Γεωπολιτικά

Η Ολλανδία ανοίγει τις πόρτες της στους πληγέντες από τον σεισμό στην Τουρκία

Η Ολλανδία ανοίγει τις πόρτες της στους πληγέντες από τον σεισμό στην Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου- The Washington Post

Το αίτημα του ολλανδικού Εργατικού Κόμματος για χαλάρωση της πολιτικής αποδοχής εισόδου στη χώρα για τους Τούρκους και τους Σύρους σεισμοπαθείς, αν και δεν υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με τα πιθανά μέτρα, είναι κάτι που μπορεί να υποστηρίξει το υπουργικό συμβούλιο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Wopke Hoekstra στην κυριακάτικη εκπομπή του WNL.

Το Εργατικό Κόμμα (PvdA) ζητά από την κυβέρνηση να χαλαρώσει τους κανόνες χορήγησης βίζας για τα Τούρκους και Σύριους σεισμόπληκτους, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα μπορούν να ταξιδέψουν προσωρινά για να μείνουν με τα μέλη της οικογένειάς τους στην Ολλανδία.

Ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών έπληξε την Τουρκία και τη γειτονική Συρία νωρίς το πρωί της 6ης Φεβρουαρίου, ρίχνοντας ολόκληρες πολυκατοικίες, καταστρέφοντας νοσοκομεία και αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους τραυματισμένους ή άστεγους.

«Πολλοί Ολλανδοί έχουν συγγενείς στην Τουρκία και τη Συρία που έχουν πληγεί σοβαρά από τον σεισμό. Το PvdA ζητά από το υπουργικό συμβούλιο να χαλαρώσει την πολιτική θεωρήσεων, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να φιλοξενηθούν προσωρινά σε συγγενείς στην Ολλανδία», έγραψε στο Twitter η βουλευτής του PvdA Kati Piri το Σάββατο.

Απαντώντας στο αίτημα του PvdA που αναφέρει ότι η Γερμανία και το Βέλγιο χαλαρώνουν επί του παρόντος την αντίστοιχη πολιτική τους για να βοηθήσουν τους σεισμοπαθείς, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θέλει να μάθει ακριβώς τι μέτρα έχουν εφαρμόσει οι δύο χώρες πριν προχωρήσει.

Είναι «αυταπάτη» να πιστεύει κανείς ότι τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τον σεισμό θα μπορούσαν να λυθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες» (δεδομένου ότι η βίζα ισχύει μόνο για τρεις μήνες) σημείωσε σχετικά η ολλανδική κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι «θα χρειαστούν χρόνια για την ανοικοδόμηση της χώρας».

Το Σάββατο, το μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 Hercules του υπουργείου Άμυνας πραγματοποίησε τις δύο πρώτες πτήσεις ιατρικής εκκένωσης στην Τουρκία.

«Το C-130 Hercules είναι πλέον στην Τουρκία. Οι πρώτοι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία χθες. Το αμπάρι του μεταγωγικού αεροσκάφους έχει μετατραπεί σε ιατρείο, ώστε η ιατρική βοήθεια να παρέχεται και στον αέρα», έγραψε στο Twitter η υπουργός Άμυνας Kajsa Ollongren.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η σουηδική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα φιλοξενήσουν τον Μάρτιο διάσκεψη δωρητών για τους πληγέντες της Τουρκίας και της Συρίας.

Πηγή: EURACTIV.com, (Sofia Stuart Leeson)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments