Κόσμος

Πρόωρες εκλογές στην Σλοβακία

Πρόωρες εκλογές στην Σλοβακία

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Bundas Engler

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Το κοινοβούλιο της Σλοβακίας ενέκρινε τις πρόωρες γενικές εκλογές στις 30 Σεπτεμβρίου, πέντε μήνες πριν από το συνταγματικά προβλεπόμενο τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου

Το κοινοβούλιο της Σλοβακίας ενέκρινε τις πρόωρες γενικές εκλογές στις 30 Σεπτεμβρίου, πέντε μήνες πριν από το συνταγματικά προβλεπόμενο τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, αφού η κεντροδεξιά κυβέρνηση έχασε την κοινοβουλευτική εμπιστοσύνη και δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί νέα συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ιδιαίτερα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Εντουάρ Χέγκερ έχασε την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου τον Δεκέμβριο όταν ένα από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού αποφάσισε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Αιτία; Το αυξανόμενο κόστος ζωής, το οποίο η κυβέρνηση του Ε. Χέγκερ δεν κατόρθωσε να αντιμετωπίσει αποφασιστικά.

Αυτές οι εκλογές θα οδηγήσουν σε μια μονομαχία μεταξύ, αφενός, των φιλοδυτικών φιλελεύθερων και συντηρητικών κομμάτων και, αφετέρου, δύο αριστερών κομμάτων, πιο ευνοϊκών για τη Ρωσία, όπως είναι το κόμμα Smer του πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, το οποίο αντιτίθεται την αποστολή όπλων στην Ουκρανία και έχει εκφραστεί επανειλημμένως επιφυλακτικά έναντι των δυτικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία του Β. Πούτιν.

Μέχρι στιγμής, η Σλοβακία, η οποία είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει παράσχει σημαντική υποστήριξη στην Ουκρανία,. Στη βοήθεια αυτή συμπεριλαμβάνεται και η αποστολή συστημάτων αεράμυνας S – 300.

Με βάση τις έως τώρα δημοσκοπήσεις, προβλέπεται η εκλογική επικράτηση των ριζοσπαστών έναντι της κεντροδεξιάς συμμαχίας, αν και είναι ακόμη νωρίς για την εξαγωγή στέρεων συμπερασμάτων.

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Καλύπτει διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, διπλωματικές σχέσεις και ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ, έχοντας παρακολουθήσει σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό. Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική.