Διεθνή

Γαλλία: Η κυβέρνηση ζητάει από τα σούπερ μάρκετ να συμφωνήσουν σε ένα «καλάθι του νοικοκυριού»

Γαλλία: Η κυβέρνηση ζητάει από τα σούπερ μάρκετ να συμφωνήσουν σε ένα «καλάθι του νοικοκυριού»

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Η κυβέρνηση επιδιώκει από τον επόμενο μήνα οι αλυσίδες να πωλούν ένα καλάθι περίπου 50 καθημερινών ειδών σε εκπτωτικές τιμές

Να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να τα βγάλουν πέρα με τις υψηλές τιμές προέτρεψε τα σουπερμάρκετ ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, ζητώντας τους συγκεκριμένα να συμφωνήσουν σε ένα αντιπληθωριστικό καλάθι καθημερινών βασικών προϊόντων σε χαμηλές τιμές, κάτι αντίστοιχο, δηλαδή, προς το ελληνικό «καλάθι του νοικοκυριού».

«Η αύξηση στις τιμές των τροφίμων προκαλεί μεγάλη ανησυχία και όλοι πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί, περιλαμβανομένων των καταστημάτων λιανικής», δήλωσε ο Λεμέρ μιλώντας στο ραδιοσταθμό RTL. «Η κυβέρνηση πρέπει να πράξει αυτό που της αναλογεί, αλλά και τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων πρέπει να κάνουν περισσότερα», πρόσθεσε.

Οι αλυσίδες

Η κυβέρνηση επιδιώκει οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής, όπως οι Carrefour, Casino, αλλά και οι αλυσίδες με οικογενειακή παράδοση – ιδιοκτήτες των αλυσίδων παντοπωλείων όπως οι Auchan και E. Leclerc, να πωλούν από τον ερχόμενο μήνα ένα καλάθι περίπου 50 καθημερινών ειδών σε εκπτωτικές τιμές.

Εντούτοις μόνο οι Systeme U και Lidl, έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν στην κυβερνητική πρωτοβουλία, ενώ ορισμένες αλυσίδες λιανικής, όπως η Carrefour, υποστηρίζουν πως έχουν ήδη αναλάβει δράση παγώνοντας τις τιμές σε αριθμό αγαθών.

Συνεχίζονται οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα

Η επίσημη στατιστική υπηρεσία INSEE προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα παραμείνει στο 13% το πρώτο φετινό εξάμηνο.

Οι τιμές των τροφίμων αναμένεται ότι θα αυξήσουν τους ερχόμενους μήνες το συνολικό πληθωρισμό, ο οποίος προβλέπεται εντούτοις ότι θα μειωθεί από 6,0% των Ιανουάριο σε 5,0% τον Ιούνιο.

Το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησε πέρυσι έρευνα για τα περιθώρια κέρδους των καταστημάτων λιανικής τροφίμων, αλλά δεν βρήκε στοιχεία για “καπέλα” στις τιμές.

«Γραμμή» από Ελλάδα

Η είδηση επιβεβαιώνει όσα είχε γράψει ο ΟΤ τον Ιανουάριο, ότι ένα από τα μέτρα που σκέφτονται στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών για να καταπολεμηθεί η πληθωριστική κρίση στη χώρα είναι η δημιουργία ενός «Καλαθιού του νοικοκυριού» α λα… γαλλικά και στο οποίο θα περιλαμβάνετια ένας αριθμός προϊόντων πρώτης ανάγκης και τα οποία θα προσφέρονται σε χαμηλές τιμές.

Μάλιστα πριν από αυτό, στελέχη του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών ζήτησαν από τους συναδέλφους τους στη χώρα μας το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Επί του θέματος είχε κάνει και ανάρτηση στο twitter ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Καλάθι του νοικοκυριού αλά γαλλικά: o γάλλος ΥΠΟΙΚ επιβεβαιώνει ότι μελετούν τη δημιουργία καλαθιού του νοικοκυριού, με 20 αρχικά προϊόντα (τρόφιμα κλπ) για τα οποία οι μεγάλες αλυσίδες θα δεσμευθούν να κρατήσουν τις τιμές στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο», έγραψε χαρακτηριστικά.

Εκτός από τη Γαλλία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ακόμη μία χώρα εξετάζει τη δημιουργία του δικού της «καλαθιού».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments