Διεθνή

Politico: Πώς ο Μακρόν αποτυγχάνει να ηγηθεί της Ευρώπης για την Ουκρανία

Politico: Πώς ο Μακρόν αποτυγχάνει να ηγηθεί της Ευρώπης για την Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Εμμανουέλ Μακρόν έχασε την ευκαιρία να ηγηθεί της απάντησης της Ευρώπης στον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστηρίζουν ορισμένοι διπλωμάτες.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν έχασε την ευκαιρία να ηγηθεί της απάντησης της Ευρώπης στον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστηρίζουν ορισμένοι διπλωμάτες.

Όταν ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι ταξίδεψε στη Δυτική Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα για να συγκεντρώσει την υποστήριξη στον αγώνα της χώρας του εναντίον της Ρωσίας, έκανε μια στάση την τελευταία στιγμή στο Παρίσι.

Η στάση του Μακρόν απέναντι στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας έχει συχνά αποδειχτεί ανεξιχνίαστη στους συμμάχους που αναρωτιούνται γιατί η Γαλλία φαινόταν να αντισταθμίζει τα στοιχήματά της επιδιώκοντας διάλογο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και προβάλλοντας την ανάγκη για «εγγυήσεις ασφαλείας» για τη Μόσχα.

Η συμβολή του Παρισιού στη συνολική πολεμική προσπάθεια ήταν σημαντικά μικρότερη σε σχέση με αυτήν της Γερμανίας, τόσο σε απόλυτες τιμές όσο και ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. από το Βερολίνο, σύμφωνα με μια κατάταξη του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία που ενημερώθηκε στα τέλη του περασμένου έτους.

Ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η πιο πρόσφατη υπόσχεση του Μακρόν να παραδώσει οβίδες Caesar και, από κοινού με την Ιταλία, ένα σύστημα αεράμυνας MAMBA, η συνολική προσπάθεια υποστήριξης της Γαλλίας είναι πιθανό να παραμείνει πολύ χαμηλότερη από αυτή των μεγαλύτερων βοηθών το 2023. Από τον Νοέμβριο, η Πολωνία είχε δεσμευτεί περισσότερα από 3 δισ. ευρώ σε βοήθεια, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προσφέρει περισσότερα από 7 δισ. ευρώ. Η Γαλλία, αντίθετα, πρόσφερε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ — τοποθετώντας τη χώρα πολύ κάτω από τους δυτικούς συμμάχους όσον αφορά το ποσοστό του ΑΕΠ.

Επιπλέον, όταν ο Ζελένσκι έφυγε από την Ουκρανία για να επισκεφθεί δυτικούς ηγέτες την περασμένη εβδομάδα, το Παρίσι δεν απηύθυνε επίσημη πρόσκληση — και η συνάντηση με τον Μακρόν σχεδόν δεν συνέβη. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε αρχικά προγραμματίσει να περάσει το βράδυ στο θέατρο με τη σύζυγό του. Μόνο όταν οι βοηθοί είδαν πλάνα από την επίσημη ομιλία του Ζελένσκι στο Westminster Hall του Λονδίνου, έσπευσαν να στείλουν μια πρόσκληση και κανόνισαν την επίσκεψη αργά το βράδυ στο Παρίσι, σύμφωνα με αξιωματούχο των Ηλυσίων.

Δεν είναι περίεργο λοιπόν που ο Ζελένσκι παραλίγο να χάσει το Παρίσι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments