Διεθνή

Τραμπ: Η προεκλογική εκστρατεία άρχισε – «Μέσα σε 24 ώρες» υπόσχεται να λύσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Τραμπ: Η προεκλογική εκστρατεία άρχισε – «Μέσα σε 24 ώρες» υπόσχεται να λύσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: U.S. News & World Report

Γιατί η προεδρική υποψηφιότητα Τραμπ στις εκλογές του 2024 είναι κάθε άλλο παρά δεδομένη

Λέει ότι θα τα βάλει «με όλο το σύστημα» -«την Αριστερά, τα ΜΜΕ και το βαθύ κράτος»- για να σώσει τις ΗΠΑ, ολοκληρώνοντας «τη μισοτελειωμένη δουλειά του MAGA», όπως είναι το αγγλικό ακρωνύμιο του συνθήματός του «Κάντε την Αμερική Μεγάλη Ξανά».

Μέχρι και ειρηνική λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία «μέσα σε 24 ώρες» υπόσχεται να βρει. Αρκεί ο κόσμος να ψηφίσει και πάλι Ντόναλντ Τραμπ.

Δύο και πλέον μήνες αφότου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2024, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ άρχισε το περασμένο Σαββατοκύριακο την προεκλογική του εκστρατεία, σε «θολό» τοπίο.

Στους Ρεπουμπλικανούς σοβεί ένας εμφύλιος, με τους πιστούς βουλευτές στον Τραμπ να μετατρέπουν σε παζάρι την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, που πλέον ελέγχει το συντηρητικό κόμμα.

Η υποψηφιότητα του ίδιου για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών επισκιάζεται από μια σειρά ερευνών σε βάρος του και ανοικτών «μετώπων» του με την αμερικανική Δικαιοσύνη.

Στο βάθος εν τω μεταξύ αχνοφαίνονται οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι, που περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να ριχτούν και αυτοί στην κούρσα.

Όλα αυτά θέτουν εν αμφιβόλω τις προοπτικές του αμφιλεγόμενου μεγιστάνα των ακινήτων, που ως πρόεδρος των ΗΠΑ παραπέμφθηκε δύο φορές και ως ηττημένος στην κάλπη του 2020 -κάτι που ουδέποτε αναγνώρισε- καταγγέλλεται ότι υποκίνησε εξέγερση με στόχο την ανατροπή της συνταγματικής τάξης.

Οι δυσκολίες που έχει μπροστά του φάνηκαν από την αρχή της προεκλογικής του εκστρατείας.

Πολλοί είπαν ότι ξεκίνησε αργά και ξέπνοα και άλλοι ότι η έναρξή της ήταν πρόωρη, διαβλέποντας μια αγωνιώδη προσπάθεια του Τραμπ να προκαταβάλει αντιπάλους και ποινικές διώξεις.

Εκστρατεία μετ’ εμποδίων

Όχι τυχαία, οι πρώτοι σταθμοί στην προεκλογική περιοδεία του ήταν το Νιου Χάμσαϊρ και η Νότια Καρολίνα.

Πρόκειται για τις δύο πολιτείες απ’ όπου ξεκινούν οι εσωκομματικές ψηφοφορίες σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς για την εκάστοτε ανάθεση του κομματικού προεδρικού χρίσματος και οι οποίες αρκετά συχνά δείχνουν προς τα πού θα πάει το πράγμα…

Ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του ευελπιστούν ότι ήταν το κατάλληλο εφαλτήριο σε μια αργοκίνητη έως τώρα εκστρατεία, που άφησε πολλούς να αναρωτιούνται για το κατά πόσο επιδιώκει να είναι πράγματι υποψήφιος ή εάν πρόκειται για ένα από τα επικοινωνιακά του κόλπα.

«Είμαι πιο θυμωμένος τώρα και είμαι πιο αφοσιωμένος τώρα όσο ποτέ», διακήρυξε ο ίδιος, «επενδύοντας» στην ακροδεξιά ρητορική και στην πόλωση.

«Έχουμε προγραμματίσει τεράστιες συγκεντρώσεις, μεγαλύτερες από ποτέ», είπε από τη Νότια Καρολίνα.

Το προεκλογικό επιτελείο του ανακοίνωσε ότι έστησε ήδη το αρχηγείο του στο Παλμ Μπιτς στη Φλόριντα και ότι προσέλαβε προσωπικό.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι συνεργάτες του έχουν προσεγγίσει πολιτικούς παράγοντες και εκλεγμένους αξιωματούχους για να εξασφαλίσουν υποστήριξη στην υποψηφιότητα Τραμπ.

Ζητούμενο είναι ο αμφιλεγόμενος πρώην πρόεδρος να αποκτήσει προβάδισμα έναντι άλλων Ρεπουμπλικανών, που προετοιμάζουν ακόμη στο παρασκήνιο τις δικές τους εκστρατείες.

Τα μαντάτα ωστόσο από το Νιού Χαμσάιρ δεν είναι ενθαρρυντικά για τον πρώην πρόεδρο. Τελευταία δημοσκόπηση έδειξε τα ποσοστά του να βαίνουν μειούμενα στο 30%, σε αντίθεση με την αύξηση που καταγράφουν εκείνα μιας πιθανής υποψηφιότητας του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη της Φλόριντα -χαρακτηριζόμενου και ως «έξυπνου Τραμπ»- Ρον ΝτεΣάντις.

Ήδη συγκεντρώνει 42% στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων της πολιτείας.

Κυνηγώντας το χρήμα

Η προεκλογική εκστρατεία εν τω μεταξύ -ακόμη και για το κομματικό χρίσμα- είναι μια ακριβή υπόθεση, που απαιτεί γενναίους δωρητές και βαθιές τσέπες.

Για τον Τραμπ, αυτό συνήθως δεν αποτελούσε πρόβλημα στο παρελθόν.

Τώρα ωστόσο φαίνεται να δυσκολεύεται, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το προεκλογικό επιτελείο του, τουλάχιστον στο φόντο αυστηρών κανονισμών για τη συγκέντρωση κεφαλαίων.

Έτσι λοιπόν στις πρώτες έξι εβδομάδες από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, στις 15 Νοεμβρίου, συγκεντρώθηκαν 9,5 εκατομμύρια δολάρια.

Ήτοι 201.600 δολάρια κατά μέσο όρο την ημέρα: ένα μικρό κλάσμα των ποσών που είχαν συγκεντρωθεί ενόψει των προηγούμενων εσωκομματικών εκλογών, και στα δύο κόμματα.

Κατά πολλούς αναλυτές, αυτό αποτελεί πρακτικά μήνυμα ότι η απήχηση του Τραμπ σε ορισμένους συντηρητικούς κύκλους έχει αρχίσει να συρρικνώνεται.

Σε μια προσπάθεια πάντως να ενισχύσει τις δωρεές, η ομάδα του πρώην προέδρου έχει τώρα προσλάβει την εταιρεία μάρκετινγκ Campaign Inbox, στοχεύοντας στην ψηφιακή συγκέντρωση κεφαλαίων και σε μικροδωρητές από την εκλογική του βάση.

Η επιστροφή του στο Facebook αναμένεται να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια.

Μέχρι ποιού σημείου παραμένει ωστόσο ένα κρίσιμο ερώτημα.

Τα μεγάλα ζόρια άλλωστε δεν έχουν ακόμη αρχίσει.

Ο ανταγωνισμός αναμένεται οσονούπω να ενταθεί, με την ανακοίνωση κι άλλων υποψηφιοτήτων για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Στη σειρά περιμένουν ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς -ορκισμένος σήμερα αντίπαλος του Τραμπ- ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι και, φυσικά, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις.

Το μεγάλο… ξεκαθάρισμα

Αποκαλύπτοντας μια βαθιά ανησυχία, o Τραμπ υιοθέτησε οξείς τόνους απέναντι στον βασικότερο εσωκομματικό αντίπαλό του από τη Φλόριντα.

«Είναι ΟΚ εάν [ο ΝτεΣάντις] θέσει υποψηφιότητα. Είμαι πολύ ψηλά στις δημοσκοπήσεις», υποστήριξε μιλώντας στο Associated Press.

«Θα κάνει αυτό που θέλει», προσέθεσε. Εάν όμως το πράξει «μια μεγάλη πράξη απιστίας», υποστήριξε. «Γιατί, ξέρετε, εγώ τον έβαλα στα πράγματα» συνέχισε, αναφερόμενος στην πανηγυρική επανεκλογή του κυβερνήτη στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

«Δεν είχε καμία ευκαιρία», είπε ο Τραμπ. «Η πολιτική του ζωή είχε τελειώσει»…

«Όταν είσαι εκλεγμένος αξιωματούχος, πρέπει να παίρνεις όλων των ειδών τις αποφάσεις», απάντησε έμμεσα ο ΝτεΣάντις. «Και το καλό είναι ότι ο λαός είναι σε θέση να αποφανθεί επ’ αυτού, είτε σε επανεκλέξει, είτε όχι».

Οι φήμες οργιάζουν ότι μέχρι τα τέλη της άνοιξης ο 44χρονος κυβερνήτης της Φλόριντα θα επισημοποιήσει την υποψηφιότητά του για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Αν και οι πολιτικές θέσεις του δεν διαφέρουν πολύ από αυτές του Τραμπ -και δη σε θέματα φύλου και μετανάστευσης- προβάλλεται ήδη ως ένας πολιτικός ροκ σταρ.

Πολλοί Ρεπουμπλικανοί λένε κρυφά ή ανοιχτά ότι το κόμμα χρειάζεται να αλλάξει πια «σελίδα».

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει απαραίτητα και οριστικό κλείσιμο του «κεφαλαίου» του τραμπισμού, που κυριαρχεί εσωκομματικά εδώ και οκτώ χρόνια.

Για την ακρίβεια, όπως παρατηρεί και το περιοδικό Time, «ο ίδιος ο Τραμπ μπορεί να μην είναι πλέον το άβαταρ αυτής της ιδεολογίας».

Το περιέγραψε πιο γλαφυρά τις προάλλες στο talk show του ο Τζίμι Κίμελ, σχολιάζοντας την προειδοποίηση του Τραμπ στον ΝτεΣάντις περί «απιστίας».

«Και, ξέρετε», είπε ο Αμερικανός τηλεπαρουσιαστής του δικτύου ABC, «η αφοσίωση σημαίνει τα πάντα για τον τύπο που απάτησε την τρίτη γυναίκα του με μια πορνοστάρ και σκέφτηκε ότι θα ήταν ωραία ιδέα να κρεμάσει τον αντιπρόεδρό του»…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments