Κόσμος

Εύσημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ελλάδα

Εύσημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: it.usembassy.gov - .state.gov

Η ισχυρή εταιρική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτείων και της Ελλάδας βρέθηκε στην «καρδιά» της πρόσφατης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στη χώρα μας, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Νιτπάρτμεντ, Νεντ Πράις, κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών

Τα δημόσια εύσημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέσπασε η Ελλάδα, μια ημέρα μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην πατρίδα μας Την ίδια στιγμή, η Τουρκία επανακάμπτει στην παραφιλολογία για το εξοπλιστικό πρόγραμμά της. Η ισχυρή εταιρική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτείων και της Ελλάδας βρέθηκε στην «καρδιά» της πρόσφατης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στη χώρα μας, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Νιτπάρτμεντ, Νεντ Πράις, κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών. Ο κ. Πράις αναφέρθηκε, επίσης, στους κοινούς στρατηγικούς στόχους της Ειρήνης και της Ευημερίας που μοιράζονται Αθήνα και Ουάσιγκτον, στην κοινή πολιτική των δύο χωρών απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία και στον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας σε μια περιοχή που εκτείνεται από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα.

Όπως σημείωσε ο κ. Νεντ Πράις, «ο υπουργός τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα προωθούν τους κοινούς στόχους μας για ειρήνη και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και όχι μόνο. Ευχαρίστησε επίσης την Ελλάδα για την υποστήριξή της στην Ουκρανία. Συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη για να επιβεβαιώσει την ισχυρή εταιρική σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα και να επιβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ για τις ουσιαστικές συνεισφορές της Ελλάδας στη συμμαχία και τη συνεχιζόμενη ηγεσία της στην περιοχή». Ο κ. Πράις δεν παράλειψε να αναφερθεί και στην αναβαθμισμένη αμυντική συνεργασία μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας, καθώς και στη νέα γεωστρατηγική αξία που έχει αποκτήσει η Αλεξανδρούπολη για την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

«Κατά την έναρξη του Τέταρτου Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας, ο υπουργός Μπλίνκεν τόνισε τις κοινές μας αξίες και σημείωσε το βάθος και το εύρος της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Υπογράμμισε τη σημασία της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) ως το θεμέλιο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο λειτουργεί ως στρατηγικός κόμβος για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ ως απάντηση στον βίαιο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισήμανε τον ρόλο που επιτελεί η Ελλάδα στο σχέδιο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και αναφέρθηκε στους νέους δεσμούς που σφυρηλατούνται μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών των δύο χωρών. Όπως ανάφερε ο κ. Πράις, «ο υπουργός (Άντονι Μπλίνκεν) τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας στην ενίσχυση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας και την ανάπτυξη των δεσμών μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών των δύο χωρών μας. Τόνισε τον θετικό αντίκτυπο που θα έχει η αυξημένη πολιτιστική και εκπαιδευτική συνεργασία ΗΠΑ- Ελλάδας στη σχέση μας για τις επόμενες γενιές. Συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών, (Νίκο) Δένδια, για να συζητήσουν τα πρόσφατα ταξίδια τους στην Τουρκία και την επείγουσα βοήθεια που απαιτείται για την ανοικοδόμηση από τους καταστροφικούς σεισμούς».

Τουρκία: επιστροφή στην παραφιλολογία για το εξοπλιστικό πρόγραμμα

Την ώρα που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέβαινε σε αυτήν την ενθαρρυντική για τη Χώρα μας, δήλωση, η γειτονική Τουρκία επιστρέφει στην συζήτηση για το εξοπλιστικό της πρόγραμμα, μετά την θλιβερή διακοπή που προκαλέσαν και προκαλούν οι εκατόμβες των θυμάτων από τους φονικούς σεισμούς. Η Τουρκία διαπιστώνει ότι υπάρχει μια ιδιαίτερα μεγάλη καθυστέρηση ως προς τα επιθυμητά από την Άγκυρα αεροσκάφη τύπου F – 16. Πλέον, όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος Μανώλης Κωστίδης από την Κωνσταντινούπολη, το ενδιαφέρον εστιάζει στην κατασκευή του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους.Με βάση την πληροφόρηση, ελπίζεται ότι το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος θα είναι ολοκληρωμένο το 2032. Έτσι, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Μ. Κωστίδης, λίγες ημέρες μετά τον φονικό σεισμό που έχει αφήσει στην Τουρκία τουλάχιστον 43.500 νεκρούς, «τα τουρκικά ΜΜΕ γυρίζουν σελίδα και επιστρέφουν στην ενημέρωση για τα εξοπλιστικά προγράμματα», επανακάμπτοντας στο γνώριμο θέμα συζήτησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments