Διεθνή

Η ισπανική κυβέρνηση προειδοποιεί για μεγάλη ρωσική επίθεση

Η ισπανική κυβέρνηση προειδοποιεί για μεγάλη ρωσική επίθεση

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/wikipedia

Η ισπανική κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ προειδοποιεί για το ενδεχόμενο μια μεγάλης επίθεσης διαρκείας εναντίον της Ουκρανίας, με στόχο να επιφέρει πλήγμα στην εσωτερική ενότητα του δυτικού μπλοκ δυνάμεων.

Η ισπανική κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ προειδοποιεί για το ενδεχόμενο μια μεγάλης επίθεσης διαρκείας εναντίον της Ουκρανίας, με στόχο να επιφέρει πλήγμα στην εσωτερική ενότητα του δυτικού μπλοκ δυνάμεων.

Ακριβέστερα η υπουργός Άμυνας της κεντροαριστερής κυβέρνησης, Μαργαρίτα Ρόμπλες, προειδοποίησε ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για τους χειμερινούς μήνες και αναμένεται να ξεκινήσει μια μεγάλη επίθεση κατά της Ουκρανίας. Στόχος είναι το αρραγές μέτωπο της Δύσης, ιδίως της Ευρώπης. Για την υπουργό Άμυνας, «θα υπάρξει ένα απολύτως σκληρό πολεμικό έτος, επειδή η Ρωσία θέλει να εξασθενήσει στρατιωτικά και διεθνοπολιτικά την Ευρώπη και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «από καλύτερη θέση».

Σχετικά με τις τελευταίες ρωσικές επιθέσεις σε αμάχους και σε δομές ζωτικής σημασίας των πόλεων, η Ρόμπλες επέκρινε ότι «οι Ρώσοι παραβιάζουν όλους τους κανόνες του δικαίου του πολέμου και με τεράστιες σφαγές  εναντίον του ουκρανικού πληθυσμού». Από αυτή την άποψη, τόνισε ότι «οι Ουκρανοί πολίτες αντιστέκονται σαν πραγματικοί ήρωες».

Κατά την ομιλία της, επανέλαβε ότι η Ισπανία δεν θα στείλει στην Ουκρανία τα αεροπλάνα που ζητεί ο πρόεδρος Β. Ζελένσκι γιατί «δεν έχει αυτά τα αεροπλάνα» και αναφορικά με την αποστολή των αρμάτων μάχης τύπου Leopard, δεν θέλησε να αποκαλύψει την ημερομηνία της αποστολής: «Η Ισπανία ήταν πάντοτε πολύ διακριτική σε όλα αυτά τα θέματα γιατί υπάρχουν πολλά προβλήματα γύρω από τις στρατιωτικές αποστολές».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Β.  Ζελένσκι,  επέμεινε αυτήν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, στη συνάντηση που είχε με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ανάγκη αποστολής πολεμικών αεροσκαφών. Υπενθυμίζεται ότι είναι ένα θέμα,  για το οποίο ο Ουκρανός ηγέτης ζήτησε να ενταθεί περαιτέρω η πίεση εναντίον της Ρωσίας με κυρώσεις που επηρεάζουν τη ρωσική «πολεμική μηχανή».

Ωστόσο, η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας επεσήμανε ότι, από την έναρξη του πολέμου, η Ισπανία εμπλέκεται στην πολεμική διένεξη, με «ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια, στέλνοντας στο Κίεβο στρατιωτικό εξοπλισμό».

Για τον λόγο αυτό, επέμεινε ότι «η Ισπανία είναι σταθερά δεσμευμένη να βοηθά τους Ουκρανούς πολίτες, ακριβώς για να υπερασπιστεί τη ζωή τους, ότι θα το κάνει πάντα διακριτικά και σε πλήρη συμφωνία με τους εταίρους και τους συμμάχους της».

«Η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο όχι μόνο με την Ουκρανία, αλλά και με ολόκληρη την ΕΕ», είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Κατά τον Ισπανό ηγέτη, ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν «χρησιμοποιεί την ενέργεια ως πολεμικό εργαλείο», επειδή απειλείται από τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, παρά το ότι ο Πούτιν κατάφερε να ανεβάσει την τιμή της ενέργειας στην Ευρώ, ο Σάντσεθ επέμεινε ότι η Μόσχα ωθεί στην πραγματικότητα την ΕΕ πιο κοντά, φέρνει τις ευρωπαϊκές χώρες σε πιο στενή συνεργασία μεταξύ τους.

Η Ισπανία έχει ταχθεί εξ αρχής υπέρ της ουκρανικής πλευράς και οι δηλώσεις της υπουργού Άμυνας δεν έρχονται στην επικαιρότητα σαν «κεραυνός εν αιθρία», αλλά εγγράφονται σε μια προοπτική συνέχειας της αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής των Ισπανών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments