Διεθνή

Το Κοράνι καίγεται και καίει τις σχέσεις Τουρκίας – Σουηδίας

Το Κοράνι καίγεται και καίει τις σχέσεις Τουρκίας – Σουηδίας
Η τουρκική πλευρά τροφοδότησε την ένταση γύρω από ένα θέμα, στο οποίο η σουηδική κυβερνητική πλειοψηφία δεν είχε πολλά περιθώρια επιλογών.

Στα ύψη ανεβαίνει και πάλι το θερμόμετρο στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Σουηδία μετά το σημερινό «κάψιμο» του Κορανίου μπροστά στην πρεσβεία της Άγκυρας στην Στοκχόλμη. Η τουρκική πλευρά τροφοδότησε την ένταση γύρω από ένα θέμα, στο οποίο η σουηδική κυβερνητική πλειοψηφία δεν είχε πολλά περιθώρια επιλογών.

Το απόγευμα, ο επικεφαλής της εθνικιστικής οργάνωσης Hard Line, Ράσμους Παλουντάν, έκανε πράξη την απειλή του, βάζοντας φωτιά στο Κοράνι, στην περιοχή κοντά στην πρεσβεία της Τουρκίας.

Αμέσως μόλις έλαβε γνώση του συμβάντος, η τουρκική κυβέρνηση αντέδρασε με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών. Στην παρέμβασή του, το υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για προσχηματική ελευθερία της έκφρασης από την σουηδική πλευρά: «Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη βδελυρή επίθεση στο ιερό μας βιβλίο. Ήταν εντελώς απαράδεκτο να επιτραπεί αυτή η αντι – ισλαμική πράξη, που βάζει στο στόχαστρο τους μουσουλμάνους και προσβάλλει τις ιερές μας αξίες, υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης».

Η τουρκική κυβέρνηση δεν φαίνεται να στάθμισε σωστά το γεγονός ότι ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος συνηθίζει να καίει το Κοράνι μπροστά από την πρεσβεία της Τουρκίας. Από το 2017, οργανώνει μια προκλητική δράση καύσης του Κορανίου, ειδικά σε περιοχές όπου διαμένουν μουσουλμάνοι μετανάστες.

Η Άγκυρα βιώνει συχνά εντάσεις με τη Σουηδία, η οποία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, μαζί με την Φινλανδία, μετά τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Την περασμένη εβδομάδα, ένα  σκιάχτρο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κρεμάστηκε από τα πόδια με σχοινί και η δράση προκάλεσε επίσης διπλωματική ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επέστησε την προσοχή στη σημερινή καύση του Κορανίου και ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη του Σουηδού ομολόγου στην Τουρκία, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 27 Ιανουαρίου, ακυρώθηκε.  Ο Σουηδός υπουργός Άμυνας, από την άλλη πλευρά, ανακοίνωσε ότι συναντήθηκε με τον Χουλουσί Ακάρ στη συνάντηση της Ομάδας Άμυνας της Ουκρανίας που πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Ραμστάιν της Γερμανίας και τόνισε:  «Αποφασίσαμε να αναβάλουμε την συνάντηση που σχεδιάζαμε να πραγματοποιήσουμε στο Άγκυρα μέχρι αργότερα. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία είναι πολύ σημαντικές για τη Σουηδία».

Λίγο πριν από την παρέμβαση και το κάψιμο του ιερού βιβλίου του Ισλάμ, ο Τούρκος υπουργός είχε ζητήσει την ακύρωση της συγκέντρωσης, λέγοντας ότι «αυτή η άδεια δόθηκε σ’ αυτό το πρόσωπο, παρόλες τις προειδοποιήσεις μας. Αυτή η αχρεία πράξη θα λάβει χώρα γύρω στις 16:00 ώρα Τουρκίας και ελπίζω ότι οι σουηδικές αρχές θα έχουν λάβει μέχρι τότε τα απαραίτητα μέτρα και δεν θα το επιτρέψουν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments