Διεθνή

ΕΜΑ: Μία φορά ετησίως ο εμβολιασμός κατά της Covid

ΕΜΑ: Μία φορά ετησίως ο εμβολιασμός κατά της Covid

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Για την προώθηση ετήσιου εμβολιασμού κατά της Covid -19 κατά τα πρότυπα του εμβολιασμού της γρίπης αλλά και τα νέα στοιχεία της υποπαραλλαγής του ιού ενημέρωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA)

Παρόλο που ο ιός που προκαλεί το COVID δεν συμπεριφέρεται ακόμη όπως ένας εποχικός ιός που εμπλέκεται στα χειμερινά κύματα στα εύκρατα κλίματα, ο επικεφαλής του EMA για τις απειλές κατά της υγείας και τη στρατηγική εμβολίων,Μάρκο Καβαλέρι  δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι “αυτή μπορεί να είναι η κατεύθυνση που θα ακολουθηθεί”.

Στην Ευρώπη, παρατηρείται σημαντική μείωση των νέων κρουσμάτων COVID, των νοσηλειών και των θανάτων – τα χαμηλότερα επίπεδα που παρατηρούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση τους τελευταίους δώδεκα μήνες, είπε, επικαλούμενος στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Παρόλα αυτά, ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται και απαιτείται μια οργανωμένη προσέγγιση για τη διατήρηση της γκάμας των εμβολίων ώστε να παρέχεται επαρκές εύρος προστασίας στις αναδυόμενες παραλλαγές, είπε.

Ο ΕΜΑ βρίσκεται επί του παρόντος σε συζητήσεις με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλους ρυθμιστικούς φορείς σχετικά με τα κριτήρια και τη διαδικασία που θα οδηγήσουν στην ενδεχόμενη επικαιροποίηση των εμβολίων ενόψει μελλοντικών εκστρατειών εμβολιασμού, πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα, ο οργανισμός, τονίζει ότι η Covid 19 εξακολουθεί να επιφέρει μεγάλο φορτίο στα συστήματα υγείας. «Τα χαμηλά επίπεδα ενισχυτικών δόσεων στις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι ανησυχία», ανέφερε χαρακτηριστικά και  κάλεσε τους ηλικιωμένους, τις εγκύους και τους ανοσοκατεσταλμένους που δεν έχουν κάνει επαναληπτικές δόσεις να το κάνουν.

«Οι καμπάνιες εμβολιασμού μπορεί να γίνονται κατ’ αρχήν μία φορά τον χρόνο στην αρχή του χειμώνα», αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Διευκρίνισαν δε ότι δεν υπάρχουν νέες ανησυχίες για την ασφάλεια των εμβολίων αυτών.

Σε ό,τι αφορά  την υποπαραλλαγή ΧΒΒ 1.5 ο ιός αναμένεται να γίνει κυρίαρχη τις ερχόμενες εβδομάδες, δήλωσαν.

Επίσης, ανακοίνωσαν ότι μελετούν ένα εμβόλιο κατά του ιού RSV για μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες για μια πιθανή σχετική οδηγία τους επόμενους μήνες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το εμβόλιο για την ευλογιά Mpox, διαβεβαίωσαν ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό είναι αποτελεσματικό ειδικά μετά από δύο δόσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments