Διεθνή

Reuters: Υπεξαίρεση 1 δισ. δολαρίων στην πετρελαϊκή εταιρεία Ukrtatnafta

Reuters: Υπεξαίρεση 1 δισ. δολαρίων στην πετρελαϊκή εταιρεία Ukrtatnafta

Πηγή Φωτογραφίας: Interfax-Ukraine

Σε μια ανάρτηση στην εφαρμογή Telegram, η SBU ανέφερε ότι η πρώην διοίκηση της Ukrtatnafta έλαβε ειδοποιήσεις υπόνοιας για την υπόθεση.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι αποκάλυψε υπεξαίρεση ύψους τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων από την πετρελαϊκή εταιρία Ukrtatnafta και τα ομώνυμα διυλιστήρια που μέχρι τον Νοέμβριο ανήκαν εν μέρει στον δισεκατομμυριούχο Ιχόρ Κολομοίσκιι.

Σε μια ανάρτηση στην εφαρμογή Telegram, η SBU ανέφερε ότι η πρώην διοίκηση της Ukrtatnafta έλαβε ειδοποιήσεις υπόνοιας για την υπόθεση.

Προηγουμένως είχε πραγματοποιηθεί έφοδος στο σπίτι του επιχειρηματία στο Ντίπρο καθώς και σε οικία πρώην υπουργού αλλά και σε υπηρεσίες.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ δήλωσε ότι το σπίτι του ερευνήθηκε από αξιωματούχους ασφαλείας την Τετάρτη στο πλαίσιο έρευνας για την αγορά ελικοπτέρων Airbus, όπως ανέφερε το μέσο ενημέρωσης Ukrainska Pravda.

Ένα ελικόπτερο Airbus συνετρίβη στις 18 Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άτομα, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εσωτερικών, Ντένις Μοναστίρσκιι, και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι του υπουργείου.

Η Κρατική Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με το δημοσίευμα της Ukrainska Pravda.

Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό ότι αντίστοιχη έρευνα πραγματοποιήθηκε και στο σπίτι του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Ιχόρ Κολομοίσκιι στο πλαίσιο έρευνας για πιθανά οικονομικά εγκλήματα.

Τις εφόδους επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος, Ντέιβιντ Αραχάμια, προσθέτοντας ότι αντίστοιχες επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στην Εφορία ενώ θα εκδιωχθούν αξιωματούχοι των τελωνειακών αρχών.

Η «Ουκρανία θα αλλάξει κατά τη διάρκεια του πολέμου και αν κάποιος δεν είναι έτοιμος να αλλάξει το κράτος θα τον…βοηθήσει να αλλάξει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η εκστρατεία «αλλαγής» αγγίζει και τον πολύ στενό κύκλο των ανθρώπων του Ουκρανού προέδρου.

Ο Κολομοίσκιι είναι ένας από τους πλουσιότερους άνδρες της Ουκρανίας και κάποτε σύμμαχος του προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι , ο οποίος ξεκίνησε μια εκστρατεία κάθαρσης κατά των πλούσιων επιχειρηματιών, γνωστών ως “ολιγαρχών”, στα τέλη του 2021, πριν η Ρωσία εισβάλει στη γειτονική χώρα πέρυσι.

Ο επιχειρηματίας, ο οποίος κατάγεται από την κεντρική πόλη Ντνίπρο και κατέχει μια σειρά περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου ενός από τα τηλεοπτικά κανάλια με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ουκρανία, υποστήριξε την προεκλογική εκστρατεία του Ζελένσκι το 2019.

Η Ukrainska Pravda, ένα από τα τουλάχιστον τρία πρακτορεία που ανέφεραν την έφοδο στο σπίτι του, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή σχετίζεται με έρευνα για την υποτιθέμενη υπεξαίρεση πετρελαιοειδών και τη διαφυγή τελωνειακών δασμών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από υπαλλήλους της SBU και του Γραφείου Οικονομικής Ασφάλειας της Ουκρανίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments