Διεθνή

Ο Μπορέλ για τον ευρωπαϊκό «πόλεμο των άστρων»

Ο Μπορέλ για τον ευρωπαϊκό «πόλεμο των άστρων»

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο πόλεμος έρχεται στο διάστημα, βεβαιώνουν διεθνολόγοι και γεωποπολιτικοί αναλυτές, αφού οι επιθέσεις και οι κυβερνοεπιθέσεις εναντίον δορυφόρων αυξάνονται

Ο πόλεμος έρχεται στο διάστημα, βεβαιώνουν διεθνολόγοι και γεωποπολιτικοί αναλυτές, αφού οι επιθέσεις και οι κυβερνοεπιθέσεις εναντίον δορυφόρων αυξάνονται, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα ασφάλειας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την διαστημική της στρατηγική τον Μάρτιο και ο Ζοζέπ Μπορέλ μίλησε σήμερα για αυτήν την κεντρική εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με αφορμή την έναρξη της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Διάστημα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, υπενθύμισε ότι μία από αυτές τις επιθέσεις ήταν σαφές σημάδι της έναρξης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 24 ώρες πριν από τον πόλεμο, το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο που χρησιμοποιούσε ο ουκρανικός στρατός έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης. Ο κακόβουλος κωδικός που χρησιμοποιήθηκε κατέστρεψε τμήματα του δικτύου.

«Το διάστημα έχει γίνει στρατηγικό έδαφος», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και πρόσθεσε: «Δεν θα έλεγα ακριβώς πεδίο μάχης, αλλά ένα μέρος όπου οι δορυφόροι είναι ή μπορούν να είναι στόχος. Εξαρτόμαστε σε μεγάλο βαθμό από πληροφορίες που λαμβάνουμε από δορυφόρους. Το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής ή πολιτικής υποδομής μας εξαρτάται από ένα δορυφορικό σύστημα».

Υπάρχουν 5.500 δορυφόροι σε τροχιά. Περίπου το 10% χρησιμοποιείται από στρατιωτικούς σε όλο τον κόσμο. Το διάστημα έχει οριστεί ως σημαντικός τομέας σημασίας από μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές συμμαχίες στον κόσμο, το ΝΑΤΟ. Κίνδυνοι θα μπορούσαν επίσης να προέλθουν από τη φυσική καταστροφή των δορυφόρων.

«Η Ρωσία κατέστρεψε πρόσφατα έναν από τους δορυφόρους της με πύραυλο εδάφους εκτόξευσης. Εάν το έκανε σε έναν από τους δορυφόρους της, μπορεί να το κάνει σε οποιονδήποτε άλλο δορυφόρο αύριο. Πρέπει να ανησυχούμε για την ασφάλεια των στοιχείων που υπάρχουν στο διάστημα», ανακοίνωσε σήμερα ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «η καταστροφή ενός δορυφόρου γεμίζει το χώρο με μικρά μεταλλικά σωματίδια. Είναι μικρά, αλλά με την ταχύτητα με την οποία πηγαίνουν, είναι απίστευτα επικίνδυνα».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει το δικό της διαστημικό έργο τον Μάρτιο έχοντας κατά νου έναν σημαντικό στόχο: να εγγυηθεί την ασφάλεια τόσο για την κανονική ζωή των πολιτών όσο και για τις υποδομές ζωτικής σημασίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments