Πολιτική

Από την Κρήτη η απάντηση Μητσοτάκη στον Τσίπρα

Από την Κρήτη η απάντηση Μητσοτάκη στον Τσίπρα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Αποφασισμένος να συνεχίσει κανονικά, χωρίς αναβολές, την περιοδεία του στην Ελλάδα είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Αποφασισμένος να συνεχίσει κανονικά, χωρίς αναβολές, την περιοδεία του στην Ελλάδα είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θέλει να συνεχίσει να εκφράζει πολιτικά τον εκλογικά και κοινωνικά κρίσιμο χώρο του σύγχρονου μεταρρυθμιστικού και προοδευτικού Κέντρου.

Την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός πρόκειται να επισκεφθεί εργοτάξια στον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης (Β. Ο. Α. Κ.), καθώς επίσης και στον νέο Διεθνή Αερολιμένα στο Καστέλι Χανίων.

Στις 13:00 ο πρωθυπουργός είναι προγραμματισμένο να παραστεί στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Κρήτης, η οποία θα γίνει στο Δημαρχείο Ηρακλείου, ενώ, το βράδυ στις 19:00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να μιλήσει στο πλαίσιο εκδήλωση του κυβερνώντος κόμματος. Η εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας θα γίνει στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο του Νομού Ηρακλείου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει σαφείς απαντήσεις στις επιθέσεις που δέχθηκε χθες από τον επικεφαλής του Σύριζα και της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει έωλες τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν χθες εναντίον του προσώπου του, αλλά αναμένεται να σηκώσει το «γάντι» της πολιτικής αντιπαράθεσης και να απαντήσει στις αιτιάσεις.

Ήδη, στην Αθήνα, ο υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης  και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κ. Γιώργος Γεραπετρίτης τοποθετήθηκε με σαφήνεια απέναντι στις κατηγορίες και, επιπλέον, ζήτησε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο υπουργός Επικρατείας παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και τόνισε χαρακτηριστικά σε ότι «θα ευγνωμονούμε» τον πρόεδρο του Σύριζα Αλέξη Τσίπρα αν καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, καθώς όπως τόνισε, θα δοθεί ευκαιρία «να συζητήσουμε για τις δύο κυβερνητικές θητείες».

Ο υπουργός Επικρατείας διατύπωσε, επίσης, την απορία «πώς είναι δυνατόν αυτήν τη στιγμή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι δημοσιογραφικοί βραχίονες του ΣΥΡΙΖΑ να γνωρίζουν εδώ και καιρό πράγματα τα οποία δεν γνώριζε κανείς…πώς είναι δυνατόν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι δημοσιογραφικοί βραχίονες του ΣΥΡΙΖΑ να γνωρίζουν όλα αυτά τα οποία μόλις χθες ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενεχειρίασε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Φτάνουμε στο άτοπο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι γνώριζε και εξέτρεψε το πολίτευμα ενώ ο ίδιος εδώ και πολλούς μήνες γνώριζε όλα αυτά τα οποία μόλις χθες φέρεται να έχει ενημερωθεί από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ».

Οι δηλώσεις αυτές του υπουργού Επικρατείας δίνουν ένα αρχικό στίγμα για το πλαίσιο της ηχηρής παρέμβασης που αναμένεται να κάνει σήμερα ο πρωθυπουργός από την Κρήτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει, άλλωστε, επιμείνει στη θεσμική προσέγγιση των ζητημάτων που άπτονται της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, στις θεσμικά προβλεπόμενες απαντήσεις που πρέπει να δίδονται όποτε προκύπτει θέμα στην διοικητική λειτουργία.

Αυτή η προσήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην θεσμική προσέγγιση των ζητημάτων συμβάλλει στο να διατηρεί ο πρωθυπουργός την πολιτική πρωτοκαθεδρία στον χώρο του Κέντρου. Αποφεύγοντας τις έντονες πολώσεις στην πολιτική αντιπαράθεση, ο πρωθυπουργός αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εξεύρεση θεσμικών διεξόδων και θεσμικών λύσεων.

Σε αντιδιαστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός αποστρέφεται τις παραδοσιακές και παρωχημένες πολώσεις ανάμεσα σε Δεξιά και Αριστερά. Όπως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός,  «οι παλιές διαχωριστικές γραμμές Δεξιάς – Αριστεράς κατά τη γνώμη μου δεν είναι πλέον τόσο σημαντικές, όσο η διάκριση μεταξύ πιο αυταρχικών λαϊκιστών και πιο προοδευτικών Δημοκρατών που υιοθετούν ρεαλιστικές λύσεις».

Περαιτέρω, στο ίδιο Φόρου, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε πως «οι Έλληνες θα συγκρίνουν μεταξύ των τεσσάρων ετών της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία, κατά τη γνώμη μου, ήταν μια λαϊκιστική κυβέρνηση που δεν έκανε πολύ καλό στη χώρα, και των τεσσάρων ετών της δικής μας κυβέρνησης. Επομένως, αν κερδίσουμε -όπως πιστεύω ότι θα συμβεί- (το αποτέλεσμα) θα είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης».

Η θεσμική προσέγγιση και ο ιδεολογικός αυτοκαθορισμός στον προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό χώρο αποδίδουν, ως τώρα τουλάχιστον, καρπούς για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών Rass, o πρωθυπουργός εμφανίζεται ως ο αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος στην πολιτική έκφραση του Κέντρου.

Η δημοσκόπηση αυτή, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας προχθές, δείχνει τον πρωθυπουργό  να εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο σε ποσοστό 29% (όσο και στην προηγούμενη μέτρηση), σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα (22% έναντι 23% τον προηγούμενο μήνα) και τον Νίκο Ανδρουλάκη (16% από 17% τον Δεκέμβριο).

Ακόμη, σημειώνεται ότι στο ερώτημα σε ποιον θα έδιναν οι πολίτες δεύτερη ευκαιρία για να κυβερνήσει, το 39% απαντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ το 32% προτιμά τον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα όσοι δηλώνουν κεντρώοι λένε τον κ. Μητσοτάκη σε ποσοστά 61%, έναντι 25% που δηλώνει υπέρ του κ. Τσίπρα.

Με αυτά τα ευνοϊκά δεδομένα, ποιοτικά και ποσοτικά, ο πρωθυπουργός επισκέπτεται την Κρήτη, από όπου αναμένεται, σε λίγη ώρα, να οριοθετήσει το πλαίσιο του πολιτικού ανταγωνισμού στον δρόμο προς τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, με έμφαση στην οικονομία και την αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments