Διεθνή

Τουρκία: Δεν επικυρώνουμε, Σουηδία: Δολιοφθορά των τρομοκρατών

Τουρκία: Δεν επικυρώνουμε, Σουηδία: Δολιοφθορά των τρομοκρατών
Οι Σουηδοί μιλούν πια για «δολιοφθορά» που στρέφεται κατά του αιτήματος ένταξης.

«Δεν είμαστε σε θέση να στείλουμε τον νόμο προς επικύρωση στη Βουλή, έχουμε πραγματικό πρόβλημα σε αυτό το θέμα», δήλωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, σχετικά με την τουρκική σύμφωνη γνώμη που είναι απαραίτητη για τη σουηδική ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Ι. Καλίν αναφέρθηκε στην πολύμηνη εμπλοκή της χώρας του στην ενταξιακή υπόθεση, μια εμπλοκή που έχει αρχίσει να κουράζει την Τουρκία και την πολιτική ηγεσία της. «Έχουμε εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία εδώ και έξι ή επτά μήνες και δεν είναι καλό για τη Σουηδία να εμφανίζεται υπό αυτό το πρίσμα».

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας: «Θέλουμε να προχωρήσουμε, αλλά αν συνεχιστούν τέτοιου είδους περιστατικά, θα επιβραδύνουν τη διαδικασία», αναφερόμενος στο πρόσφατο περιστατικό με το ομοίωμα του  Τούρκου προέδρου στην σκανδιναβική χώρα, η οποία πρέπει να εγγυηθεί ότι οι εκεί τρομοκράτες «δεν μπορούν πλέον να στρατολογούν ή να εισπράττουν χρήματα».

Οι Σουηδοί μιλούν πια για «δολιοφθορά» που στρέφεται κατά του αιτήματος ένταξης.

«Πρόκειται για δολιοφθορά ενάντια στο αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ», σχολίασε ο επικεφαλής της σουηδικής κυβέρνησης, Ουλφ Κρίστερσον«ο ρητός στόχος είναι να αποτραπεί αυτό. Κατανοώ την αγανάκτηση της Τουρκίας γι’ αυτό. Θα είχαμε εκφράσει ακριβώς τον ίδιο θυμό αν είχε συμβεί σε άλλη χώρα εναντίον κορυφαίου Σουηδού πολιτικού».

Η Σουηδική Επιτροπή Αλληλεγγύης για τη Ροζάβα, μια ομάδα προσκείμενη στο PKK, ισχυρίζεται ότι βρίσκεται πίσω από αυτή την πράξη. Η Rojava αναφέρεται στο κουρδικό έδαφος στη βορειοανατολική

Συρία.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, έγραψε στο Twitter ότι η ενέργεια ήταν «απόδειξη ότι οι σουηδικές αρχές δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα κατά της τρομοκρατίας, όπως ισχυρίζονται πρόσφατα». Έγραψε επίσης ότι η Σουηδία έπρεπε να τηρήσει τις υποσχέσεις της να υπολογίζει στην ένταξη στο ΝΑΤΟ,

Η καταστολή μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν ή του PKK (το οποίο η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική ομάδα) από τη Σουηδία και τη Φινλανδία είναι ένας από τους βασικούς όρους που θέτει η Τουρκία για να επικυρώσει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Αναμένεται νέα, κατευναστική και συμβιβαστική παρέμβαση αξιωματούχου της Συμμαχίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments