Διεθνή

Μετά το Καχρανμάρας η Κωνσταντινούπολη;

Μετά το Καχρανμάρας η Κωνσταντινούπολη;

Πηγή Φωτογραφίας: th.hotels.com

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι εντάσεις στην περιοχή αυξάνονται με αλματώδη ρυθμό.

Ο θλιβερός απολογισμός των δεκάδων χιλιάδων θυμάτων στην πόλη της νότιας Τουρκίας κινητοποιεί την επιστημονική κοινότητα, η οποία προειδοποιεί ανοιχτά πλέον για το ισχυρό ενδεχόμενο μιας σοβαρής σεισμικής δόνησης στην ιστορική Κωνσταντινούπολη. Διαπρεπείς σεισμολόγοι τονίζουν ότι η πιθανότητα ενός σοβαρού σεισμού στην Κωνσταντινούπολη μέσα στα επόμενα χρόνια είναι πολύ υψηλή. Πιο συγκεκριμένα, Γερμανοί ερευνητές αναμένουν ισχυρό σεισμό για την περιοχή της Κωνσταντινούπολης τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι εντάσεις στην περιοχή αυξάνονται με αλματώδη ρυθμό.

Ο Δρ. Χάιντριχ Κοππ από το Κέντρο Μελετών Ωκεανών του Πανεπιστημίου του Κιέλου δηλώνει, χωρίς περιστροφές, ότι ο τελευταίος μεγάλος σεισμός εδώ συνέβη το 1766 και η ένταση στην Κωνσταντινούπολη αυξάνεται από τότε. Ο Δρ. Κοπ προσθέτει ότι, προς το παρόν, υπάρχει ένα κενό κίνησης έως και τεσσάρων μέτρων στην περιοχή της γραμμής ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας και, όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει, «αυτό το βάθος είναι πάρα πολύ μεγάλο». Εάν η συσσωρευμένη τάση εκφορτιστεί μονομιάς, όπως συνέβη στον σεισμό στη νοτιοανατολική Τουρκία, αυτό θα είχε ιδιαίτερα σοβαρές συνέπειες και στην Κωνσταντινούπολη.

Από την πλευρά του, ο Δρ. Μάρκο Μπόνχοφ, από το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Γεωεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ, μιλά για σεισμό, ο οποίος επέρχεται στην Κωνσταντινούπολη και ο οποίος αναμένεται να είναι άνω των 7 βαθμών: «Ένας σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών έχει καθυστερήσει εκεί». Συνολικότερα, τέτοιες σεισμικές δονήσεις καταλήγουν σε μια ξαφνική και πλήρη ταλάντωση. Το έδαφος, στο οποίο βρίσκεται η Κωνσταντινούπολη, δεν είναι στέρεο σε πολλές συνοικίες, ιδίως το νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης, το οποίο έχει χτιστεί επάνω σε παλαιά λιμνοθάλασσα, που, όμως, σήμερα έχει στερέψει.

Τέλος, από το 1939 παρατηρούνται σεισμοί κατά μήκος της γραμμής του ρήγματος, μετακινούμενοι από ανατολικά προς δυτικά και όλο και πιο κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός, το επίκεντρο του οποίου ήταν η πόλη Izmit, μόλις 80 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη, σημειώθηκε το 1999.

Με αναφορές από: DW/SSB, ET.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments