Πολιτική

Νέος πρόεδρος της Κύπρου ο φιλελεύθερος Ν. Χριστοδουλίδης

Νέος πρόεδρος της Κύπρου ο φιλελεύθερος Ν. Χριστοδουλίδης
Όγδοος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εκλέγεται ο υποψήφιος του φιλελεύθερου χώρου Νίκος Χριστοδουλίδης

Όγδοος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εκλέγεται ο υποψήφιος του φιλελεύθερου χώρου Νίκος Χριστοδουλίδης, αφήνοντας στην δεύτερη θέση τον υποψήφιο της αριστεράς Αντρέα Μαυρoγιάννη, ο οποίος προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να σημειώσει την ανατροπή στον δεύτερο γύρο.

Με καταμετρημένο το 72% των ψηφοδελτίων, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συγκεντρώνει το 51,9% των ψήφων και ο Αντρέας Μαυρογιάννης, ο υποψήφιος υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ, έρχεται δεύτερος στις προτιμήσεις των πολιτών.

Η αποχή δεν κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα και η συμμετοχή των 561.000 Κυπρίων εκλογέων έφτασε στο 72, 45%.

Ο Α. Μαυρόγιαννης επικοινώνησε με τον νέο πρόεδρο της Κύπρου και τον συνεχάρη για την εκλογή του.

Από την ελλαδική πλευρά, ο πρωθυπουργός της Χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε πριν από λίγο στον Νίκο Χριστοδουλίδη, του ευχήθηκε καλή δύναμη στα νέα καθήκοντά του και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Αθήνα.

Με τον νέο Κύπριο πρόεδρο επικοινώνησαν επίσης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, καθώς επίσης και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στον Νίκο Χριστοδουλίδη ευχήθηκε επίσης και ο υποψήφιος στον πρώτο γύρο του δεξιού Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, όπως επίσης και ο απερχόμενος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Συγκεκριμένα, ο  Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε πως «ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα είναι δίπλα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στα δύσκολα για τον τόπο μας. Για τον χειρισμό του εθνικού μας ζητήματος, την οικονομία, τα κοινωνικά ζητήματα και το μεταναστευτικό. Δεν χρειάζεται η συμμετοχή στην Κυβέρνηση για να συμπεριφέρεσαι υπεύθυνα για τον τόπο σου. Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να λογαριάζει στη στήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού για την προκοπή του τόπου μας».

Ο κεντρώος Νίκος Χριστοδουλίδης διετέλεσε κυβερνητικός εκπρόσωπος και στη συνέχεια υπουργός Εξωτερικών από το 2018 έως το 2022, υπό τον δεξιό πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Στη συνέχεια, ανακοίνωσε την ανεξάρτητη προεδρική υποψηφιότητά του τον Ιούνιο του 2022.

Προτείνει  «ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο», θεσμικές μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και υπόσχεται «μηδενική ανοχή» κατά της διαφθοράς.

Παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων κοριτσιών, επιθυμεί ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων ασύλου με στόχο τους τρεις φακέλους το μήνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments