Γεωπολιτικά

H Αυστρία διολισθαίνει ξανά στην εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο

H Αυστρία διολισθαίνει ξανά στην εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου- Magnesia News

Η αυστριακή κυβέρνηση διστάζει να σταματήσει την επιστροφή του φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου, επικαλούμενη ανησυχίες για την απαλλοτρίωση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στο κράτος.

Λίγες χώρες εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο περισσότερο από την Αυστρία. Όταν το Κρεμλίνο επιτέθηκε στην Ουκρανία, το 80% των ροών φυσικού αερίου προς την αυστριακή αγορά προέρχονταν από την Gazprom, λόγω της πλούσιας ιστορίας των συμφωνιών φυσικού αερίου με τη Ρωσία.

Κατά καιρούς, η Gazprom προμήθευε λιγότερο από το 30% του όγκου για τον οποίο είχε συνάψει συμβόλαιο με την μεγάλη αυστριακή εταιρεία ενέργειας OMV. Πλέον, αυτές οι ροές φυσικού αερίου έχουν επανέλθει στο 100%, γεγονός που έχει οδηγήσει σε εκκλήσεις προς την κυβέρνηση να παρέμβει για να αποφύγει η Ρωσία να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό της μέσω των πωλήσεων φυσικού αερίου.

«Η OMV έχει μακροχρόνια συμβόλαια με τη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ στο ZIB2 την Παρασκευή.

«Εάν οι Ρώσοι συνεχίσουν να παραδίδουν, τότε δεν μπορώ να απαγορεύσω στην OMV να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις», πρόσθεσε. «Πώς το φαντάζεστε αυτό, με έναν νόμο περί απαλλοτρίωσης;» πρόσθεσε.

Σε αντίθεση με τη Γερμανία, που κάποτε ήταν ο μοναδικός μεγαλύτερος αγοραστής αερίων υδρογονανθράκων από τη Ρωσία και σύμμαχος στην αντίσταση σε ένα εμπάργκο φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ, η Αυστρία διολισθαίνει ξανά στην εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Τον Δεκέμβριο του 2022, περίπου το 70% του φυσικού αερίου προερχόταν από τη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία της ρυθμιστικής αρχής E-Control. Η Αυστρία έχει αγοράσει ρωσικό φυσικό αέριο αξίας 7 δισεκατομμυρίων ευρώ από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, σύμφωνα με το φιλελεύθερο κόμμα NEOS.

Ο Νεχάμερ δήλωσε ότι ο περιορισμός της ποσότητας του ρωσικού αερίου που ρέει στην Αυστρία σημαίνει ότι «η OMV θα παραβίαζε τη σύμβαση». Δεδομένου ότι η Αυστρία κατέχει το 31,5% της εταιρείας, κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν απώλειες για την κυβέρνηση, πρόσθεσε.

«Είναι θέμα εξασφάλισης των κρατικών περιουσιακών στοιχείων και διατήρησης των υφιστάμενων συμβάσεων όσο το δυνατόν περισσότερο», δήλωσε.

Πηγή: EURACTIV.de, (Nikolaus J. Kurmayer)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments