Διεθνή

Daily Mail – Ρωσία: Κατασκευάζει ρομποτικά συστήματα μάχης κόντρα στα Leopard της Ουκρανίας

Daily Mail – Ρωσία: Κατασκευάζει ρομποτικά συστήματα μάχης κόντρα στα Leopard της Ουκρανίας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου- Doureios

Φέρεται να αναπτύσσονται στην ανατολική Ουκρανία - Παραμένει ασαφές πόσο αποτελεσματικά θα είναι στη μάχη

Πυρ και μανία η Μόσχα μετά την απόφαση των χωρών της Δύσης να συστρατευθούν ώστε να ενισχύσουν στρατιωτικά την Ουκρανία με άρματα μάχης Leopard. Λίγες εβδομάδες προτού συμπληρωθεί ένας χρόνος από την έναρξη της ρωσικής εισβολής και με τις φήμες περί επικείμενου ηχηρού χτυπήματος από το Κρεμλίνο να φουντώνουν, η Ρωσία αναπτύσσει νέα «ρομποτικά άρματα μάχης» στην ανατολική Ουκρανία.

Στην αποκάλυψη της συγκεκριμένης πληροφορίας προχωρά η βρετανική Daily Mail που επισημαίνει ότι η Μόσχα έχει στραφεί στα μη επανδρωμένα «ρομποτικά συστήματα μάχης» Marker που είναι οπλισμένα με πολυβόλα 7,62 χιλιοστών και αντιαρματικούς πυραύλους.

Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά και τον έλεγχο στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, λένε οι κατασκευαστές τους.

«Τα τέσσερα πρώτα ρομπότ Marker έφτασαν στην περιοχή αυστηρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Ρογκόζιν, πρώην επικεφαλής της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Έδειξε πλάνα από τα ρομπότ, τα οποία φαίνεται να έχουν γυριστεί στο Ταγκανρόγκ και όχι στην ουκρανική εμπόλεμη ζώνη. Παραμένει ασαφές πόσο αποτελεσματικά θα είναι στη μάχη, ή αν μπορούν να λειτουργήσουν σε απόσταση μεγαλύτερη από ορισμένα χιλιόμετρα από τον ελεγκτή τους.

Όσον αφορά στο βασικό πλεονέκτημα των Leopard 2, που τα κάνει να θεωρούνται από πολλούς συμμάχους ως η πλέον κατάλληλη επιλογή για την Ουκρανία, είναι ότι υπάρχουν σε επαρκείς ποσότητες ώστε να μπορεί να αποσταλεί ικανός αριθμός στο Κίεβο.

Επίσης, είναι «ευκολότερα» από άποψης συντήρησης και επιμελητείας, ενώ υπάρχουν πολλά σε ευρωπαϊκές χώρες ώστε να μπορούν να φτάσουν εύκολα στην Ουκρανία – καθώς και να υποστηριχθούν αποτελεσματικά με ανταλλακτικά, τεχνογνωσία και εκπαίδευση πληρωμάτων.

Τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του Leopard 2 Α6

Το βάρος του είναι 62,3 τόνοι, έχει συνολικό μήκος με την κάννη 9,97 μέτρα (μήκος 7,7 μέτρα) πλάτος 3,74 μέτρα, συνολικό ύψος 3 μέτρα, ενώ το πλήρωμά του είναι τετραμελές. Το άρμα μάχης έχει συνολική ιπποδύναμη 1.500 ίππων και κιβώτιο ταχυτήτων Renk HSWL 354, που του επιτρέπει να κινείται με ταχύτητα 68-72 χλμ./.ώρα επί του οδοστρώματος και 55 χλμ./ώρα εκτός οδοστρώματος, ενώ η αυτονομία του φτάνει τα 500-550 χλμ.

Η σχέση ιπποδύναμης με το βάρος του άρματος είναι 24 ίπποι ανά τόνο, γεγονός που του δίνει μεγάλη ευκινησία στο πεδίο της μάχης. Ο οπλισμός του Leopard 2 Α6 αποτελείται από το βασικό πυροβόλο των 120 χλστ./L55λείας κάννης της εταιρείας Rheimetall AG. Το άρμα διαθέτει επίσης αυτόματο σύστημα τροφοδοσίας του πυροβόλου και η διαδικασία εκτελείται από τον γεμιστή.

Έχει συνολικά 42 βλήματα για το κύριο πυροβόλο, εκ των οποίων τα 15 είναι έτοιμα για χρήση και τα υπόλοιπα αποθηκευμένα σε προστατευόμενο από εκρήξεις χώρο, που βρίσκεται στο εμπρόσθιο μέρος του σασί αριστερά από τη θέση του οδηγού. Το πολυβόλο MG-3 του άρματος έχει διαμέτρημα 7,62 χιλιοστών όπως και το πολυβόλο, το οποίο το χειρίζεται ο αρχηγός του πληρώματος στην οροφή.

Τέλος, εκατέρωθεν του πύργου είναι τοποθετημένοι 16 συνολικά εκτοξευτές καπνογόνων. Το Σύστημα Ελέγχου Πυρός του Leopard 2A6 αποτελείται από το βασικό σκοπευτικό του πυροβολητή με σταθεροποιημένο καθρέπτη στους δύο άξονες, το τηλέμετρο Laser, τη θερμική κάμερα Ophelios, τη μονάδα ελέγχου του πυροβολητή και του αρχηγού, την οθόνη του αρχηγού, τον υπολογιστή, τα χειριστήρια του αρχηγού, τον βαλλιστικό υπολογιστή, τον αισθητήρα ανύψωσης του πυροβόλου και τον αισθητήρα ανέμου.

Η ύπαρξη του αυτόνομου περισκόπιου του αρχηγού με την ενσωματωμένη θερμική κάμερα, δίνει τη δυνατότητα στο πλήρωμα να μπορεί να αντιμετωπίζει πολλαπλούς στόχους. Επιπρόσθετα, έχει τοποθετηθεί σύστημα GPS, ενώ μπορεί να τοποθετηθεί το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης Iniochos.

Η θωράκιση του άρματος είναι αυτή που διακρίνει τα Leopard 2 Α6 από τις υπόλοιπες εκδόσεις, τουλάχιστον εξωτερικά καθώς έχει αυξηθεί με την προσθήκη πλακών συνθετικής θωράκισης τρίτης γενιάς που σχηματίζουν τοξοειδή διαμόρφωση στο εμπρόσθιο μέρος του άρματος. Τα τμήματα αυτά της θωράκισης μπορούν να αφαιρεθούν σε περίπτωση που το άρμα χτυπηθεί. Επιπλέον, διαθέτει πλήρη θωράκιση οροφής.

Αυτό σημαίνει ότι το άρμα προστατεύεται από πλήγματα υποπυρομαχικών, βομβιδίων, και πυραύλων εδάφους-εδάφους. Το σοβιετικό T-62 ήταν το πρώτο κύριο άρμα μάχης που εξοπλίστηκε με τέτοιο πυροβόλο. Όμως οι Γερμανοί ακολούθησαν το παράδειγμά τους. Το πρώτο δυτικό τανκ που οπλίστηκε με ένα τυπικό πυροβόλο όπλο 120 mm ονομάστηκε Leopard 2.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments