το 5%, αλλά «όχι πολύ πάνω από το 5%. Τον περασμένο μήνα, η Fed αύξησε το ανώτατο άκρο του επιτοκίου αναφοράς της στο 4,5%. Ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα δήλωσε ότι οι σταθερές και επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας πέρυσι ήταν αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Προέβλεψε ότι αναμένει πως ο πληθωρισμός θα μειωθεί κάπου κοντά στο 3% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Εμπορεύματα

Οι τιμές στα συμβόλαια χρυσού ανέβηκαν την Παρασκευή καταγράφοντας εβδομαδιαία άνοδο άνω του 2%. Το πολύτιμο μέταλλο έλαβε ώθηση αφού μια «στιβαρή» έκθεση μισθοδοσιών στις ΗΠΑ και επίπεδο αυξήσεων μισθών που δεν ανησυχεί πως θα τροφοδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό. Ο χρυσός παράδοσης Φεβρουαρίου αυξήθηκε 29,10 δολάρια ή 1,6%. στα 1.869,70 δολάρια η ουγγιά στην Comex. Οι τιμές με βάση το πιο ενεργό συμβόλαιο αυξήθηκαν κατά 2,4% για την εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Το ασήμι παράδοσης Μαρτίου κέρδισε 56 σεντς, ή 2,4%, στα 23,982 δολάρια ανά ουγγιά, αν και έκλεισε 0,2% χαμηλότερα για την εβδομάδα. Το παλλάδιο παράδοσης Μαρτίου κέρδισε 74 δολάρια ή 4,3%, φθάνοντας στα 1.806,70 δολάρια ανά ουγγιά, αυξημένο κατά 0,5% για την εβδομάδα, ενώ η πλατίνα παράδοσης Απριλίου πρόσθεσε 34,70 δολάρια ή 3,2% στα 1.104 δολάρια ανά ουγγιά, με εβδομαδιαία άνοδο 2%. Ο χαλκός παράδοσης Μαρτίου, διαμορφώθηκε στα 3,911 δολάρια η λίβρα, αυξημένος κατά 9 σεντς ή 2,4%, με εβδομαδιαία άνοδο 2,6%.

Δεν κατάφεραν να κρατήσουν ένα μεγάλο μέρος των κερδών που σημειώνονταν στο ξεκίνημα των συναλλαγών της Παρασκευής οι τιμές στα συμβόλαια του πετρελαίου, ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση με μία μέτρια άνοδο, η οποία δεν ήταν αρκετή για να αντιστρέψει την «βουτιά» 8% σε εβδομαδιαία βάση. Έτσι, το αμερικανικό αργό παράδοσης Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο 10 σεντς, ή 0,1%, για να διαμορφωθεί στα 73,77 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Οι τιμές για το συμβόλαιο του πρώτου μήνα έχασαν 8,1% για την εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones. Το brent παράδοσης Μαρτίου έχασε 12 σεντς ή σχεδόν 0,2% στα 78,85 δολάρια το βαρέλι στο ICE, με μία εβδομαδιαία πτώση 8,5%. WTI και brent σημείωσαν την πρώτη τους εβδομαδιαία πτώση εδώ και 4 εβδομάδες.

Πηγή: Insider.gr/Κώστας Αποστολόπουλος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments