Πολιτική

Φονεύοντας την πολιτική και πολιτικούς

Φονεύοντας την πολιτική και πολιτικούς

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Στο όνομα των υπέρτατων ανθρωπιστικών ιδεωδών της αριστεράς, ο Νετσάγιεφ δολοφονεί ακόμη και συντρόφους του, στο περιθώριο των εργασιών της Πρώτης Διεθνούς.

Η πολιτική, πέρα από περίπλοκους ορισμούς που απαιτούν με τη σειρά τους τον καθορισμό των όρων που χρησιμοποιούνται για τον ορισμό της, είναι μια σοβαρή και δύσκολη υπόθεση. Σοβαρή, γιατί είναι εκ κατασκευής η κεντρικότερη κοινωνική διαδικασία, η οποία ρυθμίζει τα θεμελιακά του ομού ζην. Δύσκολη, γιατί προϋποθέτει, πριν από όλα, πολιτικές ιδέες, το καύσιμο της πολιτικής, ιδεομαχίες, οργανωτικές δομές, επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα. Ο πειρασμός της απάλειψης όλης της πολιτικής στο όνομα της οικουμενικής, κοινωνικής και οικονομικής απελευθέρωσης είναι, δυστυχώς, ένα από εκείνα τα ακραία ενδεχόμενα, που ο ερευνητής συναντά αρκετά συχνά.

Στο όνομα των υπέρτατων ανθρωπιστικών ιδεωδών της αριστεράς, ο Νετσάγιεφ δολοφονεί ακόμη και συντρόφους του, στο περιθώριο των εργασιών της Πρώτης Διεθνούς. Στο όνομα της εμπέδωσης του «σοσιαλισμού σε μια χώρα», ο «πατερούλης» Στάλιν αφαιρεί ακόμη και τον λόγο από τις εσωκομματικές αποκλίνουσες φωνές και ανοίγει τον δρόμο για τους βίαιους εγκλεισμούς σε ψυχιατρικά καταστήματα, στο Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ. Στην ελληνική εμπειρία, κατ’ εξοχήν φορέας αυτών των ολοκληρωτικών αντιλήψεων για την πολιτική, της αντιπολιτικής στάσης, είναι η εγκληματική οργάνωση 17Ν, η οποία, επικαλούμενη τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας, στρατολογεί πιστολέρο, δηλαδή αυτόκλητους κοινωνικούς και πολιτικούς τιμωρούς, απόλυτα αφοσιωμένους στην υπόθεση του σοσιαλισμού, αφαιρεί δολοφονικά τη ζωή από 23 πολιτικούς και ιδεολογικούς αντιφρονούντες.

«Όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας», διδάσκει το απόφθεγμα του κτηνώδους κουφοντισμού. Η χθεσινή σύλληψη του γιου του «Στέλιου» της οργάνωσης δείχνει ότι τα πρώτα υλικά της ιδεολογικής και οργανωτικής αναβίωσης του τρομοκρατικού φαινομένου είναι, δυστυχώς, ακόμη παρόντα στο συλλογικό βίο, ασκούν την ιδιαίτερη έλξη τους στη σκέψη και στη «δράση» νέων συμπολιτών. Όπλα, εκρηκτικά, κάτι μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών και επαναστατικά εγχειρίδια (Ο Τσελεμεντές του αναρχικού;) εντοπίζονται σε διαμερίσματα, που ονειρεύονται να γίνουν μίνι οπλαποθήκες στο ένοπλο.

Οι λογαριασμοί που ανοίγει αυτή η υπόθεση, είχαν θεωρηθεί για πολλά χρόνια κλειστοί και πληρωμένοι. Η 17Ν και όλες αυτές οι εγκληματικές οργανώσεις είχαν αντιμετωπιστεί ως δυσλειτουργίες του αριστερού ριζοσπαστισμού της χουντικής περιόδου και της πρώιμης μεταπολίτευσης, ο οποίος δεν βρήκε τα κομματικά του ανάλογα. Αυτό που υποτιμήθηκε είναι, εντούτοις, το δέλεαρ της παράκαμψης όλης της πολιτικής και το συναφές «πέρασμα στην πράξη». Ο ανορθολογισμός της δολοφονίας του συνόλου της πολιτικής εξακολουθεί να βρίσκει πρόθυμους δέκτες, διαδόχους του «Στέλιου», και η δημοκρατική πολιτεία πράττει τα δέοντα για την προάσπιση των θεσμικών κανόνων διεξαγωγής της πολιτικής μας ζωής.

Μανώλης Σταυρουλάκης
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Μανώλης Σταυρουλάκης
Ο Μανώλης Σταυρουλάκης γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα, με καταγωγή από τον Νομό Χανίων. Είναι απόφοιτος του Πρότυπου Κλασικού Λυκείου της Σχολής Αναβρύτων Κηφισιάς και πτυχιούχος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας. Πραγματοποίησε, ως αριστούχος υπότροφος, μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη και, εν συνεχεία, αναγορεύθηκε ομόφωνα αριστούχος Διδάκτωρ της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Έχει πραγματοποιήσει Μεταδιδακτορική Έρευνα (PostDoc) στις Διεθνείς Σχέσεις και την Πολιτική Επιστήμη, με έμφαση στην Πολιτική Θεωρία. Έχει διδάξει, ως εντεταλμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου Sorbonne Paris Nord, Πολιτειολογία και Διεθνείς σχέσεις. Διδάσκει Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Μελέτες του έχουν φιλοξενηθεί σε επιστημονικές επιθεωρήσεις και έχει αρθρογραφήσει σε περιοδικά έντυπα. Τα ενδιαφέροντά του εστιάζουν στην ελληνική πολιτική ζωή, την πολιτική θεωρία και τις διεθνείς σχέσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο