Διεθνή

Γερμανική υπηρεσία πληροφοριών: Η απειλή του τουρκικού εθνικιστικού κινήματος

Γερμανική υπηρεσία πληροφοριών: Η απειλή του τουρκικού  εθνικιστικού κινήματος

Πηγή Φωτογραφίας: Daily Sabah

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία είναι προσβάσιμη στην επίσημη ιστοσελίδα της γερμανικής κρατικής υπηρεσίας, η ιδεολογία του Εθνικιστικού Κινήματος ενσωματώνει τα κύρια χαρακτηριστικά κινημάτων που είναι εχθρικά προς ορισμένες κοινότητες,

Την ανάλυσή της για το τουρκικό εθνικιστικό κίνημα δημοσιοποιεί η γερμανική εσωτερική υπηρεσία πληροφοριών BfV, η οποία συμπεραίνει ότι το εθνικιστικό κίνημα αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας. Η ανάλυση υπογράφεται από τη διοίκηση της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών και από το επιστημονικό δυναμικό που εργάζεται για αυτήν. Η έκθεση συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολιτών και πολιτικών λόγω και των πρόσφατων γεγονότων αναφορικά με την εξάρθρωση ένοπλων ακροδεξιών ομάδων και οργανώσεων, που προετοίμαζαν την ανατροπή του δημοκρατικού  πολιτικού καθεστώτος.

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία είναι προσβάσιμη στην επίσημη ιστοσελίδα της γερμανικής κρατικής υπηρεσίας, η ιδεολογία του Εθνικιστικού Κινήματος ενσωματώνει τα κύρια χαρακτηριστικά κινημάτων που είναι εχθρικά προς ορισμένες κοινότητες, όπως είναι ο ακραίος εθνικισμός, ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός. Στην περίπτωση του εθνικιστικού κινήματος Τούρκων που ζουν στην Γερμανία, το κίνημα έχει τις ρίζες του στον Παντουρκισμό, αφορά ένα μέρος του τουρκικού πληθυσμού που είναι μόνιμα εγκατεστημένο στην Γερμανία, αλλά είναι εξαιρετικά δραστήριο.

Η έκθεση επισημαίνει ότι «το ιδεολογικό φάσμα του κινήματος κυμαίνεται από τον εθνικιστικό κεμαλισμό έως τους ισλαμιστές. Η ιδεολογία περιλαμβάνει υπερβολικά εθνικιστικά στοιχεία, καθώς και αντισημιτικά και ρατσιστικά ακροδεξιά στοιχεία. (…) Αυτό το ιδανικό της εθνικής ανωτερότητας συνοδεύεται από τον ενθουσιασμό εναντίον στοχευμένων πληθυσμών. Οι πληθυσμοί αυτοί είναι κατά σειρά αξιολόγησης οι Αρμένιοι, οι Έλληνες, οι Εβραίοι και, εν συνεχεία, οι Κούρδοι». Στην ανάλυση της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών, αναφέρεται επίσης ότι είναι 1600 οι πιο επικίνδυνοι Τούρκοι εθνικιστές και ότι δεν συνδέονται με μία μόνον οργάνωση, αλλά εντάσσονται ή αποχωρούν από βραχύβιες, μικρής κλίμακας ομάδες.

Επισημαίνεται, ακόμη, ότι τα άτομα αυτά, ως επί το πλείστον νεαρής ηλικίας, είναι κυρίως πεπιθετικά προς τα έξω, επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω των social media, προκαλούν σκόπιμα κλίμα εχθρότητας προς αυτούς που βλέπουν ως πραγματικό ή φαντασιακό «εχθρό» και τους προσβάλλουν αποκαλώντας τους «εχθρούς της Τουρκικότητας». Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην ακραία οργάνωση «Ülkücüler», η οποία αποτελείται από Γκρίζους Λύκους, και έχει περισσότερους από 11000 φίλους και υποστηρικτές στη Γερμανία, ενώ η πλειονότητά τους είναι οργανωμένη κάτω από τη στέγη τριών κύριων μικρών οργανώσεων. Οι οργανώσεις αυτές είναι η Ομοσπονδία Γερμανικών Δημοκρατικών Εθνικιστικών Τουρκικών Ενώσεων (ADÜTDF) με 7 χιλιάδες μέλη, η Ευρωπαϊκή Ένωση Τουρκικών- Ισλαμικών Ενώσεων (ATİB) με 1200 μέλη και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία της Τάξης του Κόσμου (ANF) με 1200 μέλη.

Τέλος, επισημαίνεται ότι υπάρχει μια άνευ όρων πίστη στο τουρκικό κράτος και ότι ο σημερινός πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί πρόσωπο κοινής αποδοχής όλων αυτών των ακραίων στοιχείων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος συνδέεται με αυτόν τον χώρο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments