Αθλητισμός

UEFA Ο τελικός του Super Cup στο Καραϊσκάκης: Τα μεγάλα αστέρια επιστρέφουν στον Πειραιά

UEFA Ο τελικός του Super Cup στο Καραϊσκάκης: Τα μεγάλα αστέρια επιστρέφουν στον Πειραιά

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI - 2023 HUSSEIN MALLA/AP IMAGES - AP PHOTO/ALESSANDRA TARANTINO

Η UEFA έκανε γνωστό ότι το "Γεώργιος Καραϊσκάκης" θα φιλοξενήσει τον τελικό του ευρωπαϊκού Super Cup, 52 χρόνια μετά το 1971, όταν η Τσέλσι νίκησε 2-1 τη Ρεάλ Μαδρίτης στο φαληρικό Στάδιο σε δεύτερο ματς και πήρε το Κύπελλο Κυπελλούχων.

Η UEFA έλαβε την απόφαση να δώσει στην Ελλάδα την ευκαιρία να διοργανώσει δύο ευρωπαϊκούς τελικούς, του Super Cup 2023 στο Γεώργιος Καραϊσκάκης και του Conference League 2024 στην OPAP Arena. Η απόφαση για το πρώτο παιχνίδι επισημοποιήθηκε την Τετάρτη από την εκτελεστική επιτροπή της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας. Οι αποφάσεις και οι ανακοινώσεις για τον δεύτερο τελικό αναμένονται εντός του Απριλίου.

Έτσι, λοιπόν, τα μεγάλα αστέρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου επιστρέφουν στον Πειραιά μετά από 52 χρόνια, καθώς ο κάτοχος του Champions League και του Europa League θα ανταμώσουν στις 16 Αυγούστου με φόντο το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια σπουδαία επιτυχία για το ελληνικό ποδόσφαιρο και θα επανέλθουν μνήμες του παρελθόντος στο φαληρικό γήπεδο, όταν το 1971 αναμετρήθηκαν η Τσέλσι και η Ρεάλ Μαδρίτης. Το Καραϊσκάκης θα βιώσει ανεπανάληπτες στιγμές και οι άνθρωποί του θα προσπαθήσουν να τα έχουν όλα στην εντέλεια, δικαιώνοντας και την UEFA για την επιλογή της.

Ο… διπλός τελικός της Τσέλσι με τη Ρεάλ

Ήταν ο πρώτος ευρωπαϊκός τελικός στην Ελλάδα και έγινε στις 19 Μαΐου 1971, με τις δύο ομάδες να διεκδικούν το παρθενικό τους Κύπελλο Κυπελλούχων. Μάλιστα, για την ομάδα του Λονδίνου θα ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο γενικά, εν αντιθέσει με την “Βασίλισσα” που είχε μεγαλουργήσει την δεκαετία του ’50. Εντέλει, το τρόπαιο κρίθηκε σε επαναληπτικό δυο ημέρες μετά, αφού δεν υπήρχε η παράταση και τα πέναλτι εκείνα τα χρόνια.

Περίπου 45.000 θεατές βρέθηκαν στο Στάδιο Καραϊσκάκη στον πρώτο τελικό, με τον Πίτερ Όσγκουντ να ανοίγει το σκορ στο 56′ και τον Ιγκνάθιο Θόκο να ισοφαρίζει στο 90′ και να στέλνει το ζευγάρι σε δεύτερο ματς, το οποίο διεξήχθη δυο ημέρες μετά στο ίδιο γήπεδο, δηλαδή σαν σήμερα πριν 47 χρόνια.

Εκεί, οι Λονδρέζοι ήταν καλύτεροι και επικράτησαν 2-1 με τέρματα των Ντέμπσι (32′) και Όσγκουντ και τη Ρεάλ να μειώνει με τον Φλέιτας στο 75′. Ο κόσμος στο δεύτερο ματς ήταν σαφώς λιγότερος σε σχέση με εκείνο δυο ημέρες πριν και δεν έφτασε καν τις 20.000. Αυτό βέβαια ουδόλως στεναχώρησε την Τσέλσι, η οποία πανηγύρισε δεόντως το παρθενικό της τρόπαιο εκτός Νησιού.

Στα προκριματικά, οι “μπλε” είχαν βρει απέναντί τους τον Άρη και έφτασαν εύκολα στην πρόκρισή. Το σκορ ήταν 1-1 στο πρώτο ματς, για να επικρατήσουν με 5-1 στην αγγλική πρωτεύουσα στο δεύτερο παιχνίδι με τους “κίτρινους”, που δεν μπορούσαν να προβάλουν σθεναρή αντίσταση.

Η ταυτότητα του τελικού:

19 Μαΐου 1971, “Καραϊσκάκη”, Πειραιάς

Τσέλσι – Ρεάλ Μαδρίτης 1-1 παρ. (1-1 κ.α.): (56’ Οσγκουντ – 90’ Θόκο)

Τσέλσι (Ντέιβ Σέξτον): Μπονέτι, Μπόιλ, Ντέμπσεϊ, Ουέμπ, Χάρις, Χόλινς (105’ Μάλιγκαν), Κουκ, Χάντσον, Ουέλερ, Οσγκουντ (89’ Μπόλντουιν), Χάουζμαν

Ρεάλ Μαδρίτης (Μιγκέλ Μουνιόθ): Μπόρχα, Χοσέ Λουίς, Μπενίτο, Θόκο, Θουνθουνέγκι, Πίρι, Γκρόσο, Βελάθκεθ, Πέρεθ (85’ Φλέιτας), Αμάνθιο, Χέντο (70’ Γκράντε)

Διαιτητής: Ρούντολφ Σόιρερ (Ελβετία)

Η ταυτότητα του επαναληπτικού:

21 Μαΐου 1971, “Καραϊσκάκη”, Πειραιάς

Τσέλσι – Ρεάλ Μαδρίτης 2-1: (33’ Οσγκουντ, 39’ Ντέμπσεϊ – 75’ Φλέιτας)

Τσέλσι (Ντέιβ Σέξτον): Μπονέτι, Μπόιλ, Ντέμπσεϊ, Ουέμπ, Χάρις, Κουκ, Χάντσον, Ουέλερ, Μπόλντουιν, Οσγκουντ (73’ Σμέθερστ), Χάουζμαν

Ρεάλ Μαδρίτης (Μιγκέλ Μουνιόθ): Μπόρχα, Χοσέ Λουίς, Μπενίτο, Θόκο, Θουνθουνέγκι, Πίρι, Γκρόσο, Βελάθκεθ (75’ Χέντο), Φλέιτας, Αμάνθιο, Μπουένο (60’ Γκράντε)

Διαιτητής: Ρούντολφ Σόιρερ (Ελβετία)

Sport24

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments