Διεθνή

Το εμπορικό ρωσικό παράδοξο

Το εμπορικό ρωσικό παράδοξο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Στη Ρωσία καταγράφεται ένα εμπορικό παράδοξο: ενώ μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες έχουν αποχωρήσει λόγω της πολεμικής σύγκρουσης, Ρώσοι πολίτες βρίσκουν, εντούτοις, προϊόντά τους.

Στη Ρωσία καταγράφεται ένα εμπορικό παράδοξο: ενώ μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες έχουν αποχωρήσει λόγω της πολεμικής σύγκρουσης, Ρώσοι πολίτες βρίσκουν, εντούτοις, προϊόντά τους.

Συγκεκριμένα, καθώς δυτικές μάρκες εγκατέλειψαν τη Ρωσία από την εισβολή στην Ουκρανία, φορτηγά που μεταφέρουν για παράδειγμα Coca-Cola περνούν τα ρωσικά σύνορα, τουρίστες επιστρέφουν από το εξωτερικό φορτωμένοι με τις πιο πρόσφατες δημιουργίες Zara, ενώ τα τοπικά ηλεκτρονικά καταστήματα συγκεντρώνουν απόθεμα επίπλων IKEA.

Έτσι, ενώ οι διαδρομές προμήθειας έχουν αλλάξει, τα προϊόντα παραμένουν διαθέσιμα τόσο στο διαδίκτυο όσο και στο κατάστημα και οι αγοραστές πρέπει απλώς να γνωρίζουν πού να ψάξουν.

Η συντριπτική πλειονότητα των υπό εξέταση αγαθών δεν υπόκειται σε κυρώσεις και οι διασυνοριακές ροές είναι νόμιμες. Η Μόσχα δεν κάνει τίποτα για να τους περιορίσει, αλλά, αντίθετα, δείχνει να έχει αποδειχθεί την νέα πραγματικότητα.

Στην ουσία, ο αντίκτυπος της απόσυρσης μεγάλων διεθνών εμπορικών σημάτων από τη Ρωσία είναι ελάχιστος για τους καταναλωτές, εκτός από τους μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης και μερικές φορές πιο ακριβά προϊόντα.

Για παράδειγμα., η Coca-Cola είναι ένα από τα πιο απαιτητικά δυτικά προϊόντα στις πλατφόρμες πωλήσεων της Wildberries και των ομοτίμων της Ozon και Yandex Market. Όμως, καθώς η Coca-Cola σταμάτησε να παράγει και να πουλά ποτά στη Ρωσία πέρυσι, οι ετικέτες στα κουτάκια και τα μπουκάλια αναφέρουν ότι προέρχονται από την Ευρώπη, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και την Κίνα.

Μια από τις ιδιαιτερότητες αυτού του συστήματος είναι ότι οι τιμές ποικίλλουν. Έτσι, σε σούπερ μάρκετ της Μόσχας πωλούνταν τρία κουτάκια Coca-Cola σε τρεις διαφορετικές τιμές, κουτάκια εισαγόμενα αντίστοιχα από τη Δανία, την Πολωνία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Οι οικονομολόγοι και οι οικονομικοί συντάκτες του ρωσικού Τύπου έχουν επισημάνει πολλαπλά το ζήτημα. Ωστόσο, δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συγκεκριμένες ερμηνευτικές απαντήσεις, κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα πλέον το οικονομικό επιτελείο του Ρώσου προέδρου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments