Lifestyle

#StopExecutionsinIran: To Hollywood έχει φωνή και ζητά να σταματήσουν οι εκτελέσεις αθώων πολιτών

#StopExecutionsinIran: To Hollywood έχει φωνή και ζητά να σταματήσουν οι εκτελέσεις αθώων πολιτών

Πηγή Φωτογραφίας: Cuba Detail Zero

52 celebrities ενώνουν τις φωνές τους και στέλνουν το πιο ηχηρό μήνυμα

Υπάρχουν στιγμές που τα λόγια περισσεύουν και απαιτούνται πράξεις. Στιγμές που ο κόσμος δεν πρέπει να παραμένει σιωπηλός, αλλά επιβάλλεται να αντιδράσει. Το Ιράν είναι μία χώρα με τεράστιες, πολύ βαθιές πληγές. Η δολοφονία της Mahsa Amini ήταν μόνο η αφορμή για κάτι τεράστιο, για ένα φοβερό κύμα οργής. Γυναίκες, άνδρες, παιδιά. Μεγάλοι και μικροί, βγήκαν στους δρόμους, διεκδικώντας το δικαίωμα στη ζωή, στην ελευθερία. Οι αρχές της χώρας δε διστάζουν όλο το τελευταίο διάστημα να δείξουν το πιο σκληρό τους πρόσωπο και παρά το γεγονός ότι υπήρξαν κάποια θετικά δείγματα, στην ουσία δεν έχει αλλάξει τίποτα.

View this post on Instagram

A post shared by Women, Life, Freedom (@godprotester)

Καθημερινά δεκάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κι όλος ο υπόλοιπος κόσμος, ζητά πλέον το αυτονόητο. Να σταματήσουν άμεσα οι εκτελέσεις αθώων πολιτών. Τώρα, είναι η σειρά του Hollywood να μιλήσει και μερικοί από τους πιο γνωστούς celebrities, μας έδειξαν ότι έχουν ακόμη φωνή!

Κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει το Ιράν!

Τα social media έχουν αποκτήσει τεράστια δυναμική τα τελευταία χρόνια κι ακόμη κι αν υπάρχουν πολλά ερωτηματικά γύρω από αυτά, είναι μερικές φορές κάτι παραπάνω από απαραίτητα και χρήσιμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αποτελούν σύμμαχο όλων αυτών των ανθρώπων, που εξακολουθούν να παλεύουν και να μάχονται για ένα καλύτερο, για ένα πιο φωτεινό αύριο. Μέσα από το Instagram, το Facebook, το Twitter κι όλες τις άλλες πλατφόρμες, ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να μαθαίνει όσα πραγματικά συμβαίνουν στο Ιράν κι όχι μία “αλήθεια” κατασκευασμένη έτσι όπως βολεύει συγκεκριμένους ανθρώπους και συμφέροντα. Οι τρομερές εικόνες κάνουν το γύρο του διαδικτύου και φτάνουν παντού, σε κάθε χώρα, σε κάθε πόλη, σε κάθε σπίτι. Αυτή τη φορά, η διαφορά είναι πως κανείς δεν παραμένει σιωπηλός. Τα social media κατακλύζονται καθημερινά από δεκάδες μηνύματα κι η οργή ξεχειλίζει.

Τώρα, έφτασε κι η ώρα του Hollywood. Ήρθε η στιγμή, που οι πιο γνωστοί, οι πιο δημοφιλείς celebrities ζητούν το αυτονόητο. Ζητούν-απαιτούν να σταματήσουν οι εκτελέσεις αθώων πολιτών άμεσα και να μπει ένα τέλος σε όλον αυτόν τον κόκκινο κύκλο. Οι Cate Blanchett, Marion Cotillard, Jason Momoa, Samuel L. Jackson, Bryan Cranston είναι μερικοί μόνο από τους διάσημους που αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας ένα video, μέσα από το οποίο διαμαρτύρονται για τις εκτελέσεις ανθρώπων που βρίσκονται στη φυλακή τις τελευταίες 100 μέρες. Οι Ιρανοαμερικανίδες Nicole Najaf, Ana Lily Amirpour και Mozhan Manrò ήταν αυτές που -ουσιαστικά- ξεκίνησαν αυτή την προσπάθεια και συγκέντρωσαν 52 celebrities, που πήραν θέση απέναντι από την κάμερα, κρατώντας την πινακίδα με το hashtag #StopExecutionsinIran. «Στεκόμαστε στο πλευρό των ανθρώπων του Ιράν και τον αγώνα τους για ελευθερία. Έχουν συλληφθεί χιλιάδες, ενώ κάποιοι έχουν εκτελεστεί. Πολλοί περισσότεροι κινδυνεύουν, αλλά όλος ο πλανήτης παρακολουθεί», γράφει η λεζάντα και κάπως έτσι, το μήνυμα αυτό ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο.

«Θέλαμε να τραβήξουμε όσο περισσότερη προσοχή γινόταν και να προκαλέσουμε πίεση στην Ισλαμική Δημοκρατία. Ο άλλος σκοπός ήταν να δείξουμε στους Ιρανούς ότι όλος ο κόσμος είναι με το μέρος τους και ότι δεν υποφέρουν μάταια. Είναι εκεί έξω στους δρόμους εδώ και μήνες. Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε τη σωματική και ψυχική αντοχή που χρειάζεται», ανέφεραν μεταξύ άλλων οι δημιουργοί του συγκεκριμένου video. Είναι μία τεράστια προσπάθεια. Μπορεί να έχει ένα μικρό αποτέλεσμα, μπορεί και όχι. Όμως, είναι σίγουρο πως είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτούς τους ανθρώπους να γνωρίζουν πως δεν είναι μόνοι. Να γνωρίζουν πως όλος ο κόσμος -κοντά ή μακριά τους- είναι μαζί τους, είναι στο πλευρό τους, ξέρει την αλήθεια και τους στηρίζει. Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές, κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος. Η δικαίωση μπορεί να αργήσει, αλλά θα έρθει και τότε, το μέλλον θα γίνει ξανά πιο φωτεινό…

Το Ιράν επιμένει, ο κόσμος ξεσπά

Την ώρα που όλος ο υπόλοιπος κόσμος γυρνούσε σελίδα κι υποδεχόταν έναν νέο χρόνο με αρκετή λάμψη, χαμόγελα, χλιδή και χρυσόσκονη, στο Ιράν η κατάσταση έδειξε να ξεφεύγει περισσότερο από ποτέ. Σε μία μόλις εβδομάδα, καταδικάστηκαν σε θάνατο πολλές αθώες ψυχές, κάτι που έχει προκαλέσει διεθνή αποτροπιασμό. Η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ολλανδία, είναι μερικές μόλις από τις χώρες που τοποθετήθηκαν δημόσια για όσα συμβαίνουν και ζήτησαν από τις αρχές του Ιράν να κάνουν ένα βήμα πίσω και να βάλουν τέλος σε αυτή την τραγωδία, σταματώντας άμεσα τις εκτελέσεις. Την ίδια στιγμή, η αστυνομία ηθών της χώρας σκληραίνει ξανά την στάση της, καθώς σύμφωνα με όσα έχουν κυκλοφορήσει το τελευταίο διάστημα, ξεκίνησε πάλι ελέγχους για τις γυναίκες που επιβαίνουν σε αυτοκίνητα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν φορούν το hijab τους. Ο Mohammad Jafar Montazeri ανακοίνωσε πρόσφατα πως η αστυνομία ηθών καταργείται, όμως οι εξελίξεις έρχονται να τον διαψεύσουν. «Η αστυνομία ηθών δεν έχει καμία σχέση με τη δικαστική εξουσία και καταργήθηκε από τις αρχές που τη δημιούργησαν», είχει σημειώσει ο γενικός εισαγγελέας της χώρας και τότε, ο κόσμος απέκτησε μία μικρή ελπίδα. Έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα χαμόγελα μετά από πολύ καιρό. Η αλήθεια όμως -ξανά- είναι πολύ πιο σκληρή.

Οι εκτελέσεις συνεχίζονται και σήμερα, παρά το κύμα διεθνούς κατακραυγής, οι αρχές του Ιράν καταδίκασαν σε θάνατο τρεις ακόμη ανθρώπους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών. Τρεις ακόμη άνδρες, κρίθηκαν ένοχοι για «πόλεμο κατά του Θεού» και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μέχρι στιγμής συνολικά 17 άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις. Από αυτούς τέσσερις έχουν εκτελεστεί ήδη, ενώ οι ποινές δύο άλλων έχουν επικυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο. Το σκοτάδι καλύπτει το Ιράν. Το ποτήρι ξεχείλισε τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν μία νεαρή γυναίκα, η Mahsa Amini, συνελήφθη από την αστυνομία ηθών επειδή το hijab της δεν κάλυπτε επαρκώς τα μαλλιά της. Η κοπέλα δεν επέστρεψε ποτέ στο σπίτι της και στα χέρια των αγαπημένων της προσώπων. Έχασε τη ζωή της για κάτι τόσο ασήμαντο, κάτι τόσο απλό, από τα χέρια αδίστακτων ανδρών που ανήκουν σε μία άλλη εποχή. Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, πολλοί έχασαν τη ζωή τους, άλλοι βίωσαν φοβερά μαρτύρια. Ο αγώνας συνεχίζεται κι ο λαός του Ιράν δεν μπορεί -πια- να παραμένει σιωπηλός. Στο πλευρό του, βρισκόμαστε όλοι εμείς. Μέσα από τα social media, με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο. Ακόμη και το Hollywood, που συχνά παραμένει σιωπηλό, τώρα δεν το κάνει. Βγαίνει μπροστά και απαιτεί να μπει ένα τέλος. Θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα όμως;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments